Alanfordovski jasno, bolje biti bogat i umreti star: Najstariji živi milijarder ima 102 godine

Liste Ivan Radak 2. jan 2024. 08:00
featured image

2. jan 2024. 08:00

U prošloj godini svet je napustio 21 milijarder čije bogatstvo prati Forbes. Među njima svakako je najpoznatiji nekadašnji italijanski premijer i biznismen Silvio Berluskoni čija je imovina procenjena na 6,9 milijardi dolara. Iako mu je nedostajalo još četiri leta da dođe do 90 i više godina, ipak je uspeo da doživi duboku starost.

Silvio Berluskoni; foto: Shutterstock/360b

Među onima koji su napustili svet gotovo polovina odnosno njih devet, uspeli su da dođu u „Klub 90“ i gotovo stignu do punog veka života.

To su poznati britanski biznismen Mohamed Al Fajed (94), Masašoti Ito (96), Šeldon Levin (90), Gordon Mur (94), Bili Džo Mekombs (95), Ši Ven-long (95), Ted Lerner (97), a najstariji među njima i na pragu „stotke“ bili su Kešub Mahindra i Čarli Manger (99).

Čarli Manger; foto: Shutterstock/Kent Sievers

Najpoznatiji odlasci

Najstariji i najpoznatiji milijarderi koju su preminuli prošle godine bili su:

Kešub Mahindra

Zemlja: Indija Bogatstvo u vreme smrti: 1,2 milijarde dolaraGodine: 99

Kešub Mahindra započeo je poslovnu karijeru u očevoj automobilskoj kompaniji Mahindra & Mahindra, koja poseduje brendove u raznim oblastima, od tehnologije i softverskih usluga do vazduhoplovstva i odbrane. Danas grupa sa sedištem u Mumbaju posluje u više od 100 zemalja i prijavila je prihod od 15 milijardi dolara u 2023. Tokom svog mandata kao predsednik multinacionalnog konglomerata od 1963. do 2012. godine, Mahindra je bio odgovoran za vođenje partnerstava s kompanijama poput Britiš Telekoma, Micubišija i Ford Motorsa.

Čarls Manger

Zemlja: SAD Bogatstvo u vreme smrti: 2,2 milijarde dolaraGodine: 99

Najstariji milijarder koji je preminuo prošle godine, Manger je bio malo više od mesec dana udaljen od svog 100. rođendana. Dugogodišnji investitor bio je potpredsednik Berkšajr Hetaveja gde je sarađivao sa svojim prijateljem i sunarodnikom iz Omahe, Vorenom Bafetom. Manger je prvobitno započeo karijeru u oblasti prava, ali je prešao na finansije nakon što je upoznao Bafeta na večeri. Manger je bio aktivan filantrop i bio je pokrovitelj Univerziteta Mičigen, donirajući 110 miliona dolara 2013. za finansiranje novih studentskih domova.

Masatoši Ito

Zemlja: Japan Bogatstvo u vreme smrti: 4,4 milijarde dolaraGodine: 96

Masatoši Ito bio je najpoznatiji po tome što je 7-Eleven pretvorio u globalni lanac prodavnica. Ito je započeo karijeru radeći u prodavnici odeće svojih roditelja. Godine 1973. doneo je koncept prodavnica 7-Eleven u Japan putem dogovora sa Sautlendom, operaterom sa sedištem u Dalasu. Njegova firma Ito-Jokado je 1991. preuzela većinski udeo u Sautlendu i kupila preostali deo 2005. godine. Kasnije preimenovana u Seven & i, ima skoro 80.000 prodavnica u 19 zemalja, poseduje nekoliko robnih kuća, supermarketa i upravlja restoranima Denny’s u Japanu.

Gordon Mur

Zemlja: SAD Bogatstvo u vreme smrti: 6,8 milijardi dolaraGodine: 94
Shutterstock/Tada Images

Gordon Mur, genije za računare iz Silicijumske doline, bio je koosnivač kompanije Intel. Sa doktoratom iz hemije i fizike sa Univerziteta Kaltek, Mur je bio deo „izdajničke osmorke“ koja je napustila firmu Nobelovog laureata Bila Šoklija, da bi osnovala Ferčajld poluprovodnike (Fairchild Semiconductor) 1957. Mur je preuzeo novi rizik kada je 1968. osnovao Intel zajedno sa Robertom Nojsom. Danas je Intel jedan od najvećih procesora poluprovodničkih čipova na svetu i prijavio je prihod od 63 milijarde dolara prošle godine. Mur i njegova supruga Beti (koja je preminula početkom decembra u 95. godini) bili su među najvećim filantropima u SAD, prema istraživanju Forbes.

Mohamed Al Fajed

Zemlja: Egipat Bogatstvo u vreme smrti: 2 milijarde dolaraGodine: 94

Egipatski poslovni čovek odrastao je na ulicama Aleksandrije, navodno prodajući boce Koka-kole kako bi preživeo. Ali nakon što je putem braka ušao u saudijsku porodicu koja trguje oružjem (njegova prva supruga Samira Kašogi preminula je 1986. godine u 51. godini) i osnovao svoju sopstvenu brodarsku kompaniju 1960-ih, Al Fajed je postao poznat po nekoliko velikih akvizicija tokom 1980-ih i 1990-ih, uključujući Ritz Hotel u Parizu, robnu kuću Harods u Londonu i fudbalski klub Fulam u Velikoj Britaniji. Njegov sin Dodi Fajed poginuo je u saobraćajnoj nesreći zajedno sa Dajanom, princezom od Velsa, 1997. godine.

Tri stogodišnjaka među živima

Forbes prati bogatstvo gotovo 2.600 milijardera širom sveta, a na listi su i tri milijardera koja su ušla u „Klub 100“. Trenutno najstariji milijarder na svetu je Amerikanac Džordž Džozef koji je napunio 102 godine. Slede ga Robert Kouk iz Malezije sa tačno 100 i vršnjak Dejvid Merdok iz SAD, a tu je i samo dvoje bogataša sa 99 godina – Daniel Abraham (SAD) i Ana Marija Breša Kaferata (Peru).

Takođe, na listi su još 82 milijardera koji imaju 90 i više godina. Ako se tome doda i gotovo 320 milijardera koji su imaju između 80 i 89 godina, autori stripa Alan Ford verovatno bi se složili da je bolje biti bogat i umreti star nego mlad i siromašan.

Najstariji na listi živih milijardera su:

Džordž Džozef

Bogatstvo: 1,5 milijardi dolara Godine: 102Pozicija na Forbes listi: 2036

Osnivač osiguravajuće kuće Merkjuri Dženeral (Mercury General) pokrenuo je biznis 1962, a danas ova kompanija prihoduje 3,5 milijardi dolara godišnje. Vlasnik je 35% udela u firmi. Rođen je usred Velike depresije i tokom Drugog svetskog rata bio je navigator u avionima. Diplomirao je matematiku i fiziku na Harvardu. Ima petoro dece. Iako je najstariji milijarder na svetu, tek je 2036. po bogatstvu.

Robert Kouk

Bogatstvo: 10,6 milijardi dolara Godine: 100Pozicija na Forbes listi: 187

Robert Kouk je najbogatiji čovek u Maleziji i vlasnik je Kouk grupe koja ima biznise u hotelijerstvu, nekretninama i trgovanju sirovinama. Osnivač je čuvenog lanca hotela Šangri-La i lanca Resorts u Singapuru 1971. godine. Biznis je počeo trgovinom pirinčem, šećerom i brašnom, a najpoznatiji je po palminom ulju. Ima osmoro dece.

Dejvid Merdok

Bogatstvo: 3,4 milijarde dolara Godine: 100Pozicija na Forbes listi: 900
Wikimedia

Dejvid je bivši predsedavajući kompanije Dol fud (Dole Food Products). Nakon 35 godina vođenja kompanije, napustio je funkciju tek 2021. Služio je u vojsci u Drugom svetskom ratu i ostvario je zaradu kupujući i prodajući male restorane. Preko druge kompanije, vlasnik je velikog broja komercijalnih i rezidencijalnih nekretnina u Arizoni i Kaliforniji, kao i na Havajima. Ima kolekciju arapskih konja. Udovac je i ima troje dece.

Daniel Abraham

Bogatstvo: 2,4 milijarde dolara Godine: 99Pozicija na Forbes listi: 1301

Osnovao je biznis Slim-Fast 1976. godine. Prodaja je eksplodirala tokom osamdesetih kada je bivši menadžer LA Dodžersa postao portparol kompanije. Proizvođača suplemenata za mršavljenje prodao je Unileveru 2000. godine za 2,3 milijarde dolara (Unilever je 2014. prodao kompaniju investicionom fondu Kainos kepital). Od tada svoje bogatstvo uglavnom drži u novcu. Donirao je tri miliona dolara kampanji Hilari Klinton tokom predsedničkih izbora 2016. Ima samo diplomu srednje škole i otac je šestoro dece.

Ana Marija Breša Kaferata

Bogatstvo: 1 milijarda dolara Godine: 99Pozicija na Forbes listi: 2584

Vlasnica je 30% grupe Breka (Breca), peruanske holding kompanije koja posluje u oblastima poljoprivrede, finansija, hotela, rudarstva i nekretnina. Nasledila je bogatstvo od oca (umro 1951.) koji potiče iz siromašne porodice, ali se oženio ćerkom naslednicom rudarskog magnata da bi svoje bogatstvo izgradio ulažući u nekretnine tokom buma gradnje u Limi, glavnom gradu Perua. Njenu imovinu su vodila njena braća Mario i Pedro, ali su preminuli 2013. i 2014. Grupa Breka vlasnik je kompanije Tasa, jednog od najvećih svetskih proizvođača obroka od ribe. Ana Marija se nikada nije udavala i nema decu.

Najpoznatiji su Bafet i Soroš

Voren Bafet; foto: Shutterstock/Kent Sievers

Iako su najstariji među živim milijarderima iznad 90 godina, sigurno nisu i najpoznatiji. Ova čast pripada dvojici najpoznatijih investitora.

Prvi je Voren Bafet koji ima 93 godine i sedmi je najbogatiji čovek na svetu sa imetkom od 118,6 milijardi dolara. Džordž Soroš je njegov vršnjak, ali je znatno „siromašniji“ jer se njegovo bogatstvo procenjuje na 6,7 milijardi dolara (411. na svetu). U „selebriti“ devedesetogodišnjake sigurno može da se ubroji i Berni Ekleston koji je najzaslužniji za razvoj i veliku popularnost Formule 1. Njegovo bogatstvo iznosi 2,9 milijardi i takođe ima 93 godine.

Džordž Soroš; foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Godinu manje ima medijski magnat Rupert Merdok čije je bogatstvo procenjeno na 17,9 milijardi dolara. On je trenutno 109. najbogatiji čovek na svetu, a svojoj deci prepustio je biznis u septembru prošle godine (ima šestoro naslednika). Rođen je u Australiji, a prvu novinsku kuću nasledio je već sa 22 godine kada mu je preminuo otac.

Shutterstock/Kathy Hutchins

Među milijarderima sa više od 90 godina je 11 žena. Verovatno najpoznatija sada je Anet Lerner, udovica Teda Lernera, a bogatstvo koje je nasledila sada iznosi 6,6 milijardi dolara. Tu je i osnivačica poznatog proizvođača Gap Doris Fišer (92 godine) sa bogatstvom od 1,5 milijardi dolara, kao i Polin Mekmilan Kinat za koju se veruje da je najveći akcionar kompanije Kargil, najvećeg svetskog proizvođača hrane, gde ima 13 odsto akcija. Njeno bogatstvo je procenjeno na 8,4 milijarde dolara i ima 90 godina.

Berni Ekleston; foto: Shutterstock/cristiano barni

Većina 90+ milijardera ima bogatstvo manje od pet milijardi dolara. Iza Bafeta, daleko na drugom mestu je jedan od najuticajnijih biznismena iz Azije, Li Ka-šing iz Hongkonga, koji nosi nadimak Supermen. Ima bogatstvo od 36,3 milijarde dolara. Iz Hongkonga dolazi i Li Šau Ki koji ima bogatstvo od 28 milijardi dolara i takođe 95 godina.

Četvrti sa 18 milijardi dolara je Donald Bren za koga se procenjuje da ima 12 miliona kvadrata u nepokretnostima u Kaliforniji i nazivaju ga najvećim američkim baronom nekretnina, a počeo je kao pomoćnik stolara u kompaniji koju je vodio njegov otac. Peti je pomenuti Rupert Merdok.

Ko će uskoro u Klub 90

Đorđo Armani; foto: Shutterstock/miqu77

Na pragu „Kluba 90“ je čuveni Đorđo Armani, koji ima 89 godina i bogatstvo od 13,8 milijardi dolara, kao i Donald Sterling koji je 33 godine bio vlasnik NBA kluba Los Anđeles Klipers.

Među poznatim imenima je Džon Mars (88), koji je sa sestrom suvlasnik poznatog proizvođača čokoladica i ima bogatstvo od 38,7 milijardi dolara (35. u svetu). Njegov vršnjak je Lućano Beneton, suvlasnik italijanske modne kompanije. Poseduje imovinu vrednu 3,3 milijarde dolara.

Samo godinu iza njih su Amansio Ortega, vlasnik Zare (101,8 milijardi dolara) i Fransoa Pino – vlasnik brendova Sen Loran, Aleksander Mekvin i Guči (31,4 milijardi dolara).

Koautor teksta je Džemima Denam, novinarka Forbes