Forbes lista: Koliko su bogati najbogatiji Kinezi

Liste Forbes 4. jun 2024. 07:00
featured image

4. jun 2024. 07:00

Kineska berza slabi, a s njom i milijarderi u zemlji. Prošla godina nije bila dobra za veliki broj kineskih akcija. Rezultat je pad broja kineskih milijardera na ovogodišnjoj Forbes listi, i to već treću godinu zaredom. Ove godine je na Forbes listi svetskih milijardera uvršteno ukupno 406 kineskih, dok ih je na prošlogodišnjoj listi bilo 495, a 2021. bilo ih je rekordnih 626.

Posledice pandemije koronavirusa, ali i geopolitičke napetosti, srušile su cene akcija i naštetile rastu druge najveće ekonomije sveta. Bogatstva su pala i zbog sve dublje krize na kineskom tržištu nekretnina.

Ipak, kontinentalna Kina još ima drugi najveći broj milijardera u svetu, nakon SAD-a koji ih broji 813.

Kontinentalna Kina ne uključuje stanovnike Hongkonga ili Makaua, koje Forbes prati posebno. Ako se dodaju i ti milijarderi, Kina ih ima 473, dok ih je prošle godine imala 562.

Ukupno bogatstvo kineskih milijardera palo je na 1,33 biliona dolara, dok je prošle godine iznosilo 1,67 biliona dolara. Iako je Kina od prošle godine izgubila 125 milijardera, ove godine je tu 31 novopridošlih i 11 povratnika.

Deset najbogatijih imaju ukupno bogatstvo od 304 milijarde dolara, samo dva odsto manje od 311 milijardi od prošle godine.

Ovo je 10 najbogatijih ljudi u Kini:

1. Zhong Shanshan

BOGATSTVO: 62,3 milijarde dolara 2023: 68 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Pića, lekovi
MU CHEN / Newscom / Profimedia

Zhong je na čelu kompanije Nongfu Spring koja proizvodi flaširanu vodu i pića od čaja. Na prvom mestu najbogatijih u Kini nalazi se od 2021. godine nakon IPO-a kompanije u Hongkongu u septembru 2020. godine. Akcije Nongfu Springa – glavnog izvora Zhongovog bogatstva – pale su, kao i akcije kompanije Beijing Wantai Biological Pharmacy koja isporučuje kovid testove, usled opšteg pada vrednosti akcija u Kini. Kritičari na društvenim mrežama ove godine su u pitanje doveli Zhongovu ljubav prema zemlji zbog državljanstva njegova sina: mladi Zhong naveden je kao američki građanin u brošuri kompanije iz 2020.

2. Zhang Yiming

BOGATSTVO: 43,4 milijarde dolara 2023: 45 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Internet mediji
Shutterstock/Muhammad Alimaki

Zhang je osnivač Bajtdensa, matične kompanije neverovatno popularne društvene platforme Tiktok. Bajtdens je jedna od najvrednijih internet kompanija na svetu, iako se nad njom nadvija senka zbog mogućnosti da Tiktok bude zabranjen u SAD-u. Bajtdens ima i druge kompanije na koje se može osloniti, kao što je kineska društvena platforma Douyin. Zhang je odstupio s mesta predsednika Bajtdensa 2021. godine.

3. Colin Huang

BOGATSTVO: 38,9 milijardi dolara2023: 30,2 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: E-trgovina

Huang je malo poznati osnivač kompanije PDD Holdings, kineske kompanije za e-trgovinu koja je 2022. promenila ime: dotad se zvala Pinduoduo. Njegovo bogatstvo se u odnosu na prošlu godinu povećalo s 30,2 na 38,9 milijardi dolara, čime se popeo za jedno mesto i postao drugi najbogatiji internet milijarder u Kini, nakon Zhang Yiminga. PPD ima sedište u Dablinu, a akcije kompanije, kojima se trguje na Nasdaku, prošle godine su porasle na leđima platforme za kupovinu Temu, kojoj je konkurencija Shein kineskog milijardera Skyja Xua.

4. Wiliam Ding

BOGATSTVO: 33,5 milijarde dolara2023: 26,7 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Onlajn igre

Ding je izvršni direktor kompanije NetEase čijim akcijama se trguje na Nasdaku i hongkongškoj berzi. NetEase je jedan od najvećih kineskih onlajn gejming biznisa. Njegove akcije – kao i Dingovo bogatstvo – porasle su poslednjih meseci.

5. Ma Huateng

BOGATSTVO: 30,2 milijardi dolara2023: 35,3 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Internet mediji
Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Ma, poznat i pod imenom Pony Ma, izvršni je direktor web-medijskog giganta Tencent u kojemu poseduje udeo od 7,4 odsto. Akcije kompanije pale su prethodne godine usled usporenog privrednog rasta, zbog čega je i njegovo bogatstvo palo na 30,2 milijarde dolara. Tako Maovo bogatstvo danas iznosi manje od polovine od 65,8 milijardi dolara iz 2021. godine.

6. He Xiangjian

BOGATSTVO: 25,1 milijardi dolara2023: 23,4 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Kućni aparati

Milijarder He Xiangjian suosnivač je kompanije Midea Group, a s mesta potpredsednika odstupio je 2012. godine. Akcije kompanije oporavile su se od pandemijske krize, a s njima se oporavilo i Heovo bogatstvo. Ipak, još nije dostiglo nivo iz 2022. godine, kada je iznosilo 28,3 milijarde dolara. Midea svoje šporete i frižidere prodaje u čitavom svetu, a na ovogodišnjoj listi milijardera dala je još jednog člana: izvršnog direktora Fanga Hongboa.

7. Jack Ma

BOGATSTVO: 24,5 milijarde dolara2023: 23,5 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: E-trgovina
Shutterstock/Frederic Legrand – COMEO

Nekada najbogatiji čovek Kine, suosnivač platforme Alibaba i njen nekadašnji predsednik ikona je uspeha u privatnom sektoru. Nakon što je 2020. godine izneo kontroverzne komentare o kineskom bankarskom sisitemu, kojim dominira država, Ma se uglavnom sklonio iz javnosti. Alibaba od njegovog odlaska nije poslovala odlično, a na mesto predsednika je imenovala Džoa Caija u septembru prošle godine. Njih dvojica su najavili otkup akcija od 200 miliona dolara u januaru, a Forbes procenjuje da je Maovo bogatstvo poraslo zbog više procene vrednosti Alibabine grane za finansijske usluge, Ant, nakon otkupa akcija.

8. Eric Li

BOGATSTVO: 16,8 milijardi dolara2023: 19 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Automobili

Eric Li takođe je poznat i kao Li Shufu, najbogatiji je preduzetnik u kineskoj autoindustriji. On je predsednik kompanije Zhejiang Geely Holding koja ima direktne i indirektne udele u proizvođačima poput Volva, Dajmlera, Geely Automotive, Zeekr i Polestar. Njegovo bogatstvo palo je u poslednjih 12 godina zbog pada akcija Geely Automotive usled strahova o prekomernim kapacitetima industrije.

9. Qin Yinglin

BOGATSTVO: 15,5 milijarde dolara2023: 18,9 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Uzgoj svinja

Jedan od najbogatijih svetskih milijardera iz mesne industrije, Qin je dospeo u top 10 iako je njegovo bogatstvo palo na 15,5 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 18,8 milijardi dolara. Akcije njegove kompanije Muyuan Foods pale su zbog nižih cena svinjetine i posledica pandemije koronavirusa, što je prisililo kompaniju da predvidi gubitke za 2023. godinu.

10. Wang Chuanfu

BOGATSTVO: 14,2 milijardi dolara2023: 18,7 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Automobili
Shutterstock/Muhammad Alimaki

Predsednik kompanije BYD drugi je najbogatiji kineski milijarder u industriji električnih vozila nakon Lija Shufua. Chuanfu je imao promenjivu godinu: isporuke su porasle na rekordnih tri miliona usled širenja na inostrana tržišta. Ipak, akcije BYD pale su zbog brutalne konkurencije po pitanju cena od Tesle i lokalnih rivala poput XPenga.