Znate li šta je hengsioznost: Stručnjaci savetuju kako da izbegnete stid nakon pijanstva

Svako ko se ikada osećao anksiozno posle noći u kojoj se pilo – nije sam.
Ustvari, anksioznost nakon alkohola dobila je svoj kolokvijalni izraz – „hengsioznost“. Termin se „koristi da opiše osećanje anksioznosti i strepnje koja često nastaje posle perioda konzumiranja velike količine alkohola“, objašnjava doktorka Sara Čerč, osnivačica Holvju velnesa, o idiomu koji je kombinacija mamurluka i anksioznosti.
Ipak, ono što društvo naziva hengsioznost nije samo izraz krivice, već je to stvarna fiziološka reakcija na alkohol, objašnjava Ketlin Sendlern, magistar nauka.
„Alkohol dereguliše vaš sistem… Njegovi trajni efekti ometaju sposobnost parasimpatičkog sistema da se aktivira i smanji anksioznost ili da se opusti“, objašnjava Sendlern. „Jednostavno rečeno, aktivirate deo vašeg nervnog sistema koji vas čini nervoznim, a oslabljujete deo koji vam pomaže da se smirite“
Ova oslabljena otpornost znači da nešto sitno ili nevažno može da izazove da vaš sistem lakše bude pokrenut u stanje borbe ili bekstva, ističe Sendlern.
Hengsioznost je takođe fizički odgovor tela nakon obilne konzumacije alkohola, jer simptomi poput mučnine, drhtavice, znojenja i povećanja broja otkucaja srca – sve to može da izazove anksioznost – ukazuju na to da je telo u stanju apstinencijalne krize.
„Anksioznost i simptomi apstinencije obično dostižu vrhunac šest do 24 časa nakon što neko popije poslednje piće i mogu da traju nekoliko dana dok se telo ne vrati u normalno stanje“, kaže Čerč.
Kako se oseća hengsioznost?
Osim fizičkih reakcija: „Hengsioznost može da se manifestuje kao stezanje u grudima (klasična anksioznost), osećaj propasti bez očiglednog razloga, katastrofizacija misli, obaveza i briga, želja da se provučete u rupu i sačekate da dan prođe“, kaže Sendlern, priznajući da postoji širok spektar simptoma. Neki konzumenti takođe mogu da osećaju kajanje ili sramotu zbog onoga što su rekli ili uradili dok su pili, dodaje Čerč.
Šta uzrokuje hengsioznost?
„Nemirnost je uzrokovana iscrpljivanjem hranljivih materija kao što su vitamini, minerali i aminokiseline kancerogenom supstancom acetaldehidom koja se metaboliše iz etanola nakon konzumiranja“, kaže doktor Aleks Ot, glavni naučnik i formulator KA! Empatogeni, inhibitor ponovnog uzimanja serotonina i agens za oslobađanje serotonina može da podigne raspoloženje i pruži osećaj blagostanja.

„Dok je alkohol u vašem sistemu, telo neprestano pokušava da se bori protiv depresivnih efekata alkohola i stoga povećava proizvodnju stimulativnih neurotransmitera poput glutamata“, dodaje Čerč.
„Kada se alkohol metaboliše i napusti telo, još uvek postoji višak glutamata u sistemu. Ovo dovodi do povratnog efekta koji se doživljava kao razdražljivost, anksioznost i osećaj panike dok mozak pokušava da se vrati u svoje normalno uravnoteženo stanje“.
Kako možete da se pripremite za konzumaciju alkohola i na koji način sprečiti hengsioznost?
Preporučuje se da jedete uravnotežen obrok pre i tokom ispijanja alkohola, a obrok treba da sadrži mešavinu proteina, ugljenih hidrata i masti, savetuje Čerč. Dovoljno se odmorite pre i posle konzumiranja. Izbegavajte da pijete „pseću dlaku“ (piće koje se koristi kao lek za mamurluk) sledećeg dana; što pre prestanete da pijete, to će vaše telo i mozak moći pre da se oporave. Vežbajte tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, meditacija ili joga kako biste smanjili anksioznost pre, posle ili oboje. Pokušajte da praktikujete samopouzdanje i izbegavajte samokritiku.
Ko može da pati od hengsioznosti?
Svako može da pati od hengsioznosti, ali različite osobe imaju različit nivo otpornosti, kao i toleranciju na alkohol, kaže Sendlern. „Svi imamo onog jednog prijatelja koji deluje vedro i spremno da trči ujutru nakon opijanja, dok se vi možda nalazite u krevetu, prestrašeni i prelistavate internet u potrazi za utešnim mimovima“. Sendlern savetuje da situacioni okidači poput problema u emotivnoj vezi, rokovima na poslu i nesigurnostima mogu da pogoršaju simptome hengsioznosti.
Kako možete da prevaziđete hengsioznost?
Uzdržavanje od alkohola je očigledno rešenje, međutim, budući da je alkohol veliki deo savremene kulture, ponekad to nije opcija za svakoga. Ako je to slučaj, Sendlern predlaže da analizirate poreklo hengsioznosti što vam može da vam pomogne da se osećate više kontrolisano tokom tog iskustva.
„Takođe možete da pokušate da se unapred pripremite, rešavanjem svega što treba da uradite pre nego što zapravo učestvujete u zabavnim aktivnostima koje mogu uključivati alkohol i izazvati mamurluk – na taj način smanjujete verovatnoću situacionih okidača koji mogu da prerastu u anksioznost“, kaže Sendlern.
Ona predlaže: „Ako pijete koktele tokom nedelje, podesite telefonski podsetnik da ne pijete više od X,Y,Z količine, tako da kada vaš prednji režanj i rasuđivanje budu pogođeni nakon prvog, imate nešto da vas podseti da prestanete (jer je mnogo teže prestati sa pićem nakon što ste već počeli da pijete).
Proverite spisak stvari koje treba da obavite pre nego što se zabavite kako biste mogli da provedete sledeći dan zaključani gledajući Netfliks, bez griže savesti. Pozovite prijatelja u slučaju hengsioznosti i vidite da li vam razgovor o tome pomaže da je umanjite. U najgorem slučaju, uzmite neke elektrolite i podsetite sebe da će za 24 sata biti bolje“.
Na kraju, Čerč podseća: „Ako anksioznost potraje, dobra ideja je da razgovarate sa licenciranim profesionalcem za mentalno zdravlje, jer to može da bude znak osnovnog poremećaja u upotrebi alkohola ili poremećaja anksioznosti“.
Džulijan Dara, saradnica Forbes