Nova Forbes lista: Ovo su najbogatije porodice u Americi

Liste Forbes 9. feb 2024. 07:00
featured image

9. feb 2024. 07:00

Pošto milijarda dolara nije više ono što je nekada bila, Forbes predstavlja prvi rangirani popis porodica u Americi, vrednih 10 milijardi dolara ili više. Neke poznate porodice su uspele, ali druge poput Kenedija i Getija jednostavno nisu dovoljno bogate.

Prvi američki milijarder, naftni magnat Džon D. Rokfeler, pojavio se na prvoj Forbes listi bogatih, koju je sastavio B.C. Forbes 1918. godine. U to vreme vredeo je 1,2 milijarde dolara, što bi danas bilo oko 25 milijardi dolara. Do svoje smrti 1937. godine, Rokfeler je donirao otprilike 11 milijardi dolara u današnjem novcu, ostavljajući ostatak svojim naslednicima. Više od 200 njih, koji nastavljaju tradiciju davanja kroz Fondaciju Rokefeler od 5,3 milijarde dolara (neto sredstva), danas, kako se procenjuje, dele bogatstvo od 10,3 milijardi dolara.

To je dovoljno da ih rangira na 42. mesto na prvoj Forbes listi dinastija milijardera. U vreme kada tržišta i vrednost imovine rastu, a čini se da se broj milijardera množi iz dana u dan, Forbes je odlučio da podigne ulog i rangira samo one porodice vredne 10 milijardi dolara ili više.

Četrdeset pet višegeneracijskih porodica uspelo je da se nađe na listi. Ukupno, njihovo zajedničko bogatstvo procenjeno je na 1,3 biliona dolara. Za poređenje, samo je 36 porodica bilo vredno 10 milijardi dolara ili više 2020. godine, poslednji put kada je Forbes izračunao bogatstvo najbogatijih američkih porodica.

Ove proširene porodice žive širom zemlje u najmanje 23 savezne države i žive u gradovima od Luivila do Vičite, Kanzasa do Rasine. Ali postoje određena mesta gde ih ima više. Njujork, dom potomaka magnata šminke Este Laude (preminula 2004. godine) i legendarnog izdavača Vilijama Randolfa Hersta (preminuo 1951. godine), kao i Rokfelerovih, dom je sedam porodica. Čikago (četiri porodice) i Atlanta (tri porodice) su u Top 3.

Iako se nekoliko porodica iz 19. veka poput Kargila, Du Ponta i Melonsa nalaze na listi, druge poput Getija, Vanderbilta i Morgansa nisu mogle da prate korak. (Karnegi je, u međuvremenu dao sav svoj novac).

Ono što se nije promenilo: naslednici osnivača Volmarta, Sema Voltona, nastavljaju svoju vladavinu kao najbogatija porodica u Americi, vredna 267 milijardi dolara, tačno 150 milijardi dolara više od drugoplasiranih Marsa. Ipak, relativno gledano, bogatstvo Voltonovih je poraslo manje nego kod mnogih drugih bogatih porodica.

Povećali su imovinu samo osam odsto od 2020. godine – poslednji put kada je Forbes rangirao porodično bogatstvo – zbog borbe Volmarta na berzi, milijardi plaćenih poreza na ogromne prodaje akcija, najmanje 4,4 milijarde dolara u vidu poklona u akcijama organizacijama i veće procene udela u Volmartu koji drži dobrotvorne fondacije u ime Semovog sina Džona Voltona (preminuo 2005. godine), koji je isključen iz porodičnog bogatstva.

U međuvremenu, porodica Mars se popela na drugo mesto, sa ukupnom neto vrednošću od 117 milijardi dolara. To je skoro duplo više nego što su vredeli pre skoro deceniju kada je Forbes počeo da prati porodična bogatstva, ali i dalje za neverovatnih 150 milijardi dolara manje od Voltonovih.

Neke porodice vrede mnogo više nego što su vredeli pre nekoliko godina. Osim porodica Volton i Mars (koje su porasle za 20 milijardi dolara, odnosno 23 milijarde dolara), potomci osnivača Čik-Fil-A, Semjuela Truet Ketija (preminuo 2014. godine) ostvarili su najveći rast na apsolutnoj osnovi (porast od 19,4 milijarde dolara). Potomci osnivača Enterprajs Rent-A-Car Džeka Tejlora (preminuo 2016. godine) zabeležili su najveći procenat povećanja (porast od 144%).

Porodica Sema Hejmana (preminuo 2009. godine), uključujući njegove zetove Dejvida Milstona i Dejvida Vintera, jedina je porodica koja se prvi put pojavljuje na Forbes listi (procenjena neto vrednost: 19,2 milijarde dolara). Njihova kompanija Standard Industriz najpoznatija je po svojim poslovima sa krovovima i hemijskim proizvodima. Međutim, industrijski konglomerat je privukao pažnju kao potencijalni kupac Er Mejla, digitalne medijske startap kompanije koju je osnovao bivši urednik Veniti Fera, Grejdon Karter.

Nisu sve porodice prošle tako dobro. Četiri porodice koje su bile vredne više od 10 milijardi dolara 2020. godine su od tada izgubile svoj status. Među njima je porodica Sakler, koji su vlasnici kompanije Purdju Farma (procenjena neto vrednost: 5,2 milijarde dolara) i čija je ponuda da se sve civilne tužbe protiv njih povezane sa OxyContin-om reše za šest milijardi dolara, osporena pred Vrhovnim sudom.

Potomci njujorških magnata za nekretnine Sola Goldmana (preminuo 1987. godine) i njegovog brata Irvinga Goldmana (preminuo 1995. godine) takođe su smanjili svoje bogatstvo za 7,7 milijardi dolara na procenjenih 5,5 milijardi dolara, zbog znatno niže vrednosti imovine otkrivene kao deo pravnog spora unutar porodice Goldman.

Evo konačne Forbes liste od 45 najbogatijih porodica u Americi. Isključili smo pojedinačne milijardere (i njihove udovice, u određenim slučajevima) koji su zaslužni za celokupno porodično bogatstvo i pojavljuju se na Forbes listi 400 najbogatijih Amerikanaca. Broj članova porodice je procena živih potomaka (i njihovih bračnih partnera) osnivača bogatstva. Procenjena bogatstva su izračunata korišćenjem cena akcija od 16. januara 2024.

1. Volton

Neto vrednost: 267 milijardi dolara ● Izvor: Walmart
Rodni grad: Bentonvil, Arkansas ● Članovi porodice: Najmanje 39
Alis Volton, ćerka Sema Voltona: foto: Rick T. Wilking / Getty images / Profimedia

Iako su prodali akcije Volmarta vredne oko 22 milijarde dolara tokom poslednje decenije – i donirali 11 milijardi dolara – sedmorica milijardera potomaka osnivača kompanije Sema (preminuo 1992. godine) i Bada Voltona (preminuo 1995. godine) i dalje poseduju procenjenih 45% akcija ovog maloprodajnog diva.

Najstariji sin Sema, Rob, sedi u Upravnom odboru Volmarta zajedno sa Robovim nećakom, Stjuartom, i zetom Gregom Penerom, koji je zamenio Roba kao predsednika kompanije 2015. godine, kao i kao vlasnik NFL tima Denver Bronkosi od oktobra iste godine. Porodično bogatstvo dodatno pojačava sedam sportskih timova (uključujući Los Anđeles Remsi i britansku fudbalsku silu Arsenal) koje poseduje Sten Kroenk, suprug Badove ćerke En Volton.

2. Mars

Neto vrednost: 117 milijardi dolara ● Izvor: Candy, hrana za kućne ljubimce
Članovi porodice: Najmanje 37
Žaklin Mars; foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Brat i sestra Žaklin i Džon Mars, zajedno sa četiri ćerke njihovog brata Foresta Juniora (preminuo 2016. godine), poseduju giganta u industriji slatkiša i hrane za kućne ljubimce, Mars. Kompanija sa sedištem u Meklinu, u Virdžiniji, poseduje desetine brendova, uključujući M&Ms, Snikers, Bens pirinač i Pedigre hranu za pse; ostvarila je prihod od 47 milijardi dolara u 2022. godini. Frenk Mars (preminuo 1934. godine) počeo je da prodaje puter iz svoje kuhinje 1911. godine. Džon, sada 88-godišnjak, bio je poslednji član porodice koji je obavljao funkciju izvršnog direktora, a povukao se 2001. godine. Žaklinin sin, Stiven Bedžer, i ćerka Foresta Juniora, Viktorija, sede u Upravnom odboru.

3. Koh

Neto vrednost: 116 milijardi dolara ● Izvor: Koch Industries
Rodni grad: Vičita, Kanzas ● Članovi porodice: Najmanje 19
Čarls Koh; foto: Wikipedia

Čarls Koh, 88, preuzeo je ono što je postao konglomerat Koh Industriz, vredan 125 milijardi dolara (prodaja u 2022. godini), kada je njegov otac Fred preminuo 1967. godine. Koh je prisutan u raznim oblastima, od prerade nafte do optičkih vlakana i papirnatih ubrusa. Čarls i Julija Koh, udovica njegovog brata Dejvida (preminuo 2019. godine), oboje imaju 42% glasačkog udela. Kompaniju brata i sestre Bila i Frederika (preminuo 2020. godine), kupili su Čarls i Dejvid 1983. godine, što je dovelo do sudskih sporova oko isplate koji su trajali dve decenije (navodno oko 800 miliona dolara). Republikanski megadonor Čarls nije obožavalac Trampa. Njegova neprofitna mreža Stend Tugeder i Koh Industriz donirale su 25 miliona dolara super PAC-u koji je podržao Niki Hejli za predsednicu.

4. Kargil Mekmilan

Neto vrednost: 60,6 milijardi dolara ● Izvor: Cargill Inc. ● Članovi porodice: Najmanje 100
Vilijem Volas Kardžil; foto: Wikipedia

Proširena porodica – koja uključuje 21 pojedinačnog milijardera – poseduje procenjenih 88% Kargila, najveće privatne kompanije po prihodu u SAD-u. Osnovao je Vilijam Volas Kargil 1865. godine kao kompaniju za skladištenje žitarica. Firma je vredna 177 milijardi dolara (prihod) i značajan je igrač u oblasti žitarica, proizvodnji kukuruznog sirupa, skroba i hrane za stoku, kao i u mesnoj industriji i trgovini energijom. Vitni Mekmilan (preminuo 2020. godine) bio je poslednji član porodice koji je obavljao funkciju izvršnog direktora, od 1976. do 1995. godine.

5. Džonson

Neto vrednost: 44,8 milijardi dolara ● Izvor: Fidelity ● Članovi porodice: Najmanje 12
Abigejl Džonson; foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Abigejl Džonson, unuka osnivača Fideliti Investmentsa, Edvarda C. Džonsona II (preminuo 1984. godine), postala je izvršna direktorka ovog giganta zajedničkih fondova 2014. godine, a dve godine kasnije i predsednica. Pod njenim vođstvom, sredstva Fidelitija su porasla na 4,4 biliona dolara, sa dva biliona dolara, dok su istovremeno proširivali fondove i prihvatali Bitkoin. Abigejlin brat Edvard IV, vodi investicionu firmu Pembrouk Rilestejt, koja je u vlasništvu Fidelitija. Njen otac, Edvard „Ned“ Džonson III (preminuo 2022. godine), vodio je firmu četiri decenije.

6. Priker

Neto vrednost: 41,6 milijardi dolara ● Izvor: Hoteli, investicije
Rodni grad: Čikago ● Članovi porodice: Najmanje 82
Džej Bob Priker; foto: Wikipedia

Treća generacija dinastije Hajat Hotels može se pohvaliti sa 10 milijardera, uključujući Peni Priker, bivšu sekretarku za trgovinu SAD-a; guvernera države Ilionis Džej Bi Prikera, najbogatijeg izabranog zvaničnika u zemlji; filmsku producentkinju Džidži Priker, producentkinju filma iz 2021. godine „The Eyes of Tammy Faye“; i Toma Prikera, trenutnog predsednika Upravnog odbora Hajat Hotelsa. Porodično bogatstvo Priker potiče od kupovine motela u Los Anđelesu 1957. godine. Prikeri su početkom 2000-ih godinama tužili jedni druge pre nego što su se složili 2005. godine da podele bogatstvo.

7. Džonson

Neto vrednost: 38.5 milijardi dolara ● Izvor: S.C. Johnson ● Članovi porodice: Najmanje 70
Semjuel Kertis Džonson; foto: Wikipedia

Semjuel Kertis Džonson je kupio kompaniju za podove 1886. godine, a dve godine kasnije razvio sredstvo za čišćenje podova. Danas S.C. Džonson poseduje brendove poput Vindeksa, Šot-a, Ziplok-a i Rajd-a. Porodica i dalje potpuno kontroliše ovu privatnu kompaniju vrednu 11,2 milijarde dolara (procenjeni prihodi). Herbert Fisk Džonson III, praunuk osnivača, je predsednik i izvršni direktor. Njegova sestra Helen Džonson Lajpold je predsednica i izvršna direktorka Džonson Autdorsa, kompanije koja prodaje opremu za ronjenje, kampovanje i šatore.

8. Keti

Neto vrednost: 33,6 milijardi dolara ● Izvor: Chick-fil-A
Rodni grad: Atlanta ● Članovi porodice: Najmanje 47
Semjuel Truet Keti; foto: Robin Rayne Nelson / Zuma Press / Profimedia

Prva porodica povezana sa prženom piletinom u tiganju napravila je veliki korak od vremena kada je S. Truet Keti (preminuo 2014. godine) otvorio prvi Čik-Fil-A u tržnom centru u Atlanti 1967. godine. Lanac sa više od 3.000 lokacija danas vodi njegov unuk Endru, koji je 2021. godine nasledio svog oca Dena na mestu izvršnog direktora. Restorani su ostvarili prodaju od 6,4 milijarde dolara u 2022. godini; sledeće godine Čik-Fil-A planira da otvori svoju prvu lokaciju van SAD-a, u Velikoj Britaniji. Lanac, koji je tradicionalno zatvoren nedeljom, možda će morati da izmeni svoju politiku za nove ugovore sa sedam lokacija duž autoputa Njujork Stejt, ukoliko predloženi državni zakon koji zahteva da odmorišta nude hranu svih sedam dana u nedelji prođe.

9. Den Dankan

Neto vrednost: 30 milijardi dolara ● Izvor: Naftovodi
Rodni grad: Hjuston ● Članovi porodice: Najmanje 13
Den Dankan; foto: Wikipedia/Science History Institute

Den Dankan (preminuo 2010. godine) osnovao je kompaniju za naftovode Enterprajs Produkt Partners 1968. godine sa 10.000 dolara i nekoliko partnera. Od tada je prerasla u preduzeće koje obuhvata oko 80.000 kilometara naftovoda i generiše više od 58 milijardi dolara godišnjeg prihoda. Partneri su odavno otišli, a bogatstvo Dankana, koje je ostavio deci kojih ima četvoro, utrostručilo se od njegove smrti zahvaljujući obilnim dividendama i rastućoj ceni akcija. Randa Dankan Vilijams, njegovo najstarije dete, predsedava odborom od 2013. godine i jedina je preostala Dankanova sa ulogom u poslu.

10. Koks

Neto vrednost: 26.8 milijardi dolara ● Izvor: Mediji
Rodni grad: Atlanta ● Članovi porodice: Najmanje 37
Džejms Koks, osnivač porodice; foto: Wikipedia

Medijski gigant Koks Enterprajs uključuje Koks Komunikejšns (kablovska televizija i širokopojasni internet), Koks Automuvi (Autotrader, Kelley Blue Book i Manheim) i novine poput Atlanta Žurnala. Aleks Tejlor, 49-godišnji izvršni direktor, četvrta je generacija članova porodice koji vode sadašnju kompaniju vrednu 22,1 milijardu dolara (prihodi). U julu, Džejms „Fergi“ Čembers, rođak Tejlora i samoproklamovani komunista, objavio je na društvenim mrežama da je prodao svoje akcije nazad kompaniji u znak protesta protiv finansijske podrške porodice Centru za obuku za javnu sigurnost u Atlanti, koji obučava policajce i vatrogasce.

11. Lauder

Neto vrednost: 25,9 milijardi dolara ● Izvor: Estée Lauder
Rodni grad: Njujork ● Članovi porodice: Najmanje 20

12. Hant

Neto vrednost: 24,8 milijardi dolara ● Izvor: Nafta
Rodni grad: Dalas ● Članovi porodice: Više od 100

13. Njuhaus

Neto vrednost: 24,1 milijarda dolara ● Izvor: Condé Nast, novine
Rodni grad: Njujork ● Članovi porodice: Najmanje 24

14. Herst

Neto vrednost: 22,4 milijarde dolara ● Izvor: Hearst Corp.
Rodni grad: Njujork ● Članovi porodice: Najmanje 67

15. Buš

Neto vrednost: 20 milijardi dolara ● Izvor: Anheuser-Busch
Rodni grad: Sent Luis ● Članovi porodice: Najmanje 21

16. Rejes

Neto vrednost: 19,9 milijardi dolara ● Izvor: Distribucija hrane i piva
Rodni grad: Čikago ● Članovi porodice: Najmanje 39

17. Smit

Neto vrednost: 19,8 milijardi dolara ● Izvor: Alati, bankarstvo
Rodni grad: Čikago ● Članovi porodice: Najmanje 165

18. Milston Vinter Hejmen

Neto vrednost: 19,2 milijarde dolara ● Izvor: Krovni materijali, hemikalije
Rodni grad: Njujork ● Članovi porodice: Najmanje 17

19. Tejlor

Neto vrednost: 19 milijardi dolara ● Izvor: Enterprise Rent-A-Car
Rodni grad: Sent Luis ● Članovi porodice: 14

20. Bat

Neto vrednost: 18,8 milijardi dolara ● Izvor: Supermarketi
Rodni grad: San Antonio, Teksas ● Članovi porodice: Najmanje 56

21. Zif

Neto vrednost: 18,5 milijardi dolara ● Izvor: Izdavaštvo, investicije
Rodni grad: Njujork ● Članovi porodice: Najmanje 15

22. Du Pont

Neto vrednost: 18,1 milijarda dolara ● Izvor: DuPont
Rodni grad: Vilmington, Delaver ● Članovi porodice: Najmanje 3.500

23. Dorans

Neto vrednost: 17 milijardi dolara ● Izvor: Campbell Soup
Rodni grad: Camden, Nju Džerzi ● Članovi porodice: Najmanje 87

24. Braun

Neto vrednost: 16,5 milijardi dolara ● Izvor: Jack Daniel’s
Rodni grad: Luivil, Kentaki ● Članovi porodice: Najmanje 25

25. Koler

Neto vrednost: 16,2 milijarde dolara ● Izvor: Toaleti, slavine
Rodni grad: Koler, Viskonsin ● Članovi porodice: Najmanje 20

26. Džonson

Neto vrednost: 16 milijardi dolara ● Izvor: Johnson & Johnson, New York Jets
Rodni grad: Nju Bransvik, Nju Džerzi ● Članovi porodice: Najmanje 8

27. Meijer

Neto vrednost: 15,9 milijardi dolara ● Izvor: Supermarketi
Rodni grad: Grand Rapids, Mičigen ● Članovi porodice: Najmanje 18

28. Meriot

Neto vrednost: 15,9 milijardi dolara ● Izvor: Hoteli
Rodni grad: Betesda, Merilend ● Članovi porodice: Najmanje 100

29. Strajker

Neto vrednost: 15,9 milijardi dolara ● Izvor: Medicinska oprema
Rodni grad: Kalamazu, Mičigen ● Članovi porodice: Najmanje 11

30. Kraun

Neto vrednost: 14,7 milijardi dolara ● Izvor: Odbrana, investicije
Rodni grad: Čikago ● Članovi porodice: Najmanje 24

31. Hezlam

Neto vrednost: 14,4 milijarde dolara ● Izvor: Stanice za kamione, Klivlend Brauns
Rodni grad: Noksvil, Tenesi ● Članovi porodice: Najmanje 33

32. Čao

Neto vrednost: 14,2 milijarde dolara ● Izvor: Hemikalije, građevinski proizvodi
Rodni grad: Hjuston ● Članovi porodice: Najmanje 21

33. Rolins

Neto vrednost: 14,2 milijarde dolara ● Izvor: Kontrola štetočina Orkin
Rodni grad: Atlanta ● Članovi porodice: Najmanje 10

34. Melon

Neto vrednost: 14,1 milijarda dolara ● Izvor: Bankarstvo
Rodni grad: Pitsburg ● Članovi porodice: Najmanje 200

35. Hjuz

Neto vrednost: 13,8 milijardi dolara ● Izvor: Skladištenje
Rodni grad: Glendejl, Kalifornija ● Članovi porodice: Najmanje 12

36. Bas

Neto vrednost: 13,3 milijarde dolara ● Izvor: Nafta, investicije
Rodni grad: Fort Vort, Teksas ● Članovi porodice: Najmanje 20

37. Frejmer

Neto vrednost: 12,5 milijardi dolara ● Izvor: Uniforme
Rodni grad: Sinsinati, Ohajo ● Članovi porodice: Skoro 40

38. Sajmon

Neto vrednost: 11,6 milijardi dolara ● Izvor: Tržni centri
Rodni grad: Indijanapolis, Indijana ● Članovi porodice: Najmanje 43

39. Dženkins

Neto vrednost: 11,2 milijarde dolara ● Izvor: Supermarketi
Rodni grad: Lejklend, Florida ● Članovi porodice: Najmanje 29

40. Simplot

Neto vrednost: 11.1 milijarda dolara ● Izvor: Agrobiznis
Rodni grad: Bojzi, Ajdaho ● Članovi porodice: Najmanje 23

41. Džonson

Neto vrednost: 10,5 milijardi dolara ● Izvor: Investicioni fondovi
Rodni grad: San Mateo, Kalifornija ● Članovi porodice: Najmanje 26

42. Rokfeler

Neto vrednost: 10,3 milijarde dolara ● Izvor: Nafta, investicije
Rodni grad: Njujork ● Članovi porodice: Najmanje 200

43. Tiš

Neto vrednost: 10,1 milijarda dolara ● Izvor: Raznoliko
Rodni grad: Njujork ● Članovi porodice: Najmanje 47

44. Behtel

Neto vrednost: 10 milijardi dolara ● Izvor: Građevinarstvo, inženjering
Rodni grad: San Francisko ● Članovi porodice: Najmanje 8

45. Glejzer

Neto vrednost: 10 milijardi dolara ● Izvor: Nekretnine, sportski timovi
Rodni grad: Tampa Bej, Florida ● Članovi porodice: 29