Ko su najbogatiji kripto milijarderi u 2024

Liste Forbes 6. maj 2024. 08:00
featured image

6. maj 2024. 08:00

Kripto zima je završila. Vrednost bitkoina porasla je više nego dvostruko u poslednjih 12 meseci, dostigavši u martu rekordnih 73.000 dolara nakon što je SAD legalizovao bitkoin ETF-ove. Ukupna vrednost svih kriptovaluta porasla je 170 odsto, dodavši tržišnoj vrednosti oko 1,6 biliona dolara u poslednjih godinu dana, pokazuju podaci CoinGecko-a.

Zbog toga su najmanje njih 17 postali kriptomilijarderi, pokazuje Forbes popis svetskih milijardera za 2024. godinu, dok ih je lani bilo devet. Tih 17 investitora i preduzetnika ima bogatstvo od ukupno 93 milijarde dolara, što je više nego dvosturko u odnosu na 37 milijardi dolara prošle godine.

Već treću godinu zaredom, osnivač i bivši izvršni direktor kripto berze Bajnens Čangpeng Žao je najbogatiji čovek u svetu kriptovaluta. Uprkos činjenici da je priznao krivicu za pranje novca u novembru, njegovo bogatstvo sada se procenjuje na 33 milijarde dolara, dok je prošle godine iznosilo 10,5 milijardi dolara. To ga čini pedesetim najbogatijim čovekom na svetu. Većina njegovog bogatstva dolazi od većinskog udela u Bajnensu, još uvek najvećoj globalnoj berzi po obimu prometa.

1. Čangpeng Žao

BOGATSTVO: 33 milijarde dolara IZVOR BOGATSTVA: Binance
REUTERS/Deborah Bloom

Žao, kojeg nazivaju i CZ, pristao je da plati 200 miliona dolara kazni prošle godine kako bi se nagodio u tužbi za pranje novca koju su protiv njega podneli američko Ministarstvo pravosuđa i Komisija za trgovanje fjučersima. Sam Bajnens pristao je da plati još 4,5 milijardi dolara. CZ je pristao i da odstupi s mesta izvršnog direktora, a dobio je i tri godine zabrane bilo kakvog učešća u poslovanju berze. Ipak, sve to jedva da je dotaklo njegovo bogatstvo. Njegov udeo u Bajnensu, koji se na osnovu dokumenata i razgovora s bivšim zaposlenima procenjuje na čak 90 odsto, vredi oko 32,5 milijardi dolara. Bajnens je najveća kripto berza na svetu prema obimu trgovanja, a prošle godine je ostvarila oko devet milijardi dolara prihoda, pokazuje analiza Forbes.

2. Brajan Armstrong

BOGATSTVO: 11,2 milijarde dolara IZVOR BOGATSTVA: Coinbase
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Armstrong je 2013. godine osnovao Koinbejs s Fredom Ersamom, a on je najveći pojedini akcionar kompanije s udelom od 18 odsto. Akciije kripto berze porasle su za 50% od početka godine, a više nego trostruko od prošle godine, što znači da tržišna kapitalizacija kompanije iznosi gotovo 60 milijardi dolara. Od novembra Armstrong je prodao akcije Koinbejsa za više od 170 miliona dolara.

3. Đankarlo Devasini

BOGATSTVO: 9,2 milijarde dolara IZVOR BOGATSTVA: Tether

Devasini je glavni finansijski direktor i najveći pojedini akcionar Tetera, najvećeg izdavača stejblkoina u svetu kriptovaluta. Stejblkoin je vezan za vrednost američkog dolara ili neke druge valute, a koristi se kao sredstvo razmene. Iskovano je više od stotinu milijardi tokena Tetera. Osnažen višim kamatnim stopama, Teter je prošle godine generisao 6,2 milijarde dolara dobiti od kamata koje dobija na osnovu kolaterala klijenata. Devasini je vlasnik 47 odsto udela u Teteru.

4. Majkl Sejlor

BOGATSTVO: 4,4 milijarde dolara IZVOR BOGATSTVA: MicroStrategy, bitkoin
Jason Koerner / Getty images / Profimedia

Posmatrano u procentima, Sejlor se najviše obogatio od svih kripto milijardera na ovoj listi. Akcije Majkrostratedžija, softverske kompanije koju je osnovao 90-ih i prenamenio u sredstvo za investiranje u bitkoin poslednjih godina, porasle su za gotovo 500 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kompanija je sada vlasnik oko 193.000 bitkoina, što je čini najvećim svetskim korporativnim vlasnikom bitkoina, kaže glavni finansijski direktor kompanije. Tu je i Sejlorova lična zaliha bitkoina. On je 2021. rekao da ima 17.732 bitkoina koje je kupio po prosečnoj ceni od 9.882 dolara po bitkoinu, a trenutno je u procesu prodaje oko 200 miliona dolara akcija Majkrostratedžija, što je najavio početkom godine.

5. Paolo Ardoino

BOGATSTVO: 3,9 milijardi dolara IZVOR BOGATSTVA: Tether
Paolo Ardoino, prvi zdesna; Foto: TON Foundation/Handout via REUTERS

Ardoino je izvršni direktor i javno lice Tetera i vlasnik oko 20 odsto udela u kompaniji. Pridružio se sestrinskoj kompaniji Tetera Bitfineksu kao viši programer 2014. godine. Ardoino je ranije radio kao programer u startapovima.

6. Žan-Luj van der Velde

BOGATSTVO: 3,9 milijardi dolara IZVOR BOGATSTVA: Tether

Van der Velde je bivši izvršni direktor Tetera i upravo on je odgovoran za održavanje Teterovih strateških odnosa s bankama i regulatorima. Procenjuje se kako njegov vlasnički udeo u kompaniji iznosi 20 odsto. Holandiju je napustio 1985. godine kako bi studirao na Tajvanu, nakon čega je bio suosnivač nekoliko IT i tech startapova u Aziji, da bi se na kraju pridružio Teteru. Van der Velde sada živi u Hong Kongu.

7. Kris Larsen

BOGATSTVO: 3,2 milijarde dolara IZVOR BOGATSTVA: Ripple, XRP

Larsen je bio jedan od osnivača Ripla 2012. godine, a želeo je da olakša međunarodna plaćanja uz pomoć kriptovalute XRP. S mesta izvršnog direktora Ripla odstupio je 2016. godine, ali je i dalje izvršni predsednik kompanije. Njegov udeo u Riplu iznosi 18 odsto, a investitori njegovu vrednost procenjuju na 3,8 milijardi dolara. On takođe ima i popriličnu zalihu XRP – više od 2,8 milijardi tokena – i gotovo milijardu dolara u gotovini i investicijama, procenjuje Forbes, uglavnom zarađenih na prodaji XRP.

8. Fred Ersam

BOGATSTVO: 3,2 milijarde dolara IZVOR BOGATSTVA: Coinbase, Paradigm

Ersam je osnovao kripto berzu Koinbejs 2012. godine zajedno s Brajanom Armstrongom. Kompaniju je napustio 2017. godine, ali je i dalje u odboru kompanije i vlasnik oko pet odsto udela. Godine 2018. osnovao je Paradigm, kripto investitorsku kompaniju koja sada upravlja imovinom od preko osam milijardi dolara. Koinbejs je prošle godine ostvario 2,9 milijardi dolara prihoda, što je manje u odnosu na 3,1 milijardu iz 2022. i 7,8 milijardi dolara iz 2021, poslednje godine kada su cene kriptovaluta rasle. Ipak, kompanija je ponovno profitabilna: ove godine generisala je neto dobit od 100 miliona dolara, dok je 2022. zabeležila neto gubitak od 2,6 milijarde dolara.

9. Metju Rožak

BOGATSTVO: 3,1 milijarda dolara IZVOR BOGATSTVA: bitkoin, Ethereum
Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rožak je rani investitor u bitkoin: još od 2010. godine. Većina njegovog bogatstva dolazi od ranih investicija u kriptovalute, uključujući etereum i BNB, token Bajnensa. Rožak takoer upravlja blokčejn startapom Bloq koji investira u druge kripto poduhvate i savetuje na projektima.

10. Džed Mekejleb

BOGATSTVO: 2,9 milijardi dolara IZVOR BOGATSTVA: Prodaja XRP

Mekejleb još jedan kripto-pionir. Stvorio je Mt. Gox, prvu veliku berzu bitkoina, 2010. godine. Prodao je godinu dana kasnije pre neslavnog hakovanja. Potom je bio jedan od osnivača Ripla 2012. ali ubrzo je napustio kompaniju zbog neslaganja s drugim osnivačima. Većina njegovog bogatstva dolazi od prodaje velikog dela tokena XRP kojih je kao suosnivač Ripla dobio devet milijardi. Poslednje koine prodao je 2022. godine. Mekejleb takođe 2014. godine osnovao Stelar, Riplovog konkurenta. Ovih dana svoje vreme i novac ulaže u Vast, kompaniju za istraživanje svemira u koju je investirao.

Džon Hajat, novinar Forbes