Godinu dana od prodaje Geneks kule: Novi vlasnik platio 20 miliona evra pa je zaboravio

Novac Slađana Gavrić 1. feb 2024. 07:00
featured image

1. feb 2024. 07:00

Od prodaje jednog od simbola Beograda i sedišta najuspešnije jugoslovenske firme, Generaleksporta, po kome je soliter dobio ime, prošlo je godinu dana. Novi vlasnik Geneks kule, kompanija Eureka bar, izlicitirala je 6. februara prošle godine cenu od 2,4 milijarde dinara, odnosno oko 20 miliona evra.

Nakon nepuna dva meseca, početkom aprila, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja je organizovala javno nadmetanje, „legla“ je cela suma na račun, a Geneks kula je i zvanično prešla u ruke Eureka bara.

Međutim, za čuveni soliter u ovih godinu dana ništa se nije promenilo. I dalje je zapušten i neuređen, a oko samog objekta nije postavljena nijedna tabla, ni natpis o eventualnim radovima. Da se na Zapadnoj kapiji Beograda, imenu koje je dobila zbog položaja na zapadnom kraju grada, ništa nije promenilo rekao nam je i Božidar Stavrić, predsednik Skupštine stanara stambene kule.

„U Geneks kulu nije uložen nijedan dinar za dve decenije. Tako je i sada sa novim vlasnikom“, kaže Stavrić za Forbes Srbija. “Sve je ostalo isto kao pre godinu dana, pre prodaje kule. Ništa se nije radilo, niti je neko dolazio”.

Forbes/Marina Pupavac

Za njega i većinu stanara stambenog dela Geneks kule, prodaja solitera „obavijena je velom tajne“. Stavrić ističe da je Eureka bar pokušala da pomeri rok u kome treba da uplati novac ALSU, ali da u tome, očigledno, nije uspela.

“Da nisu uplatili ostatak novca ALSU, ostali bi bez osam miliona evra koje su dali kao zalog, a to nije malo. Sve mi to izgleda kao kupovina u magli. Ostaviti tek tako da stoji nešto što si platio 20 miliona evra nema smisla. Da li će to ići dalje na prodaju ili šta planiraju s kulom, ko zna“, ističe Stavrić.

Prema njegovim rečima, stanari stambenog dela zgrade osporavaju kupovinu jer je prodat i deo imovine koji tu ne pripada. “Mi smo kao stambena zajednica Geneks kule u sporu sa „Generaleksportom u stečaju“ zbog 58 garažnih mesta ispod stambene zgrade, galerije koja se nalazi na krovu stambene zajednice i pasarele u dva nivoa koja povezuje stambeni i poslovni deo Geneks kule. Sve to je takođe otišlo kupcu, a nije trebalo“.

Ko je kupio Geneks kulu

A na samoj licitaciji prošle godine bilo je izuzetno burno, pa je prodaju pratila čak i patrola policije. Prisustvovali su i eko-aktivisti, odnosno opozicioni narodni poslanici i dobar deo stanara stambenog dela Geneksa. Bunili su se, pre svega, zbog početne minimalne cene koju je ALSU odredio, a to je oko 834,7 miliona dinara (oko 7,1 miliona evra). Među zainteresovanim kupcima nalazilo se sedam kompanija, a na kraju je Eureka bar jedina bila spremna da plati tri puta više, odnosno 2,4 milijarde dinara.

Na prodaju je tada ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 35. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata. Prodajnu celinu čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i 10 garaža površine 6.445 kvadratnih metara. Sve je to dospelo u ruke Aleksandra Kajmakovića, poznatijeg po nadimku Aca Bosanac, u čijem je vlasništvu firma Eureka bar.

Forbes/Marina Pupavac

Ova kompanija se, prema podacima APR-a, bavi pripremanjem i posluživanjem pića, osnovana je u martu 2011. godine i spada u preduzeća srednje veličine. Iz finansijskog izveštaja za 2022. godinu u APR-u vidi se da je poslovni prihod Eureka bara iznosio oko 2,75 milijardi dinara (oko 23,4 miliona evra), uz neto dobitak od 622,7 miliona dinara (oko 5,31 milion evra).

Eureka bar u svom vlasništvu ima nekoliko prestižnih restorana u Beogradu – Lafajet, Kazinu, Butik, Tri šešira, Kolarac, Proleće… Njihov vlasnik, Kajmaković, uhapšen je početkom 2021. godine, i to u jednom od svojih kafića. Kako je Tužilaštvo za organizovani kriminal tada navelo za Insajder, Kajmaković je saslušan u okviru predistražnog postupka u kome se ispituju „sve okolnosti vezane za finansijske tokove kriminalnih aktivnosti organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića“. On je posle toga pušten na slobodu. Prema pisanju medija, Kajmaković je blizak Predragu Rankoviću Peconiju.

Geneks građen u brutalističkom stilu

Kontroverzni biznismen u svoj portfolio sada je upisao i Geneks kulu. Iako u katastru još nije zabeležena promena vlasnika jer se za poslovnu kulu Geneksa i dalje vodi „Generaleksport u stečaju“, primopredaja je u toku. Naime, kako se navodi u zabeležbama u katastru, zahtev za promenu vlasnika predat je 1. novembra 2023. godine.

Geneks kula predstavlja najvredniji deo imovine „Generaleksporta“ koji je u stečaju od 2015. godine. Nekadašnji gigant, kako pokazuju podaci APR-a, nema nijednog zaposlenog i posluje veoma skromno. Poslovni prihodi „Generaleksporta u stečaju“ u 2022. godini iznosili su oko 38,83 miliona dinara (oko 331.000 evra), a firma je imala neto gubitak od 9,37 miliona dinara (oko 79.800 evra).

Forbes/Marina Pupavac

Stambeno-poslovni centar Geneks građen je skoro 10 godina, i završen 1980. godine. Visok je 135 metara i čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom na 26. spratu i rotirajući restoran na kružnom vrhu. Ovaj 35-spratni soliter na Novom Beogradu projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović u tzv. brutalističkom stilu, čiji naziv potiče od francuskog izraza “beton brut“ (grub beton). Brutalizam je stil moderne arhitekture čije građevine karakteriše masivni izgled, kruti geometrijski oblik i široka upotreba natur-betona.

Samo jedna od kula bila je u posedu Geneksa, a sada je, nakon 43 godine, postala privatno vlasništvo. Vlada Srbije je, inače, još pre prodaje, u novembru 2021. godine, uvrstila Geneks kulu u registar kulturnih dobara Srbije, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Iako je to omogućavalo Vladi Srbije da iskoristi pravo preče kupovine i uplatom izlicitirane sume postane vlasnik Geneks kule, to se nažalost nije desilo.