Ako želite da vam deca budu milijarderi šaljite ih u ove škole: Forbes lista univerziteta koji su „napravili“ najviše bogataša

Liste Forbes 10. jun 2024. 07:00
featured image

10. jun 2024. 07:00

„Dugujem mnogo Kolumbiji“, kaže Robert Kraft, milijarder i vlasnik Nju Ingland Petriotsa, koji je u aprilu najavio da će prestati da donira svojoj školi zbog studentskih protesta koji se šire po univerzitetskim kampusima. „Kolumbija mi je dala punu stipendiju kada mi je stvarno bila potrebna, i lojalan sam. Ali [protestanti] ne snose odgovornost za svoje reči ili dela, i univerzitet im to dopušta“.

Kolumbija bi mogla da izgubi milione zbog Kraftove odluke, s obzirom na to da je donirao najmanje osam miliona dolara univerzitetu tokom svog života. Srećom, škola u Njujorku ima mnogo drugih bogatih bivših studenata, uključujući kablovskog magnata Roka Komisa, koji za Forbes kaže da ne planira da štedi. „Mislim da je sada vreme da damo više, ne manje“, kaže Komiso. „Kao bivši studenti i bogati ljudi, treba da se posvetimo pomaganju Kolumbiji da raste. Ovo je škola koja mi je pružila novac i priliku“.

Komiso i Kraft su dvojica od 11 milijardera koji su stekli diplomu na Kolumbiji, što je čini jednom od najelitnijih škola na svetu kada je reč o obrazovanju milijardera. Najbogatiji ljudi Amerike dolaze sa fakulteta širom zemlje – od malih liberalnih umetničkih škola kao što su Hobart i William Smith Colleges, gde je izvršna direktorka Fidelity Investments Abigejl Džonson studirala istoriju umetnosti, do velikih javnih istraživačkih univerziteta kao što je Indiana University Bloomington, gde je Mark Kjuban diplomirao biznis. Ali, četvrtina od 813 američkih građana sa Forbes liste milijardera stekla je diplomu na samo desetak škola. Ova elitna grupa uključuje dva velika privatna fakulteta u Kaliforniji, dva državna univerziteta i sedam od osam škola Ajvi lige, uključujući Univerzitet Pensilvanija, koja ima najviše milijardera diplomaca (36), od kojih su dve trećine studirali na prestižnoj Varton školi.

Takve mreže bogatih bivših studenata mogu značiti velika sredstva za univerzitetske fondove i velike beneficije za studente. Pokojni milijarder iz hedž fonda Džim Simons i njegova supruga Merilin obećali su 500 miliona dolara bezuslovnih sredstava za fond univerziteta Stoni Bruk preko Simons fondacije prošle godine. A Majkl Blumberg dao je najveću pojedinačnu donaciju bilo kojem američkom fakultetu ili univerzitetu 2018. godine, sa poklonom od 1,5 milijardi dolara Univerzitetu Džons Hopkins, namenjenim za finansijsku pomoć studentima osnovnih studija. Milijarderska imena krase sve od Leonard N. Stern škole za biznis na Univerzitetu Njujork preko Kenet Grifin škole umetnosti i nauke na Harvardu, do Fil and Peni Najt kampusa na Univerzitetu Oregon.

Naravno, prikupljanje sredstava od ultra-bogatih može takođe staviti budžete škola na milost i nemilost maloj grupi donatora. Čarli Manger (preminuo 2023.) donirao je 200 miliona dolara Univerzitetu Kalifornija, Santa Barbara 2016. godine – uz zahtev da škola izgradi studentski dom po njegovom dizajnu, koji nije imao prozore i izazvao je kontroverzu pre nego što je poklon ukinut.

Kada su Čarls i Dejvid Koh donirali sredstva za profesore na Univerzitetu Džordž Mejson još devedesetih godina, njihove fondacije su dobile mesto u odboru koji bira kandidate za tu poziciju. A kada milijarderi nisu zadovoljni kako se škola vodi, mogli bi jednostavno da povuku svoje čekovne knjižice. Kraft nije jedini bogati donator koji obustavlja svoje donacije ovih dana – isto rade i drugi, kao što su milijarder iz hedž fonda Leon Kuperman, investitor u nekretnine Beri Sternliht i Len Blavatnik, koji je stekao bogatstvo u hemijskoj i muzičkoj industriji.

Evo univerziteta sa najviše američkih milijardera diplomaca osnovnih studija. (Nije da morate ići na fakultet da biste postali ultra-bogati – pitajte samo one koji su odustali, kao što su Mark Zakerberg i dizajner Tom Ford, ili one koji nikada nisu išli, kao što su Tejlor Svift i Lebron Džejms.)

U nastavku je lista univerziteta sa najviše milijardera i njihovo ukupno bogatstvo.

Univerzitet Pensilvanija – 36 milijardera

Lokacija: FiladelfijaUkupna neto vrednost: 367 milijardi dolara
Shutterstock/f11photo

Sa više od trideset milijardera bivših studenata, institucija u Filadelfiji obrazovala je ličnosti kao što su Ilon Mask, bivši predsednik Donald Trump i suosnivači Apola Mark Rouan i Džoš Heris. Pen je takođe u krvi naslednika Estée Lauder bogatstva, sa Leonardom Lauderom, Vilijemom Lauderom, Erin Lauder i Ronaldom Lauderom, koji su svi pohađali univerzitet tokom četiri decenije. Leonard i Ronald Lauder pomogli su u osnivanju Penn’s Lauder instituta, koji pruža zajedničke MBA i master diplome iz međunarodnih studija, a Leonard Lauder je dao 125 miliona dolara univerzitetu 2022. godine za stvaranje besplatnog programa za obrazovanje medicinskih sestara. Iako su mnogi izvršni direktori – od Brajana Robertsa iz Komkasta do Ankura Jaina iz Bilt Rivords – studirali biznis na Vortonu, to nije jedina škola unutar univerziteta koja ima bogate bivše studente. Dizajnerka Tori Burč je stekla diplomu iz istorije umetnosti na Penu, dok je filmski producent Dik Volf studirao engleski jezik. Volf i Rouan su bili među bogatim donatorima univerziteta koji su prošle godine pozvali bivšeg predsednika Liz Magil da podnese ostavku nakon njenog svedočenja tokom saslušanja u Kongresu o porastu antisemitizma na univerzitetskim kampusima.

Univerzitet Stenford – 30 milijardera

Lokacija: Stenford, KalifornijaUkupna neto vrednost: 90 milijardi dolara
Shutterstock/CravenA

Škola iz Silicijumske doline pomogla je u formiranju mnogih tehnoloških milijardera, od Endija Fanga i Stenlija Tanga, koji su bili studenti kada su koosnivali aplikaciju za dostavu hrane Dor Deš, do Evana Spigela i Bobija Marfija, dvojice braće iz bratstva koji su stvorili projekat koji je postao Snepčet. Nekoliko mogula iz oblasti bankarstva i finansija diplomiralo je na ovoj instituciji, uključujući Čarlsa Švaba, Ričarda Ferbenka iz Capital One i Skota Krabila, partnera u privatnoj investicionoj firmi Thoma Bravo. Tu je i Džeri Jang, koji je završio osnovne i master studije na Stenfordu, a zatim je koosnovao Jahu nakon što je napustio doktorski program na školi. Jang sada predsedava upravnim odborom univerziteta.

Univerzitet Harvard – 28 milijardera

Lokacija: Kembridž, MasačusetsUkupna neto vrednost: 261 milijarda dolara
Shutterstock/TongRoRo

Harvard je obrazovao Natali Portman, Nila Degrasa Tajsona, šest američkih predsednika – i više od dve desetine trenutnih američkih milijardera. To uključuje Kena Grifina iz Citadela, koji je instalirao satelitsku antenu na krovu svog studentskog doma da bi dobijao stvarne cene akcija, bivšeg izvršnog direktora Majkrosofta Stiva Balmera i suosnivača Airbnb-a Nejtana Blečarčika. Neki od bivših studenata su legende Bostona, uključujući Džima Koha, tvorca piva Sema Adamsa, i Toma Vernera, čija Fenway Sports Group poseduje Boston Red Sokse, Fenvej Park i veliki udeo u New England Sports Network-u. Jednako su poznati kao diplomci univerziteta koji su ga napustili. Bil Gejts, na primer, napustio je školu da bi pokrenuo Majkrosoft 1975. godine, dok je Mark Zakerberg napustio školu 2004. godine da bi se posvetio Fejsbuku. On i njegova supruga Prisila Čen, koji su se upoznali na Harvardu, najavili su 2021. godine da će donirati 519 miliona dolara univerzitetu preko Čen Zakerberg fondacije za osnivanje i vođenje Kempner instituta za studije prirodne i veštačke inteligencije, nazvanog po Zakerbergovoj majci.

Univerzitet Jejl – 19 milijardera

Lokacija: Nju Hejven, KonektikatUkupna neto vrednost: 149 milijardi dolara
Shutterstock/Winston Tan

Osnivač Fedeksa Fred Smit je slavno napisao ekonomski rad dok je bio student na Jejlu koji je kasnije postao osnova za kompaniju sa prihodima od 90 milijardi dolara. Trojica naslednika iza kompanije Mars su takođe studenti sa Jejla, kao i naftni tajkuni Li, Edvard, Robert i Sid Bas. Drugi značajni bivši studenti Jejla uključuju predsednika i izvršnog direktora Blekstona Stivena Švarcmana, koji je 2015. godine dao 150 miliona dolara univerzitetu za stvaranje novog studentskog centra, kao i Bena Silbermana i Pola Skijaru, koji su koosnovali Pinterest.

Univerzitet Kornel – 13 milijardera

Lokacija: Itaka, NjujorkUkupna neto vrednost: 60,4 milijarde dolara
Shutterstock/Lewis Liu

Kornelov SC Džonson biznis koledž, nazvan po osnivaču istoimene kompanije za proizvode za domaćinstvo, ima tri živa člana iz pete generacije porodice: Helen Džonson-Leipold, H. Fisk Džonon i S. Kurtis Džonson, koji su zajedno obećali 150 miliona dolara 2017. godine za finansiranje škole. Izvan poslovne škole, alumni inženjeringa uključuju Dejvida Dafilda, koji je koosnivač softverskih kompanija PeopleSoft i Workday, i partnera Sekvoja kepitala Daglasa Leonea.

Univerzitet Prinston – 12 milijardera

Lokacija: Prinston, Nju DžersiUkupna neto vrednost: 292 milijarde dolara


Institut za tehnologiju Masačusets – 11 milijardera

Lokacija: Kembridž, MasačusetsUkupna neto vrednost: 88,3 milijarde dolara


Dartmut koledž – 11 milijardera

Lokacija: Hanover, Nju HempširUkupna neto vrednost: 48,5 milijardi dolara


Univerzitet Kolumbija – 11 milijardera

Lokacija: NjujorkUkupna neto vrednost: 49,5 milijardi dolara


Univerzitet Mičigen – 10 milijardera

Lokacija: An Arbor, MičigenUkupna neto vrednost: 181 milijarda dolara


Univerzitet Kalifornija, Berkli – 10 milijardera

Lokacija: Berkli, KalifornijaUkupna neto vrednost: 30,4 milijarde dolara

Ričard Čeng, novinar Forbes