Od Tejlor do Džordana – ovo je 14 slavnih ličnosti iz sveta sporta, umetnosti i zabave koje su milijarderi

Liste Forbes 3. apr 2024. 07:00
featured image

3. apr 2024. 07:00

Oktobra 2023, Tejlor Svift je postigla podvig koji nijedan drugi muzičar nije do tada: postala je milijarderka isključivo na osnovu zarade od svoje muzike i nastupa. Tri meseca kasnije, magazin Forbes proglasio je televizijskog magnata Dika Volfa takođe milijarderom, zahvaljujući procenjenim zaradama tokom karijere od skoro 1,9 milijardi dolara (pre oporezivanja) od produkcije emisija poput „Zakona i reda“ i „FBI“.

Ova dva zabavljača dodaju još više zvezdane moći Forbes listi svetskih milijardera, koja je doživela eksploziju selebriti milijardera u poslednjih nekoliko godina. Deset od 14 slavnih osoba na rang listi postali su milijarderi u poslednjih četiri godine, posebno zahvaljujući ljudima iz sveta muzike i filma koji kapitalizuju svoj brend i slavu.

Većina na ovoj listi zaradila je svoje milijarde iz preduzetničkih poduhvata izvan svojih poznatih područja. Pop zvezda Rijana, na primer, izgradila je svoje bogatstvo uglavnom na svojim udelima u dve kompanije koje su vredne milijardu dolara, kozmetičkoj kompaniji Fenty Beauty, zajedničkom preduzeću sa luksuznim gigantom LVMH, i proizvođaču donjeg rublja Savage X Fenty.

Jay-Z je postao prvi milijarder iz sveta hip hopa zahvaljujući udelu u dve kompanije za alkoholna pića, D’Usse Cognac i Armand de Brignac Champagne. Prodao je 50% udela u drugoj kompaniji LVMH-u, a takođe ima udele u Uberu i Block-u, između ostalih investicija.

Majkl Džordan zaradio je manje od 100 miliona dolara tokom svoje košarkaške karijere, ali je zaradio veliki novac od Najka. Džordan je imao svoj najveći uspeh u avgustu, kada je prodao većinski udeo u ekipi Šarlot Hornets po astronomskoj ceni od tri milijarde dolara.

Evo 14 slavnih ličnosti – čija je ukupna vrednost 31 milijardu dolara – koje su svoju slavu pretočile u bogatstvo dovoljno da se nađu na Forbes listi svetskih milijardera.

Džordž Lukas

Neto vrednost: 5,5 milijardi dolara | Godine: 79 | Državljanstvo: SAD
SplashNews.com / Splash / Profimedia

Reditelj „Ratova zvezda“, koji je postao milijarder 1997. godine, najbogatija je slavna ličnost zahvaljujući velikim delom svojoj produkcijskoj kompaniji LucasFilm, koju je prodao Dizniju 2012. godine za više od četiri milijarde dolara u gotovini i akcijama.

Stiven Spilberg

Neto vrednost: 4,8 milijardi dolara | Godine: 77 | Državljanstvo: SAD
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Spilberg se pridružio listi 1994. godine i bio je prvi režiser koji je ušao na listu, nakon niza hitova uključujući „Ajkulu“, „Park iz doba jure“ i „Šindlerovu listu“. „Ja sam kockar“, rekao je za Forbes te godine. „Nisam primao platu već gotovo deceniju“. Umesto toga, pregovarao je da dobije procenat od bruto prodaje svojih filmova, i još uvek dobija deo svake prodate ulaznice u univerzalnim tematskim parkovima zahvaljujući seriji Indijana Džouns.

Majkl Džordan

Neto vrednost: 3,2 milijarde dolara | Godine: 61 | Državljanstvo: SAD
Stephen A Arce Action Sports Pho / Zuma Press / Profimedia

Džordan je postao prvi milijarder sportista 2015. godine, ali to nije bilo zbog njegove legendarne košarkaške karijere ili dobitaka od kockanja. Umesto toga, Džordan je zaradio više od 1,8 milijardi dolara od partnerskih brendova, najpoznatijeg Najkovog brenda Jordan. Takođe je napravio vrlo pametno ulaganje 2010. godine, kupivši NBA tim Šarlot Hornets za 175 miliona dolara. Prodao je tim u avgustu 2023. za tri milijarde dolara.

Opra Vinfri

Neto vrednost: 2,8 milijardi dolara | Godine: 70 | Državljanstvo: SAD
REUTERS/Mario Anzuoni

Domaćica dnevnog talk show-a postala je prva crna žena milijarderka 2003. godine. U godinama koje su usledile, izgradila je svoj brend u medijsku i poslovnu imperiju, uključujući ulaganja u nekretnine i svoju produkcijsku kompaniju. Uskoro nakon što je Vinfri otkrila da je počela da uzima lekove za mršavljenje, dugogodišnji član odbora i ključni akcionar WeightWatchers-a najavio je planove da se povuče.

Džej Zi

Neto vrednost: 2,5 milijardi dolara | Godine: 54 | Državljanstvo: SAD

Prvi milijarder hip hopa prodao je 50% udela u svojoj kompaniji za proizvodnju šampanjca, Armand de Brignac, luksuznom gigantu LVMH 2021. godine za najmanje 300 miliona dolara, i većinski udeo u njegovoj konjak etiketi D’Usse 2023. godine za prijavljenih 750 miliona dolara Bakardiju. Takođe ima udele u Uberu i Block-u. Njegova neto vrednost ne uključuje bogatstvo njegove supruge Bijonse od pola milijarde dolara.

Kim Kardašijan

Neto vrednost: 1,7 milijardi dolara | Godine: 43 | Državljanstvo: SAD
REUTERS/Danny Moloshok

Niko nije više profitirao od slave rijaliti zvezde od Kim Kardašian, koja je postala milijarderka zahvaljujući svojim brendovima lepote i odeće. Njena linija donjeg veša Skims procenjena je na četiri milijarde dolara u rundi finansiranja 2023. godine, a prodala je 20% KKW Beauty kompanije za šminku kompaniji Coty 2020. godine za 200 miliona dolara.

Piter Džekson

Neto vrednost: 1,5 milijardi dolara | Godine: 62 | Državljanstvo: Novi Zeland

Vizionarski reditelj iza franšiza Gospodar prstenova i Hobit, Džekson je većinu svog bogatstva stekao od svoje kompanije za vizuelne efekte, Weta Digital, koja je prodala deo svojih sredstava proizvođaču igara Unity Software 2021. godine. Taj posao je Novozelanđaninu doneo skoro milijardu dolara u gotovini i akcijama.

Tajler Peri

Neto vrednost: 1,4 milijarde dolara | Godine: 54 | Državljanstvo: SAD

Peri je zaradio više od milijardu dolara pre oporezivanja tokom trodecenijske karijere kreiranja i glume u TV emisijama, filmovima i pozorišnim predstavama. On je slavno ustupio jednu od svojih kuća u Los Anđelesu princu Hariju i Megan Markl kada su se povukli sa položaja članova britanske kraljevske porodice.

Rijana

Neto vrednost: 1,4 milijarde dolara | Godine: 36 | Državljanstvo: Barbados

Pop zvezda ima udele u dva brenda vredna milijardu dolara: kozmetičkoj kompaniji Fenty Beauty, koju poseduje zajedno sa luksuznim gigantom LVMH, i proizvođaču donjeg rublja Savage X Fenty. Oba su nazvana po pevačici rođenoj na Barbadosu, čije je pravo ime Robyn Fenty.

Tajger Vuds

Neto vrednost: 1,3 milijarde dolara | Godine: 48 | Državljanstvo: SAD
Reinhold Matay-USA TODAY Sports/File Photo

Tajger Vuds je u ekskluzivnom klubu, pridružujući se Lebronu Džejmsu kao jedina dvojica sportista koji su postali milijarderi dok su još aktivni u svom sportu. Ali, više nego bilo šta, to je bila njegova slava koja ga je gurnula ka 10 cifara. Petostruki pobednik Mastersa zaradio je više od 1,7 milijardi dolara u svojoj karijeri, veći deo od sponzorstava. Njegov najznačajniji ugovor sa brendovima, skoro trodecenijsko partnerstvo sa Najkijem, završeno je u januaru. Vuds je najavio svoju liniju odeće, Sun Day Red.

Lebron Džejms

Neto vrednost: 1,2 milijarde dolara | Godine: 39 | Državljanstvo: SAD

Veliki košarkaš je zaradio više od milijardu dolara tokom svoje dvodecenijske karijere na i van terena. Uložio je u nekretnine, udele u kompanijama poput Blaze Pizza, svoju proizvodnu i zabavnu kompaniju SpringHill, i, naravno, sport. Džejms ima udele u Fenway Sports Group, vlasniku MLB tima Boston Red Soks; fudbalskom klubu Liverpul i NHL timu Pitsburg Pingvin.

Medžik Džonson

Neto vrednost: 1,2 milijarde dolara | Godine: 64 | Državljanstvo: SAD

Džonson je stekao ime u košarci, ali davno pre ludačkih plata ili sporazuma o sponzorstvu. Umesto toga, svoje bogatstvo stekao je u biznisu i, posebno, kroz pametna partnerstva sa drugim milijarderima. Poseduje deo NFL tima Vašington Komanders (sa Džastinom Harisom), MLB tima Los Anđeles Dodžers (sa Todom Bejlijem), WNBA tima Los Anđeles Sparks i MLS tima LAFC. Većina njegovog bogatstva dolazi od njegovog udela u osiguravajućem društvu iz Ajove, EquiTrust.

Dik Volf

Neto vrednost: 1,2 milijarde dolara | Godine: 77 | Državljanstvo: SAD

Genijalac iza najgledanijih kriminalističkih emisija na TV-u, uključujući „Zakon i red“ i „FBI“, Volf debituje na listi milijardera zahvaljujući zaradi od skoro dve milijarde dolara pre oporezivanja tokom svoje 30-godišnje karijere na televiziji.

Tejlor Svift

Neto vrednost: 1,1 milijarda dolara | Godine: 34 | Državljanstvo: SAD
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Miss Americana je krunisala jednu od najuticajnijih godina koje je ikada imala i postala milijarderka u oktobru. Njena procenjena zarada nakon oporezivanja od oko 190 miliona dolara od njene istorijske Eras turneje pomogla je da ova pop muzičarka postane član kluba najbogatijih – prva osoba koja je to učinila isključivo na osnovu komponovanja pesama i nastupa.