Na novoj Forbes listi 30 ispod 30 za Evropu nema nikog iz Srbije, dvoje su iz regiona

Liste Forbes Srbija 9. apr 2024. 14:36
featured image

9. apr 2024. 14:36

Forbes magazin objavio je novu listu mladih uspešnih ljudi 30 ispod 30 za Evropu na kojoj se ovog puta nisu našli građani Srbije ili makar neko ko je poreklom iz naše zemlje.

Ceo exYu region može da se pohvali s dve osobe na ovogodišnjoj listi. To su Teja Potočnik iz Slovenije dok je drugi Din Biševac iz Bosne i Hercegovine.

Za 2024. Srbija je imala svog predstavnika na severnoameričkoj listi Forbes 30 ispod 30, gde se našla Ivana Mansi-Vasić, u kategoriji zdravstvena nega. Ivana živi u San Francisku i osnivačica je kompanije Vitra Labs. Kako je više puta isticala, kompanija razvija vantelesnu oplodnju nove generacije, zasnovanu na istraživanjima matičnih ćelija.

Prošle godine, imali smo čak tri predstavnika na listama 30 ispod 30 – Nikolu Jokića u sportu, Milicu Krstić koja je razvila platformu Siguran prostor za pružanje besplatne terapeutske pomoći, kao i Dinu Radenković, koja se preko svoje firme Gameto takođe bavi unapređenjem procedure veštačke oplodnje.

Oba predstavnika Balkana na ovogodišnjoj evropskoj listi su rođeni na ovim prostorima, ali karijere grade u inostranstvu.

Teja Potočnik se našla među 30 odabranih u kategoriji Proizvodnja i industrija. Stručno se usavršavala na britanskom Univerzitetu Kembridž i njena ekspertiza je nanomation – automatizacija proizvodnje poluprovodnika baziranih na nanomaterijalima, čime omogućava njihovu upotrebu na industrijskim nivoima.

Kako se navodi u njenom opisu, nanomaterijali su poslužili kao osnova za mnoge tehnološke proboje u poslednjoj deceniji, ali pronalaženje nanomaterijala na uzorcima i izrada kola oko njih zahteva mnogo ručnog rada i vremena. Teja Potočnik je automatizovala ovaj proces tokom svoje doktorske disertacije na Kembridžu, razvijajući patentirani sistem koji je mnogo jeftiniji i brži od konvencionalne nanofabrikacije poluprovodnika.

Završila je osnovne studije iz nauke materijala i inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru, i trenutno radi na izradi uređaja koristeći nano žice, grafen i TMD materijale. Tokom svog doktorata, Teja je koosnovala startap kompaniju Nanomation.

Din Biševac je odabran u kategoriji Tehnologije. Rođen je u Bosni i Hercegovini, ali živi u Nemačkoj. Kako se navodi u njegovom opisu, prvobitno je postao deo nemačkog portala za iznajmljivanje Buena kao dizajner proizvoda 2019. godine.

Za malo više od dve godine, preuzeo je ulogu izvršnog direktora od suosnivača i vodio promenu imidža i preokret berlinske kompanije koja je prešla sa iznajmljivanja svojih sopstvenih objekata na razvoj softvera koji pomaže vlasnicima da pronađu zakupce, organizuju obilaske i potpišu ugovore. Buena sada upravlja sa više od 11.000 stanova i prikupila je 13,7 miliona dolara od investitora poput EQT i Capnamic Ventures.

Na listi ima još jedno ime koje zvuči da je s Balkana. Reč je o Danielu Kaidanoviću, ali se iz njegove biografije može naslutiti da je od rođenja u Italiji.

Forbes bira mlade 30 ispod 30 u 10 kategorija – Mediji i marketing, maloprodaja i e-trgovina, nauka i zdravlje, društveni uticaj, zabava, umetnost i kultura, tehnologija, sport i igrice, finansije, proizvodnja i industrija.