Kako upravljati ličnim finansijama i izbeći dugove

Novac Forbes Srbija 23. jun 2024. 08:00
featured image

23. jun 2024. 08:00

Novac može da izazove čitav spektar teških emocija kod mnogih od nas. Ova anksioznost samo raste kada živimo u ekonomski nestabilnim vremenima ili ne dolazimo iz bogatstva. Navigacija kroz ova osećanja može delovati neugodno, neprijatno, pa čak i zastrašujuće. Ali važno je znati da je i dalje moguće donositi pametne odluke koje će vam pomoći da postanete finansijski stabilni. Evo nekoliko saveta prilagođenih srpskom okruženju kako da izgradite zdrav odnos sa novcem i ostanete u kontroli svojih ličnih finansija.

Oslobodite se ograničavajućih uverenja o novcu

Prema stručnjacima za lične finansije, prvi korak ka sticanju bogatstva je verovanje da ga zaslužujete. Izgradnja mentaliteta o novcu je ključna. To znači verovati da vam je finansijska stabilnost dostupna i da ste vredni blagostanja uprkos izazovnim ekonomskim okolnostima u Srbiji. Bez tog mentalnog stava, ostale strategije su u suštini beznačajne.

Izgradnja novčanog mentaliteta počinje namernim podsećanjem na resurse i mogućnosti oko nas, čak i kada se čini da su ograničeni. Počnite primećivanjem svojih negativnih obrazaca razmišljanja o novcu i zamenite ih pozitivnijim. Polako ćete naučiti da očekujete prosperitet i preoblikujete ponašanja koja podržavaju vaš rast. Kada to učinite, moći ćete da se prijavite za poslove, pregovarate o plati ili tražite povišicu sa više jasnoće i samopouzdanja.

Preuzmite odgovornost za svoje finansije

Mnogi u Srbiji će se verovatno suočiti sa neočekivanim, visokim hitnim troškom u nekom trenutku života. Dakle, kako možemo da se osećamo finansijski stabilno kada se ovo dogodi? Evo nekoliko strategija koje mogu pomoći u boljem upravljanju novcem:

  1. Obratite se nekome kome verujete – bilo da je to član porodice, partner ili prijatelj. Čak i ako ova osoba ne može direktno da reši vaše probleme, razgovor o stresu može vam pomoći da bolje razumete svoja osećanja.
  2. Smislite plan otplate. Na osnovu konkretnih troškova, proverite da li možete da vršite manje uplate tokom vremena umesto da platite ceo iznos odjednom. Shvatite da biti finansijski mudar ne znači biti bez duga. Umesto toga, radi se o učenju upravljanja troškovima – čak i ako imate dug usput.

Uvek postavite vremenski okvir za svoje finansijske ciljeve

Lakše je ostvariti naše ciljeve kada postavimo realan vremenski okvir za njihovo postizanje. Što ste konkretniji u pogledu onoga što pokušavate da postignete sa svojim novcem, to će vam biti lakše da se držite svojih ciljeva.

Kao prvi korak, počnite tako što ćete se zapitati da li je vaš vremenski okvir realan s obzirom na vašu trenutnu finansijsku situaciju u Srbiji. Ako nije, možete produžiti vremenski okvir ili potražiti načine da povećate prihode (na primer, kroz dodatni posao ili razvijanje novih veština).

Napravite fond za hitne slučajeve

Jedan od najboljih načina da počnete da štedite je da odvojite nešto novca kao fond za hitne slučajeve za neočekivane troškove. Trebalo bi da težite da imate dovoljno ušteđevine da pokrijete barem 3-6 meseci troškova, posebno ako tek počinjete da štedite ili još uvek otplaćujete dug.

Fond za hitne slučajeve može ublažiti stres povezan sa novcem. Prvo, pruža vam psihološku sigurnost da ostanete smireni tokom izazovnih perioda kao što su gubitak posla ili ekonomska nestabilnost. Drugo, u slučaju da se suočite sa ličnim hitnim slučajem, kao što je popravka automobila ili iznenadni zdravstveni problem, imaćete jednu brigu manje. Na kraju, to će vam pomoći da izgradite disciplinu da redovno pravite budžet i učiniće vas svesnijim svoje finansijske situacije.

Shutterstock/guruXOX

Kreirajte raznovrstan portfolio ulaganja

Kada štedimo novac na bankovnom računu, njegova vrednost često ne uspeva da prati inflaciju zbog relativno niskih kamatnih stopa. Zato stručnjaci preporučuju pametno investiranje kao način očuvanja vrednosti novca i potencijalnog rasta.

Kako da investirate u Srbiji? Ključ je u izgradnji raznovrsnog portfolija ulaganja. Neki primeri uključuju kupovinu nekretnina, ulaganje u sigurne državne obveznice, investiranje u pouzdane kompanije na Beogradskoj berzi, kao i razmatranje alternativa poput zlata ili drugih plemenitih metala. Diversifikacija pomaže u upravljanju rizikom tako što obezbeđuje da sav vaš novac ne bude vezan za jedan vid ulaganja. Dobro izbalansiran portfolio bi trebalo da sadrži različite tipove investicija koje nisu previše međusobno povezane. Tako se smanjuje promenjivost portfolija bez nužnog žrtvovanja potencijala za rast.

Dakle, uz promišljene odluke i pametna ulaganja, moguće je steći kontrolu nad svojim ličnim finansijama i izbeći zamku prekomernog zaduživanja, čak i u izazovnom ekonomskom ambijentu Srbije. Suština je u pozitivnom mentalnom stavu, postavljanju realnih ciljeva sa rokovima, kreiranju fonda za hitne slučajeve i izgradnji raznovrsnog investicionog portfolija. Uz ove strategije, finansijska stabilnost i duševni mir su dostižni bez obzira na spoljne okolnosti.