Biti tinejdžer sa četiri milijarde „u džepu“: Oni su najmlađi milijarderi na svetu

Liste Ivan Radak 7. jan 2024. 08:00
featured image

7. jan 2024. 08:00

Na Forbes listi milijardera, koja broji oko 2.600 imena, samo je 60-ak koje bismo uračunali u mlade. I to ako bismo granicu postavili na 40 godina. To je veoma mali udeo u ukupnom broju, ali ne treba zanemariti da tu ima i nekoliko velikih imena, koja su uspela da brzo dođu do velikog novca i veoma rano reše verovatno sve svoje životne probleme.

U ovoj grupi još četiri meseca biće Mark Zakerberg, kreator Fejsbuka, čije se bogatstvo trenutno procenjuje na neverovatnih 124,6 milijardi dolara. Iza njega je Mark Matešič, koji je od oca nasledio poznatu kompaniju Red Bul i sada raspolaže bogatstvom od 39,2 milijarde dolara, a tu je još jedan naslednik, Lukas Volton, koji je posle smrti dede i oca dobio udeo u lancu Volmart i sada ima imovinu vrednu 23,4 milijarde dolara.

Kada se njima dodaju i Dastin Moskovic, koji je zajedno sa Zakerbergom pokrenuo Fejsbuk (bogatstvo od 13,5 milijardi dolara) i Pavel Durov, vlasnik aplikacije Telegram (bogatstvo od 11,5 milijardi evra), praktično se na tih pet imena završava spisak mladih milijardera koji imaju dvocifreno ili trocifreno bogatstvo izraženo u milijardama dolara.

Među odabranih 60 je i nekoliko poznatih imena iz sveta muzike kao što su Rijana (1,4 milijarde dolara) i Tejlor Svift (1,1 milijarda dolara), ali i čuveni košarkaš Lebron Džejms (milijarda).

I treba pomenuti poznata lica koja je verovatno poneo žar velikog novca pa su na kraju ostali bez ičega. To su Sem Benkman-Frid, osnivač kripto berze FTX, njegov saradnik Geri Vang, kao i Elizabet Holms (vlasnica firme Teranos), koji su završili na sudu zbog prevare.

I na kraju, treba pomenuti da je među najmlađim bogatašima većina već ušla u tridesete. Samo njih devet su mlađi, a tek jedan ima manje od 20 godina.

Donosimo listu 10 najmlađih milijardera na Forbes listi:

Klemente del Vekio – 19 godina – 4,1 milijarda dolara

Trenutno najmlađi milijarder na svetu je Italijan Klemente del Vekio (Clemente del Vecchio) koji je još tinejdžer i ukupno je 724 najbogatiji čovek na svetu. On je jedan od šestoro dece Leonarda del Vekija, pokojnog predsedavajućeg kompanije EssilorLuxottica, najvećeg svetskog proizvođača naočara. Posle smrti oca 2022. nasledio je udeo od 12,5% u kompaniji, koja ima deo vlasništva i u Đeneraliju, Unikredit banci i drugim biznisima. Živi u Milanu.

Kim Jung-jun – 20 godina – 1,1 milijarda dolara

O Kim Jung-jun (Kim Jung-youn) malo se zna osim da je, zajedno sa sestrom, vlasnica gejming giganta Nekson (Nexon) u kojem imaju po 31% udela. Postale su vlasnice nakon smrti oca 2022. koji je u tom trenutku imao 54 godine. Sestre su iz Južne Koreje i nisu uključene u upravljanje kompanijom.

Kevin David Leman – 21 godina – 2,7 milijardi dolara

Nemac Kevin David Leman (Kevin David Lehman) vlasnik je polovine poznate drogerije dm, koja ima 14 milijardi dolara godišnjeg prometa. Osnovana je 1973. i danas ima 3.700 prodavnica. Kevinov otac, koji je vodio porodični lanac prodavnica je 1974. investirao u dm, a svoj udeo u kompaniji je preneo na Kevina pre gotovo sedam godina. O obojici se malo zna i ne učestvuju u vođenju firme.

Luka del Vekio – 22 godine – 4,1 milijardi dolara

Luka del Vekio (Luca del Veccio) je stariji brat najmlađeg milijardera i takođe ima 12,5% udela u kompaniji EssilorLuxottica. Obojica su deca koju je njihov otac dobio sa Sabinom Grosi.

Kim Jung-min – 22 godine – 1,1 milijarda dolara

Kim Jung-min je starija sestra Kim Jung-jun s kojom drži većinski udeo u gejming gigantu Neksonu. Forbes za obe navodi da nisu udate.

Aleksandra Andresen – 27 godina – 1,6 milijardi dolara

Aleksandra Andresen (Alexandra Andresen) je Norvežanka i, kao u slučaju sestara iz Koreje, sa svojom starijom sestrom Katarinom drži 42% udela u porodičnoj investicionoj kompaniji Ferd. Ipak, za razliku od Korejki, njihov otac je živ i vodi kompaniju gde kontroliše 70% glasova akcionara. Ferd upravlja hedž fondom i aktivni je investitor na Nordijskoj berzi. Aleksandra živi u Oslu i nije udata. Inače je trostruka juniorska prvakinja zemlje u jahanju. Ova porodica pre svega je poznata po duvanskom biznisu koji su vodili više od 100 godina i prodali 2005.

Leonardo Maria del Vekio – 28 godina – 4,1 milijarda dolara

Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Treći brat del Vekio na listi najmlađih milijardera. Za razliku od polubraće Klementea i Luke, on je uključen u upravljanje kompanijom koju su nasledili. Trenutno je strateški direktor EssilorLuxottica, a takođe je izvršni direktor prodavnica naočara Salmoiraghi&Vigano, koje je Essilor kupio 2016. I on živi u Milanu i završio je poznati univerzitet Bokoni (diploma iz biznis administracije).

Katarina Andresen – 28 godina – 1,6 milijardi dolara

PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Drugu sestru Andresen javnost u Norveškoj je bolje upoznala 2017. kada je zaustavila policija u ski rizortu Hafjel i utvrdila da je vozila pod dejstvom zbog čega je kažnjena sa 32.000 dolara.

Rajan Breslou – 29 godina – 1,1 milijarda dolara

Cindy Ord / Getty images / Profimedia

Rajan Breslou (Ryan Breslow) napustio je studije na Stenfordu 2014. kako bi pokrenuo startap Bolt. Napustio je direktorsku funkciju 2022. i sada je predsedavajući kompanije. Za razvoj kompanije prikupio je 1,3 milijardi dolara. Forbes procenjuje da firma sada vredi pet milijardi dolara, a u nju su investirala imena poput Blekroka, Dženeral Atlantika i SAP-a. Inicirao je uvođenje četvorodnevne radne nedelje. Retko izlazi, a ljubitelj je joge, meditacije i plesa. U januaru 2022. je pokrenuo drugi biznis, velnes startap Lav (Love). Živi u Majamiju i nije oženjen.

Gustav Magnar Vico – 30 godina – 3,7 milijardi dolara

Theo Wargo / Getty images / Profimedia

Prvih 10 na spisku najmlađih zatvara Norvežanin Gustav Magnar Vico (Witzoe), koji je vlasnik gotovo polovine najvećeg svetskog proizvođača lososa – Salmar ASA. Udeo je dobio 2013. na poklon od oca koji je kompaniju osnovao 1991. Salmar je predvodio industrijalizaciju uzgoja ribe u Norveškoj. Stariji Vico i dalje vodi kompaniju, a mlađi pokušava da se probije u svetu biznisa investicijama u nekretnine i tehnološke startape. Živi u mestu Kverva u Norveškoj i nije oženjen.