Ko gradi luksuzne nekretnine u Beogradu: Građevinaca s tradicijom nekada bi bio prepun tekst

Novac Petrica Đaković 4. jun 2024. 07:00
featured image

4. jun 2024. 07:00

Beograd više neće biti isti, piše na sajtu projekta King‘s Circle Residence. Reč je o projektu izgradnje luksuznog stambenog kompleksa koji se gradi na beogradskoj Slaviji, između samog trga i parka Manjež. Investitor ovog kompleksa kaže da će to „postati dom za sve one koji cene luksuz, udobnost i praktičnost“, te da se gradi na mestu gde je nekada knez Mihailo otpočeo sa gradnjom urbanog Beograda.

U jednom je ovaj graditelj luksuznih nekretnina u pravu. Beograd nakon izgradnje na hiljade kvadrata stambeno-poslovnih kompleksa neobičnih imena, zaista neće biti isti.

Možda je projektom Beograd na vodi, koji se sada širi i na teritoriju preko reke Save, ali i na opštinu Čukarica, ovaj trend započet, ali za njegov nastavak i dalji razvoj, zaslužni su i drugi investitori u luksuzne nekretnine čije cene se uglavnom kreće od 3.000 do čak 12.000 evra po kvadratnom metru, a o čemu je Forbes Srbija već pisao.

Ko su investitori koji u Beogradu, najčešće je to u opštinama Vračar, Stari grad ili Novi Beograd, grade luksuzne stambene zgrade ili cele blokove.

UNNAK invest

Foto: Forbes Srbija

Ova firma investitor je zgrade na Vračaru, odnosno u Mišarskoj ulici, čiji stanovnici su prošle godine protestovali tvrdeći da se izgradnjom u toj ulici narušava ne samo njen izgled nego i ugrožavaju kulturni spomenici i zaštićeni objekti.

Unnak invest je preduzeće osnovano za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, jula 2022. godine. Samo nekoliko meseci nakon osnivanja, ono je dobilo građevinsku dozvolu za izgradnju objekta u Mišarskoj, a jedini vlasnik Unnak investa je Nikola Kolarov, bivši fudbaler i stariji brat daleko poznatijeg i uspešnijeg reprezentativca Srbije u fudbalu Aleksandra Kolarova.

Maison Royale

Foto: Forbes Srbija

Među investitorima u luksuzne nekretnine je još jedan bivši fudbaler, Dejan Stanković, čija firma Maison Royale upravo gradi pomenuti King‘s Circle Residence na Slaviji. Ovo je najnoviji projekat ove kompanije, koja na svojoj internet stranici izuzev ovog luksuznog kompleksa namenjenog „odabranima“, reklamira jednako luksuzne nekretnine na Vračaru i Dorćolu. U pitanju su projekti Royal residence i Royal art residence spa izgrađeni u Baba Višnjinoj i Kursulinoj, odnosno na Kosančićevom vencu.

Firma Maison Royale je osnovana 2018. godine i njen 100-odstotni vlasnik bio je Dragan Ruvarac, koji je dve godine kasnije polovinu udela u svom preduzeću prodao poznatom fudbaleru Dejanu Stankoviću.

Kako je BIRN pisao juna 2023. godine, Grad Beograd ozakonio je ovoj firmi hiljade nelegalno izgrađenih kvadrata, pošto su investitori prilično kvadraturom izašli iz okvira za koje su dobili neophodne dozvole.

Domoinvest

Na Vračaru je i Central plaza, stambeni kompleks nazvan po poznatom hotelu u Njujorku, čiji investitor je kompanija Domoinvest.

Prema podacima iz registra APR-a, Domoinvest je osnovan februara 2021. godine, a 100-odstotni vlasnik firme je Tango plus d.o.o, iza koje stoji fizičko lice, Faruk Džindžanović.

Ovaj kompleks zida se na mestu nekadašnjeg hotela Dom, koji je pre četiri godine prodat na javnoj licitaciji firmi Ramid, čije suvlasnice su u tom trenutku bile Ljiljana Božović, supruga kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića i Bojana Tomašević, supruga jednog od vlasnika kladionice Mocart.

Plac je, u međuvremenu, dobio novog vlasnika, firmu Domoinvest, iza koje neposredno stoji Džindžanović, ali pojedini mediji tvrdili su da se iza ove investicije i dalje kriju dvojica biznismena sa severa Kosova, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

I crkva investitor

Šarenoliko društvo građevinskih investitora u Beogradu upotpunjuje i Srpska pravoslavna crkva. Kako je nedavno pisao portal Nova.rs, SPC je uložila u gradnju luksuznog kompleksa u Ulici cara Dušana na Dorćolu. Pre toga, bila je koinvestitor stambeno-poslovnog kompleksa na Novom Beogradu gde je ustupila svoje zemljište kao ulog u projekat.

Huventud i Sanidei

Na sajtu kataniceva10.com investitori firme Huventud i Sanidei ponosno predstavljaju svoj projekat. Reč je o izgradnji stambenog kompleksa u istoimenoj ulici u centru Beograda iza čije izgradnje svoje dve firme koje povezuje javnosti poznato ime, Luka Bogdanović.

Ovaj bivši košarkaš vlasnik je 90 odsto udela u firmi Huventud, nazvanoj po istoimenom španskom klubu u kojem je nekada igrao. Njegov partner, ali sa udelom od samo 10 odsto je, takođe, bivši košarkaš Milenko Tepić.

S druge strane, Bogdanović je nekada bio suvlasnik Sanidei firme koja postoji sada već tri decenije i čiji jedini vlasnik trenutno je Ranko Niketić.

Sanidei se na svom veb sajtu hvali da trenutno radi na izgradnji stanova u ulicama Heroja Milana Tepića, u Beogradskoj, kao i u ulici Koste Stojanovića, dok su već sagradili i rasprodali luksuzne stanove u Neznanog junaka na Dedinju, u Krunskoj, Resavskoj, Birčaninovoj…

Pored Bogdanovića, vlasnik Sanidei bio je i nekadašnji fudbaler Nemanja Tubić, ali su 2019. godine svoje udele od 20, odnosno 10 odsto prodali tada većinskom, a danas jedinom vlasniku Ranku Niketiću.

BIRN je 2018. godine pisao kako u jednoj od zgrada firme Sanidei na Senjaku, koja je sagrađena nepropisno, stanovao i aktuelni ministar finansija Siniša Mali, te da mesečna cena zakupa stana u toj zgradi iznosi između 2.500 i 5.000 evra, u zavisnosti od kvadrature stana.

Aleksandar gradnja

Ova novosadska firma koja postoji više od dve decenije nedavno je promenila vlasničku strukturu. Suvlasnik je pored Aleksandra Gajića, koji sada ima polovinu udela, postala kiparska firma Kaylara limited.

Gajićeva firma sagradila je, kako sami kažu, 500.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, a samo u Beogradu sami ili u partnerstvu sa drugim investitori su na nekoliko projekata izgradnje luksuznih i skupih nekretnina. Kompleksi iza kojih stoje su K-distrikt na Kalemegdanu na lokaciji nekadašnje tekstilne fabrike Beko, Kapije Vračara u Južnom Bulevaru, Taurunum XXI u Zemunu, dok su trenutno aktuelni projekti The One kod novobeogradskog Erport sitija, kao i kompleks Kalemegdan Park na Dorćolu.

Gajića i njegovu kompaniju za izgradnju luksuznih nekretnina, mediji su dovodili u vezu sa advokatom bliskim ministru finansija Siniši Malom, Igorom Isailovićem, kao i sa Milutinom Folićem, nekadašnjim glavnim urbanistom Beograda.

Foto: Forbes Srbija

Investitori su i strane kompanije

Još jedan stambeni kompleks koji u svom nazivu ima reč kraljevski jeste King‘s Fountain ili Kraljeve česme a gradi se “tik pored Belog Dvora“, odnosno u elitnom beogradskom naselju Dedinje, kako stoji na njihovom sajtu. Ovo je, takođe piše na sajtu, treća najveća švajcarska investicija u Srbiji, reč je o 100 stanova u kompleksu od 10.500 kvadratnih metara.

Investitor je ogranak švajcarske kompanije Serbia prime site one AG. Ogranak u Srbiji je osnovan februara 2021. godine.

U blizini Westa 65 nalaze se stambeni kompleksi Wellport i Newport čiji investitor je izraelska kompanija Shikun and Binui grupa, koja je osim ovih projekata radila i stambeno-poslovne komplekse Voždove kapije u ulici Vojvode Stepe, kao i objekat Central garden na Paliluli.

PSP Farman

Firma PSP Farman biznismena Branislava Grujića, na sajtu Belmondo.rs reklamira se kao glavni investitor ovog novog kompleksa na uglu novobeogradskih ulica Milutina Milankovića i Omladinskih brigada. Grujićeva kompanija investitor je i kompleksa West 65 koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Merin grupa

Iza gradnje Merin Dedinje kompleksa stoji Merin grupa, tačnije preduzeće Merin Asset Management koje je deo ove grupe. Jedini vlasnik, a ujedno i drektor kompanije je, prema podacima sa APR-a, Đura Stanić, a podaci sa njihovog sajta pokazuju da izuzev stambenog kompleksa na Dedinju, grade i kompleks Silva Vidikovac, u istoimenom beogradskom naselju. Kompleks obuhvata 250 luksuznih stanova, površine 40.000 kvadratnih metara.

Landmark PMC

Foto: Forbes Srbija

Ova firma osnovana je pre četiri godine i njen jedini vlasnik je Miša Marković, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

Trenutno na mestu nekadašnjeg trgovinskog centra Depo, u Bulevaru kralja Aleksandra gradi stambeni kompleks Landmark Residence, a reč je o „ograničenoj kolekciji ekskluzivnih stanova“, kako piše na sajtu ove firme.

Osim ovoga, Landmark je u pripremi gradnje kompleksa u blizini Zvezdarske šume, ali i poslovnog objekta u ulici Kralja Petra, na mestu gde je nekada bila Komercijalna banka. U partnerstvu sa firmom Shapir Engineering and Industry LTD iz Izraela, ovaj investitor trenutno gradi i stambeni kompleks na parceli većoj od 8.000 kvadratnih metara na Dorćolu, u ulici Žorža Klemansoa.

Još sportista u građevini

Košarkaši Tadija Dragićević, Miroslav Raduljica i Nemanja Nedović vlasnici su po trećine udela u firmi koju su nazvali Canestro. Osnovana je februara 2020. godine, a delatnost joj je izgradnja nestambenih i stambenih objekata.

I dok je Luka Bogdanović osnovao zajedno sa Tepićem svoje preduzeće, Nemanja Tubić je sa svojim kolegom Nenadom Milijašem, bivšim fudbalerom, osnovao firmu Filpietro.

Firma je osnovana 2018. godine, Tubić je suvlasnik sa 90 odsto udela, a Milijaš sa preostalih 10.

Homes&Villas

Ova firma, osnovana 2018. godine u vlasništvu je nekadašnjih menadžera Delta holdinga Dragane Čukić i Dejana Racića. Oni se na sajtu kompanije navode kao osnivači i partneri, mada prema podacima APR-a u firmi Homes&Villas plus d.o.o postoji osim njih još nekoliko pravnih i fizičkih lica koji imaju suvlasništvo.

Poznati su po izgradnji stambenih zgrada na Vračaru, odnosno u Moravskoj, Lamartinovoj i Hadži Melentijevoj ulici.

Diatreta

Na njihovom sajtu stoji da je stambena zgrada u Nevesinjskoj 1a, na Vračaru, bila zapravo „probni balon“, te da nakon njene uspešne izgradnje, ovaj investitor kreće da na broju 1, u istoj ulici, gradi naredni objekat i, kako kaže, nemaju nameru da se na tome i zaustave.

Ovo preduzeće osnovano je 2015. godine, a prema podacima APR-a njen vlasnik je crnogorska firma Fidija invest koja se bavi izgradnjom, projektovanjem i prometom nekretnina.

Od osnivanja, firma je nekoliko godina bila u vlasništvu crnogorskog državljanina Nikole Vučetića, da bi suvlasništvo u Diatreti u nekom trenutku delili Vučetićeva firma Ving i Fidija invest. Tek jula 2022. godine 100-odstotni vlasnik postaje Fidija invest, dok firma Nikole Vučetića koga su crnogorski mediji dovodili u vezu sa Darkom Šarićem, izlazi iz vlasništva nad ovom firmom.

Galens invest

Ovo novosadsko preduzeće osnovano 2009. godine u vlasništvu je dva druga pravna lica: Galens doo koji ima 50 odsto udela i OSSID kapital u čijim rukama je preostala polovina.

Trenutno ovo preduzeće gradi 11 stambenih kompleksa u Beogradu, Novom Sadu, na Zlatiboru i Jahorini, a reklamiraju čak i objekat u austrijskom gradu Insbruk.

Najviše ih je u Novom Sadu, gde je preduzeće i registrovano, a kada je o Beogradu reč u izgradnji je Pupinova palata na Novom Beogradu koja će u okviru kompleksa imati prodavnice, salone, vrtić, fitnes centar i druge sadržaje, obećava investitor.

Gradi se istovremeno i projekat New Minel, na Tošinom bunaru, na 61.000 kvadratnih metara.

Sa 152 stana, u dve lamele Galens invest gradi trenutno i WoodStar residence u blizini Zvezdarske šume.

Brixwell investment

Vlasnik ovog preduzeća je crnogorski državljanin Branislav Mirković koga je svojevremeno Marinika Tepić, iz stranke Slobode i pravde optužila da stoji iza nelegalne gradnje objekta na Avali, kao i da u Crnoj Gori za njim postoji poternica zbog ubistva.

Mediji su kasnije otkrili da se radi o pokušaju ubistva u Budvi 2011. godine.

Ova firma u Beogradu trenutno najviše gradi na lokaciji u Lozničkoj ulici, na brojevima 7, 9 i 11, pošto je već izgradila objekte na brojevima 8 i 10. Takođe, na njihovom sajtu stoji da su među izgrađenjim stambenim kompeksima i oni u Braničevskoj 12, Internacionalnih brigada 48 i Gospodara Vučića 173, dok je u izgradnji i zgrada u Stojana Protića 54.