Zašto bi Tunis trebalo da bude vaša umetnost, plaža i mesto za odmor ove godine

Lifestyle Forbes 31. mar 2024. 08:00
featured image

Istražite dinamičnu prestonicu Tunisa u severnoj Africi, gde kulturna fuzija napreduje. Prošetajte fascinantnom arapskom Medinom, uz fasade inspirisane evropskim. A na periferiji je šarmantni primorski grad Sidi Bou Said, koji morate posetiti.

31. mar 2024. 08:00

Savremena kultura Tunisa je nedavno bila u centru pažnje sa porastom umetničkih prostora, posebno u gradu Tunisu i njegovoj okolini. Takođe su inspirativni za gledanje međunarodno priznati filmovi ženskih rediteljki, uključujući Pod smokvama Erige Sehiri i ovogodišnje Četiri kćeri nominovane za Oskara, Kautere Ben Hanije.

Tuniska Medina (Stari grad) je fascinantno mesto da saznate više o ovom severnoafričkom gradu.

Medina iz 9. veka prvobitno je bila okružena zidovima. Danas su zidovi nestali, ali oblast ima uske ulice, pijace, džamije i srušene ambasade iz prošlosti. Medina u Tunisu stavljena je na listu UNESCO svetske baštine 1979. godine.

Kultura i umetnost

Talan l’Ekpo je koncept izložbe koji je podržao savremenu umetnost u Tunisu, od lansiranja 2014. godine, sa svakim izdanjem na novom mestu. Ovogodišnji događaj, koji su organizovali francuski kustos Ludovik Delalan i tuniska umetnica i učiteljica Nadia Jelas, uključuje 19 multidisciplinarnih umetnika.

Oni su pozvani da crtaju na tuniskom tkanju i ručno rađenom pletenju kako bi stvorili specifične radove za zadivljujuću izložbu Hirafen.

Foto: Shutterstock/Alex Cimbal

Preuzimanjem bivših tkačkih radionica u prostranim Ateljeima C3T na periferiji Tunisa, opseg posla je uzbudljiv.

Od severnog do južnog Tunisa, gradova i sela, u javnom prostoru medina i u kućama, žene i muškarci su oduvek tkali, vezli i pleli.

Od izrade korpi, ćilima, do tradicionalne izrade nošnji, tuniski zanat tkanja i pletenja je ključ za tunisku kulturu i izvor inspiracije za umetnike.

Zineb Sedira, koji je predstavljao Francusku na Bijenalu u Veneciji 2022. godine, napravio je fascinantnu, nostalgičnu dnevnu sobu sa temom 1960-ih. Antropocen tuniskog umetnika Aiče Filalija stvara životinjske figure u rajskim pejzažima.

Aiča Snusi koristi stare mašine za tkanje i zvuk da stvori jezivu, podvodnu instalaciju nalik na podmornicu.

Novi centar savremene umetnosti u centru Tunisa, 32bis, nalazi se u zgradi iz 1950-ih koja je ranije bila sedište Filipsa u Tunisu.

To je kampus od 43.000 kvadratnih metara u kojem su smeštene rezidencije umetnika, multimedijalna biblioteka specijalizovana za savremenu umetnost, izložbe, performanse i kulturne programe.

Kartagina

Tunis se nalazi na mestu drevnog grada Kartagine, nekada Hanibalovog uporišta protiv Rimljana, koji je prema legendi osnovala kraljica Didona, a propao je 150. godine pre nove ere pod rimskim osvajanjem.

Međutim, iz pepela je nastala živa nova civilizacija, poznata po svojim izuzetnim mozaicima. Danas se oni mogu videti u Nacionalnom muzeju Bardo, drugom po važnosti afričkom muzeju posle Egipatskog muzeja u Kairu zbog bogatstva njegovih kolekcija. Obližnji slikoviti Sidi Bu Said oduševljava svojim kaldrmisanim ulicama i plavo-belim kućama. S pogledom na Mediteran, grad ima kafiće na otvorenom, tuniske restorane i male umetničke galerije.

Foto: Shutterstock/Emily Marie Wilson

Gde odsesti

Dar El Jeld, prelepi riad sa pet zvezdica, pored natkrivenog bazara i Kasbe, ima 16 prostranih apartmana oko mirnog vrta sa stablima limuna.

Tu su i spa centar, restoran na krovu i bar sa otvorenom terasom. Sestrinsko imanje, Dar Dora, ima pristup svim sadržajima.

Gde jesti

Šez Šlah, u neupadljivoj ulici skriveni je dragulj sa fokusom na morske plodove uključujući lignje i sipea, cipal, škarpinu, brancine ili orade i još mnogo toga. A u medini u vlasništvu istih ljudi je Dar Šlah sa tuniskim specijalitetima poput Madfuna, kus-kusa…

Kafe Mrabet je porodični restoran u srcu Medine sa terasom na krovu. Sa svojim rustičnim enterijerom i opuštenim ambijentom. Kafe nudi zanimljivu ponudu jela i salata od kus-kusa. Dalje, u Sidi Bu Saidu nalazi se La Vila Blu, gde možete da odsednete u jednoj od 13 soba i apartmana. Ima veličanstven pogled na more.

Tu je i divan salon sa pogledom na more i gurmanski restoran poznat po svojoj finoj i kreativnoj kuhinji sa internacionalnim jelima.

Od aprila, iskoristite lepu terasu sa pogledom na okean.

Džoan Šarvel, saradnica Forbes