Ne, Kina ne kupuje masovno američke njive: Ova država poseduje najviše poljoprivrednog zemljišta u SAD

Novac Forbes 18. jun 2024. 16:33
featured image

18. jun 2024. 16:33

Kritičari Kine u Sjedinjenim Državama sugerišu da ta zemlja kupuje prekomerne količine američke poljoprivredne zemlje.

„Kao predsednica, učiniću sve što je u mojoj moći da prisilim Kinu da proda svaki centimetar zemlje koji poseduje,“ napisala je bivša guvernerka Južne Karoline, Niki Hejli, u komentaru prošle godine. Međutim, izveštaj Univerziteta Kornel kaže da kinesko vlasništvo nije toliko veliko koliko neki političari tvrde.

Zemlje koje savezna vlada klasifikuje kao „neprijateljske“, kao što je Kina, posedovale su samo 1% od približno 40 miliona hektara zemljišta u vlasništvu stranaca zaključno sa 2020. godinom, otkrili su docent Vendong Džang i njegovi saradnici.

Istraživanje je zasnovano na saveznom skupu podataka o više od 40.000 stranih investicija u američku poljoprivrednu zemlju.

Susedna Kanada je na vrhu liste stranih zemalja po vlasništvu nad američkom poljoprivrednom zemljom. Ta država je posedovala oko trećine, većinom šumskog zemljišta u Mejnu i Mičigenu koji se graniče sa Kanadom, naveo je Kornel u izveštaju.

Na saveznom nivou, Sjedinjene Države ne zabranjuju strano vlasništvo nad zemljištem, napomenuo je Kornel.

Međutim, Zakon o otkrivanju stranih investicija u poljoprivredi iz 1978. godine zahteva da strani investitori koji stiču, prenose ili drže interes u američkoj poljoprivrednoj zemlji – uključujući zakup na 10 godina ili više – prijave ta vlasništva i transakcije ministru poljoprivrede.

Trenutno 24 države imaju ograničenja na strano vlasništvo nad zemljom, ali se ta ograničenja razlikuju u svakoj državi, prema izveštaju.

„Postao sam zainteresovan za ovo pitanje, posebno za kinesko vlasništvo nad američkom poljoprivrednom zemljom, zbog političke pažnje koju je privlačilo“, izjavio je Džang. „I postoji porast zakonodavstva na nivou država, u Teksasu, Floridi, Indijani i drugim mestima. Želeli smo da sagledamo činjenice, s obzirom na širenje glasina“.

„Definitivno postoji razlog za veću pažnju i zabrinutost“ zbog stranih kupovina američke poljoprivredne zemlje, rekao je Džang. „Udeo zemlje u vlasništvu stranaca se značajno povećao u poslednjih 20 godina, ali je ukupan udeo i dalje prilično nizak“.

Džang je koautor rada „Mapiranje i kontekstualizacija stranog vlasništva i zakupa američke poljoprivredne zemlje“, koji će biti objavljen u časopisu Američkog društva upravnika farmama i ruralnih procenitelja 2024. godine, naveo je Kornel.

Kineski investitori posebno uključuju WH Grupu, pod kontrolom milijardera Vana Longa, koja je 2013. godine kupila Smithfield Foods sa sedištem u Virdžiniji, najvećeg svetskog prerađivača svinjetine i proizvođača svinja. Smithfield je 2017. godine naknadno kupio Clougherty Packing iz Kalifornije od Hormel Foods.

Ove godine, kineski milijarder Chen Tianqiao je privukao pažnju nakon što je rangiran na 82. mestu liste Land Report 100 najvećih zemljoposednika u Americi, zbog kupovine 198.000 hektara šumske zemlje u Oregonu 2015. godine.

Njegova kompanija Shanda Asset Management je u januarskoj izjavi rekla da je „nastojala da strogo poštuje sve zakonske zahteve i proceduralne norme za kupovinu. To je uključivalo, ali nije bilo ograničeno na, proaktivno traženje revizije potencijalne akvizicije od strane Odbora za strane investicije u Sjedinjenim Državama (CFIUS). Nakon temeljne provere, CFIUS je zaključio svoju reviziju bez nalaza o nacionalnoj bezbednosti“.

„Shanda je ponosni vlasnik i upravnik ove zemlje i tokom poslednjih osam godina nastavila je s drvnom proizvodnjom i fokusirala se na očuvanje zdravlja šuma“, dodala je. Čenova supruga Krisi Luo, koosnivač, predsednik i zamenik predsednika Shanda Group, član je Odbora poverenika Kalifornijske akademije nauka i Odbora za kinesko liderstvo u Centru za Kinu 21. veka na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

Dugoročni zakup je glavni pokretač povećanog interesovanja stranaca za američku poljoprivrednu zemlju, a mnoge strane transakcije su zapravo povezane sa razvojem obnovljive energije, takođe je napomenuo Kornel.

Rasel Flaneri, novinar Forbes