Ovo su najmoćnije sportske imperije u 2024: Vlasnici našli poslovni model u gomilanju timova

Liste Forbes 26. jan 2024. 07:00
featured image

26. jan 2024. 07:00

Vlasništvo nad sportskim timom odavno je bilo cilj ultrabogatih, ali proširivanje vlasništva u imperije – sa više timova u različitim ligama – pobednička je strategija za stvaranje generacijskog bogatstva.

Posedovanje portfolija timova omogućava vlasniku da iskoristi međusobna sponzorstva, razvije nekretnine koje se zajednički koriste i proširi se na nove distributivne kanale s većom lakoćom. Sportsko carstvo takođe može olakšati pritisak na bilo koji pojedinačni tim koji vlasnik ima, delujući kao zaštita tokom godina kada klubovi rade na ponovnoj izgradnji tima velikim promenama u igračkom kadru. I gotovo uvek se isplati.

U 2024. godini, 25 najvrednijih sportskih carstava na svetu imaju ukupnu vrednost od 216 milijardi dolara – ili u proseku 8,6 milijardi dolara – što predstavlja povećanje od 24% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni razlog za ovaj rast? Vrednosti timova su rasle jakim tempom. Prosečna vrednost svakog od 124 timova u MLB, NBA, NFL i NHL ligama je porasla 26% u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu. Sve to je učinilo mnogo težim da se zauzme neko mesto na ovogodišnjoj rang listi – ove godine granica za ulazak je bila 4,95 milijardi dolara, što je 38% više nego prethodne godine.

Najveći dobitnik na ovogodišnjoj listi sportskih imperija je Harris Blitzer Sports & Entertainment, koji je ostvario rast od 155% u odnosu na prošlu godinu, na 11,9 milijardi dolara, zahvaljujući pre svega kupovini Vašington Komandersa, koju je realizovao Džoš Haris u julu prošle godine za rekordnih 6,05 milijardi dolara. HBSE sada efikasno upravlja grupom klubova koja uključuje mnoge od najpopularnijih sportskih timova na svetu – NFL (Commanders), NBA (Philadelphia 76ers), NHL (New Jersey Devils), engleska Premier League (Crystal Palace), Nascar (Joe Gibbs Racing) i omladinski sportovi (Ripken Baseball).

Još jedan pametan način monetizacije sportskih carstava je izgraditi ih velikim, a zatim ih smanjiti. Uzmite primer kompanije Liberty Media, čija je najvrednija sportska imovina Formula 1. Ukupna vrednost Libertijevih vlasničkih udela u njegovoj sportskoj imovini pala je 12%, na 18,2 milijarde dolara, ali i dalje održava prvo mesto na našoj listi. Liberty je opao u vrednosti ove godine jer je izdvojio Atlanta Braves (trenutna vrednost: 2,6 milijardi dolara) u julu prošle godine. Kladiti se na dugogodišnjeg predsednika Libertija, Džona Malouna, bila bi pametna odluka. Da je neki investitor kupio akcije Brejvsa kada su ponuđene kao ciljane akcije 2016. godine, vrednost bi im bila povećana 131% – naspram 118% za S&P 500 u istom periodu.

U novembru prošle godine, Penzijski fond radnika Ontarija stekao je 5% udela u Maple Leaf Sports and Entertainment – matičnoj kompaniji NHL tima Toronto Maple Leafs, NBA tima Toronto Raptors i MLS tima Toronto FC – tako što je kupio 20% Kilmer Sports od Lerija Tanenbauma po ceni od 8,4 milijarde dolara. Kako je jedan izvršni direktor NFL i MLS tima rekao za Forbes: „Volim ovaj posao. Oni (MLSE) su za manjinski udeo dobili vrednost kao da je većinski“.

U međuvremenu, Monumental Sports & Entertainment – čiji timovi uključuju NHL tim Washington Capitals, NBA tim Washington Wizards, WNBA timaWashington Mystics i kontrolni udeo u globalnom eSport timu Team Liquid – prodao je 5,52% udela Agenciji za investicije Katara u junu prošle godine po manjinskoj proceni preduzeća od 4,05 milijardi dolara. Prethodne godine, milijarder i vlasnik Monumentala, Ted Leonsis, dobio je sličnu procenu kada je dogovorio investiciju od 300 miliona dolara kolege milijardera Džefa Skola. U jesen 2022. godine, MSE se upustio u posao s televizijom, kupujući NBC Sports Washington (NBCSW) i preimenovavši ga u Monumental Sports Network. Najprivlačnije od svega je to što je Leonsis na pragu dobijanja nove dvorane za svoje timove.

Sledeći milijarder koji bi mogao da proda manjinske udele u svom carstvu je Stiven Ros, koji ima značajan udeo, ali bez prava glasa, u Miami Dolphins, Hard Rock stadionu i Velikoj nagradi Majamija u Formuli 1. Forbes procenjuje vrednost Rosove sportske imovine na 6,9 milijardi dolara.

Dva nova imena na ovogodišnjoj listi sportskih imperija – Porodica Džejkobs i AEG – u velikoj meri zavise od događaja i povezanih usluga kako bi izgradili svoja kraljevstva. Porodica Džejkobs, predvođena milijarderom Džeremijem Džejkobsom starijim, vlasnik je Boston Bruinsa i sarađuje sa više od 50 velikih sportskih timova na njihovim severnoameričkim stadionima i dvoranama, uključujući TD Garden u Bostonu, UBS Arenu u Njujorku i Highmark stadion u Bafalu. Bilsi bi trebalo da otvore novi stadion 2026. godine, a Džejkobsova firma Delaver Nort (koja se bavi uslugama dostave hrane za tim) verovatno će pratiti tim u tom prelasku.

Osim što poseduje Los Angeles Kings, AEG poseduje (ili ima udele) u dvoranama širom sveta u kojima igra više timova. Crypto.com Arena, na primer, dom je za Los Angeles Lakers, Clippers i Kings, koji tamo zajedno odigraju više od 125 utakmica svake sezone. O2 Arena u Londonu takođe je u potpunosti u vlasništvu AEG-a i jedno je od najpopularnijih mesta na svetu kako za koncerte, tako i za sport. UFC redovno održava plaćene događaje u O2, a WWE je održao svoju ediciju Money in the Bank 2023. godine – najprofitabilniji pay-per-view u svojoj istoriji.

Najvrednije sportske imperije u 2024:

*vlasnički udeo od 50% i manje

1. Liberty Media

Vrednost: $18.22 milijarde
Godišnji rast: -12%
Imovina:
Formula 1, Overtime Sports*, F1 Arcade*, Drone Racing League*, Kroenke Arena Co.*, Meyer Shank Racing*
Ključni ljudi: Gregory Maffei, John Malone

Shutterstock/cristiano barni

2. Kroenke Sports & Entertainment

Vrednost: $15.59 milijardi
Godišnji rast: 22%
Imovina: Los Angeles Rams, Denver Nuggets, Arsenal FC, Colorado Avalanche, Colorado Rapids, Altitude Sports & Entertainment, Colorado Mammoth
Ključni ljudi: E. Stanley Kroenke

Trevor Ruszkowski-USA TODAY Sports

3. Fenway Sports Group

Vrednost: $12.95 milijardi
Godišnji rast: 25%
Imovina: Liverpool FC, Boston Red Sox, Pittsburgh Penguins, NESN, Real Estate, Roush Fenway Keselowski Racing, Fenway Sports Management
Ključni ljudi: John Henry, Thomas Werner

Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

4. Jerry Jones

Vrednost: $12.80 milijardi
Godišnji rast: 13%
Imovina: Dallas Cowboys, The Star, Legends*, GameSquare Esports*
Ključni ljudi: Jerry Jones

Geoff Burke-USA TODAY Sports

5. Harris Blitzer Sports & Entertainment

Vrednost: $11.86 milijardi
Godišnji rast: 155%
Imovina: Philadelphia 76ers, Washington Commanders, New Jersey Devils, Joe Gibbs Racing, Youth Sports, HBSE Ventures, Utica Comets, Crystal Palace*, Elevate Sports Ventures*, New Meta Entertainment*
Ključni ljudi: Josh Harris, David Blitzer

Bill Streicher-USA TODAY Sports

6. Madison Square Garden Sports

Vrednost: $10.25 milijardi
Godišnji rast: 12%
Imovina: New York Knicks, New York Rangers, Hartford Wolf Pack, NRG*
Ključni ljudi: James Dolan, David Hopkinson

Stan Szeto-USA TODAY Sports

7. The Kraft Group

Vrednost: $9.13 milijardi
Godišnji rast: 15%
Imovina: New England Patriots, New England Revolution, Patriot Place, Kraft Analytics Group, TKO Holdings*, DraftKings*, Oxygen Esports*
Ključni ljudi: Robert Kraft

Gregory Fisher-USA TODAY Sports

8. Yankee Global Enterprises

Vrednost: $9.07 milijardi
Godišnji rast: 19%
Imovina: New York Yankees, Yankee Stadium Events, YES Network*, Legends*, New York City FC*, AC Milan*, A1 Padel*, Staten Island FerryHawks*
Ključni ljudi: Hal Steinbrenner

Shutterstock/Wirestock Creators

9. Paul G. Allen Trust

Vrednost: $9.06 milijardi
Godišnji rast: 22%
Imovina: Seattle Seahawks, Portland Trail Blazers, Seattle Sounders*
Ključni ljudi: Jody Allen

Steven Bisig-USA TODAY Sports

10. Maple Leaf Sports & Entertainment

Vrednost: $8.47 milijardi
Godišnji rast: 32%
Imovina: Toronto Raptors, Toronto Maple Leafs, Toronto FC, Toronto Argonauts, Toronto Marlies
Ključni ljudi: Cynthia Devine

John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

11. Shad Khan

Vrednost: $8.25 milijardi
Godišnji rast: 39%
Imovina: Jacksonville Jaguars, All Elite Wrestling, Fulham FC
Ključni ljudi: Shad Khan, Tony Khan

12. Porodica Glejzer

Vrednost: $8.02 milijarde
Godišnji rast: 7%
Imovina: Tampa Bay Buccaneers, Manchester United
Ključni ljudi: Bryan Glazer, Edward Glazer, Joel Glazer

13. Porodica Benson

Vrednost: $7.29 milijardi
Godišnji rast: 28%
Imovina: New Orleans Saints, New Orleans Pelicans
Ključni ljudi: Gayle Benson

14. 49ers Enterprises

Vrednost: $7.21 milijardi
Godišnji rast: 21%
Imovina: San Francisco 49ers, Leeds United, Aurum Partners, Elevate Sports Ventures*
Ključni ljudi: Denise DeBartolo York, John York, Jed York

15. AEG

Vrednost: $7.20 milijardi
Godišnji rast: Nisu bili na listi u 2023
Imovina: Los Angeles Kings, Crypto.com Arena, LA Galaxy, Eisbaren Berlin, O2 Arena, AXS, Ontario Reign, AEG Rugby, ASM Global*, Hammerby IF*, Mercedes-Benz Arena (Shanghai)*, Sapphire Sports*, Immortals*, Cincinnati Cyclones*, Djurgarden*
Ključni ljudi: Philip Anschutz

16. Stephen Ross

Vrednost: $6.91 milijardi
Godišnji rast: Nije bio na listi u 2023
Imovina: Miami Dolphins, F1 Miami Grand Prix, Relevent Sports Group
Ključni ljudi: Stephen Ross

17. City Football Group

Vrednost: $6.85 milijardi
Godišnji rast: 15%
Imovina: Manchester City, New York City FC, Esporte Clube Bahia, Melbourne City FC, Other Investments
Ključni ljudi: Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan

18. Steve Ballmer

Vrednost: $6.65 milijardi
Godišnji rast: Nije bio na listi u 2023
Imovina: Los Angeles Clippers, Intuit Dome, Kia Forum
Ključni ljudi: Steve Ballmer

19. Haslam Sports Group

Vrednost: $6.40 milijardi
Godišnji rast: 33%
Imovina: Cleveland Browns, Columbus Crew, Real Estate, Ventures, Milwaukee Bucks*
Ključni ljudi: Dee Haslam, Jimmy Haslam

20. Monumental Sports & Entertainment

Vrednost: $6.16 milijardi
Godišnji rast: 37%
Imovina: Washington Wizards, Washington Capitals, NBC Sports Washington, aXiomatic
Ključni ljudi: Ted Leonsis

21. Porodica Hant

Vrednost: $5.80 milijardi
Godišnji rast: Nisu bili na listi u 2023
Imovina: Kansas City Chiefs, FC Dallas, Chicago Bulls*
Ključni ljudi: Clark Hunt

22. Porodica Džejkobs

Vrednost: $5.65 milijardi
Godišnji rast: Nisu bili na listi u 2023
Imovina: Delaware North, Boston Bruins, NESN*, Minnesota United FC*, New Meta Entertainment*
Ključni ljudi: Jeremy Jacobs, Charlie Jacobs, Jerry Jacobs Jr, Lou Jacobs

23. AMB Sports & Entertainment

Vrednost: $5.50 milijardi
Godišnji rast: 15%
Imovina: Atlanta Falcons, Atlanta United, PGA Tour Superstore, AMBSE Ventures*
Ključni ljudi: Arthur Blank

24. Tepper Sports & Entertainment

Vrednost: $5.26 milijardi
Godišnji rast: 16%
Imovina: Carolina Panthers, Charlotte FC
Ključni ljudi: David Tepper

25. Porodica Vilf

Vrednost: $4.95 milijardi
Godišnji rast: 14%
Imovina: Minnesota Vikings, Orlando City SC, Wise Ventures, Orlando Pride
Ključni ljudi: Zygmunt Wilf, Leonard Wilf

Majk Ozanian, novinar Forbes
Džastin Titelbaum, novinar Forbes