Zašto nema žena među 50 najplaćenijih sportista u 2024

Liste Forbes 19. maj 2024. 08:00
featured image

Serena Vilijams se povukla, Naomi Osaka se vraća nakon trudnoće, a Kejtlin Klark tek započinje profesionalnu karijeru. Evo zašto će Iga Švjontek, Koko Gof, Neli Korda i druge sportistkinje uskoro parirati muškarcima.

19. maj 2024. 08:00

Baš kao i u svojoj koledž košarkaškoj karijeri, Kejtlin Klark je započela svoje profesionalne dane rušenjem još jednog rekorda. Bivša zvezda Univerziteta Ajova — i najbolja poenterka u istoriji NCAA košarke — potpisala je sa Najkijem ono što se veruje da je najunosniji ugovor za sponzorstvo u ženskoj košarci, navodno vredan čak 28 miliona dolara tokom osam godina.

I jasno je zašto. Uzbudljivi prolazak Klarkove kroz NCAA podigao je TV rejtinge na nove visine, a njen debi u WNBA protiv Konektikat Sana omogućio je njenom timu prvo rasprodato otvaranje sezone kod kuće od 2003.

Ipak, čak i sa svojim ugovorom sa Najkijem i drugim unosnim partnerstvima sa Gatorejdom, Stejt Farmom i Gejnbridžem, Klark nije zaradila dovoljno da bude među 50 najplaćenijih sportista sveta ove godine — zapravo, nijedna žena nije.

Najplaćenija sportistkinja u 2023, poljska teniska senzacija Iga Švjontek, sakupila je procenjenih 23,9 miliona dolara ukupnih prihoda, malo iznad polovine od 45,2 miliona dolara koliko je bilo potrebno da uđe među 50 najbolje plaćenih sportista 2024. godine. I ne postaje lakše dospeti na ovu listu s obzirom na to da je prag za ovu godinu približno duplo veći nego pre deceniju kada je iznosio 22,7 miliona dolara.

Iga Švjonter; Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Serena Vilijams bila je jedina žena među 50 najplaćenijih sportista sveta prošle godine, što je njeno šesto pojavljivanje na listi u poslednjoj deceniji, ali sada je u penziji i više ne može da se kvalifikuje. Samo tri druge žene su se našle među 50 najboljih od 2012. godine – penzionisane teniske zvezde Marija Šarapova i Li Na, kao i Naomi Osaka, koja još uvek nadograđuje svoj portfelj sponzora koji je nekada dostigao procenjenih 60 miliona dolara godišnje, nakon duže pauze zbog povrede i rađanja prvog deteta prošle godine. Nijedna žena nije dospela na listu od 2017. do 2019. godine.

Veliki deo problema proističe iz činjenice da su zarade na terenu, odnosno plate i novčane nagrade, vezane za prihode lige. Prihod od prenosa je ključan izvor, a Dilojt predviđa da će elitni ženski sportovi kolektivno generisati 340 miliona dolara u toj kategoriji u 2024. godini. Ženska NBA liga, na primer, trenutno ostvaruje oko 60 miliona dolara godišnje od prava na emitovanje, a komesarka Keti Engelbert nedavno je izjavila za CNBC da je cilj da „najmanje udvostruče naknade za prava“. U poređenju s tim, muški NBA ostvaruje oko tri milijarde dolara od svojih ugovora, a očekuje se da će taj iznos duplirati nakon sledeće runde pregovora.

Uzimajući u obzir te razlike, jasno je zašto Klarkova zarađuje nešto manje od 77.000 dolara u svojoj prvoj sezoni dok je prvi izbor na muškom NBA draftu 2023, Viktor Vembanjama, dobio osnovnu platu od 12,2 miliona dolara. Plate u WNBA dostignu najviše oko 240.000 dolara dok je minimum za njihove muške kolege oko milion dolara.

Čak i u sportu kao što je tenis, gde grend slem turniri nude jednake novčane nagrade od 2007. godine, razlika u zaradama i dalje postoji na manjim turnirima.

„Ova i prošla godina su bile fenomenalne za žene u sportu“, kaže Anjali Bal, vanredna profesorka marketinga na Babson koledžu. „Potrebno je samo vreme da tržište uhvati korak s navijačima“.

Sve veća količina novca koja se sliva u ženski sport već menja pejzaž. Delojt procenjuje da će kombinovani ukupni prihodi ženskih profesionalnih sportova ove godine dostići 1,28 milijardi dolara, što je najmanje 300% više od projekcije te kompanije pre tri godine. Te brojke već povećavaju novi ugovori o pravima na emitovanje koji su podigli prosečnu godišnju vrednost za NWSL (ženska soker liga) i NCAA ženski košarkaški turnir na više od 60 miliona dolara za svaki.

Taj novac se prenosi na zarade igrača. Ukupni fond novčanih nagrada na LPGA (Ženska profesionalna golf asocijacija) turneji ove sezone porastao je na 123 miliona dolara, što je povećanje od 76% u odnosu na 2021. godinu. NWSL je podigao svoj platni limit za 40% na 2,75 miliona dolara i tako je američka reprezentativka Malori Svanson potpisala najveći ugovor u istoriji lige – dva miliona dolara za četiri godine, sa opcijom za petu.

Malori Svanson; Foto: Darren Yamashita-USA TODAY Sports

I dok su mogućnosti zarade van terena tradicionalno zaostajale kod sportistkinja u poređenju sa njihovim muškim kolegama, to se takođe menja. Klark i napadač Las Vegas Ejsisa Aja Vilson trebalo bi da dobiju patike sa svojim imenom od Najkija, čime će se pridružiti zvezdama Njujork Libertija Sabrini Jonesku i Breani Stjuart u povećanju broja patika sa potpisom u ženskoj košarci.

U međuvremenu, sve više brendova vidi poslovni smisao u sponzorisanju ženskih sportistkinja, i pored Klarkove, tu je gomila mladih, tržišno zanimljivih zvezda koje dolaze, uključujući Ejndžel Ris i Kameron Brink u WNBA, Neli Kordu i Rouz Žang u golfu i Švjontek, Koko Gof i Arinu Zabalenku u tenisu.

Neli Korda; Foto: Thomas Shea-USA TODAY Sports

Jaz je možda veliki, ali najbolje plaćene sportistkinje ostvaruju pravi napredak. Srednja vrednost među 20 najboljih prošle godine porasla je na 8,5 miliona dolara sa 7,3 miliona u 2022. godini, a osam sportistkinja je zabeležilo procenjene ukupne prihode od 10 miliona dolara ili više, što je duplo više nego pre tri godine.

„Tako je nepravedno reći stvari poput, ‘Pa, ženski sport nikada neće biti gledan kao muški sport’ jer nikada nismo pokušali da im damo ravnopravnost u smislu distribucije, u smislu plata, u smislu drugih stvari“, kaže Bal. „Sponzore vode stvari kao što su gledaoci. Nema sumnje u to“.

Džastin Birnbaum, novinar Forbes