Atanacković: Privrednici u Srbiji su na neki način i kockari (VIDEO)

Novac Forbes Srbija 8. jul 2024. 07:00
featured image

8. jul 2024. 07:00

Niže kamatne stope su pozitivan signal za srpsku privredu. Ipak, većina sa oprezom gleda na trendove na finansijskom tržištu te je izvesno da se porast zajmova privredi neće dogoditi odmah nakon prvog snižavanja referentne kamatne stope, kaže za Forbes Magazin Nebojša Atanacković, privrednik i dugogodišnji predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Prema njegovim rečima, ovo je situacija koja donosi optimizam jer su kamate krenule nadole nakon što su rasle sve vreme od 2022. ali je pitanje ko će se odlučiti za kredit ako dobio manju kamatu za 0,25 procentnih poena.

„Za privrednika je najvažnija izvesnost. Da li će odlučiti da ide ka investicijama, da li će da uzme kredita za tekuću likvidnost, to sad zavisi od njegove procene. Nažalost, privrednici su na neki način i kockari. Moraju da pogode šta će se dešavati, ali osnovna stvar kod privrednika je mogućnost planiranja. Međutim, vrlo je teško u ovom momentu, ali ne samo u ovom momentu, već poslednjih nekoliko godina, imati bilo kakvo planiranje. Kada se promaši u tom pogađanju onda zaista može biti veliki problem“, ističe Atanacković.

Kada bi, prema njegovom mišljenju, privrednici mogli da se odluče za veće zaduživanje i kako bi poslovne banke mogle da reaguju na snižavanje referentne kamatne stope pogledajte u prilogu Forbes Magazina: