Orbanov zet iza novog biznis imena, na red došle i zgrade koje je kupio u Beogradu

Novac Forbes Srbija 28. maj 2024. 07:00
featured image

28. maj 2024. 07:00

Zet mađarskog premijera Viktora Orbana početkom ove godine ozvaničio je kupovinu pet biznis parkova u Beogradu, koji obuhvataju 11 modernih poslovnih zgrada. Kako je tada obznanjeno, kupovinu je obavio preko firme Diofa fand menadžment (Diofa fund management), koja je deo grupacije BDPST, koju vodi Ištvan Tiborc.

Tri biznis parka povezuje ulica Milutina Milankovića (Green Heart, Forty One i 19 Avenue), dok je jedna zgrada prekoputa Beogradske arene, a još jedna (Belgrade business centar) pored naselja Belvil. Sve zajedno imaju oko 122.000 kvadrata premium poslovnog prostora.

Nedugo zatim, Orbanov zet odlučio je da rebrendira svoj biznis. Praktično u isto vreme kada je srpskoj javnosti obznanjeno da kupuje beogradske poslovne zgrade Diofa fand menadžment je promenio ime u Granit fand menadžment. Kako je navedeno na sajtu kompanije tim povodom, Granit fand menadžment će se oslanjati na stručnu podršku Granit banke, koja je jedna od najznačajnijih u Mađarskoj, a u kojoj Tiborcova grupacija takođe ima udeo.

Takođe se dodaje da je, sa promenom imena, investiciona kompanija pokrenula i novi međunarodni brend – Grandum. Pod tim imenom će biti objedinjene sve usluge i ciljevi u poslovim s nekretninama. Ta filijala osnovana je 2023. i planirano je da upravlja nekretninama ukupne površine 280.000 kvadrata pod novim imenom.

„Sa brendom Grandum imamo ambiciozne ciljeve, ne samo da će naša usluga upravljanja nekretninama nositi to ime, već planiramo da brend igra značajnu ulogu i u našim investicijama u nekretnine na domaćem i međunarodnom tržištu. Želimo da prenosimo i ujedinimo našu stručnost na tržištu nekretnina, timski duh i pristup usmeren na klijente kroz Grandum Real Estate“, dodao je Almoš Mikeši, direktor Granita, u objavi na sajtu kompanije.

Foto: Forbes Srbija

Promene u Beogradu

U objavi se podseća i da je prošle godine portfelj kompanije proširen Gordius fondom privatnog kapitala, koji je vlasnik 11 poslovnih zgrada u Beogradu, a kojima upravljaju posebne firme.

Promena brenda sada se vidi i u glavnom gradu Srbije.

Prema saznanjima Forbes Srbija, u proteklih nekoliko nedelja, poslovne zgrade na Novom Beogradu dobile su novi brending. Stakla na ulaznim vratima oblepljena su nazivom Grandum Real Estate, a ispred njih su izmenjeni i tzv. totemi gde je umesto naziva prethodnog vlasnika, Indoteka, sada pozicioniran naziv Grandum.

U ovim zgradama nalaze se neke od najvećih i najpoznatijih kompanija i institucija u Srbiji poput Nestlea, Adidasa, Tetra Paka, Apatinske pivare, Šnajder Elektrika, Bol korporacije, Unikredit i Halk banke, Er Srbije, Filip Morisa, ambasade Australije i Delegacije Evropske unije u Srbiji i dr.

Ono što firma zeta Viktora Orbana još nije menjala su nazivi kompanija koje upravljaju ovim poslovnim pakovima. Vlasnička struktura svih je ista – 70% je u vlasništvu mađarske firme Office planet, a 30% u vlasništvu druge mađarske firme Gordius. Kompanije i dalje vode Mirko Smiljanić i Marton Kalmar Nađ.

Inače, uvid u podatke katastra pokazuje da je samo zemljište pod poslovnom zgradom House kod Beogradske arene u vlasništvu kompanije. Sve ostale parcele na kojima su izgrađeni poslovni parkovi odnosno zgrade i dalje su u vlasništvu Republike Srbije ili Grada Beograda i zemljište je dobijeno na osnovu zakupa.

Foto: Forbes Srbija

Promenjivi poslovni rezultati

Svakim poslovnim parkom upravlja zasebna firma. Kako je Forbes Srbija pisao prilikom objavljivanja transakcije, zajedno su u 2022. prihodovale oko 35 miliona evra i ostvarile neto dobit od 12,5 miliona.

Poređenje sa prošlom godinom je praktično nemoguće jer firma Atlas centar koja upravlja parkom Green Heart u Bulevaru Milutina Milankovića nije još objavila finansijski izveštaj s obzirom na to da postoji neusklađenost podataka u napomenama uz finansijski izveštaj. Ta firma donela je nešto više od polovine profita u 2022. (6,8 miliona evra) i oko trećine prihoda (13,4 miliona evra).

Demo invest, koji upravlja susednim parkom FortyOne imala je osetno lošiju godinu posmatrajući samo prihode i dobit. Dok su u 2022. imali prihode od oko 8,3 miliona evra, oni su pali u 2023. na oko 6,5 miliona evra. Još veći je bio pad dobiti – sa 3,9 na tek oko 950.000 evra. Razlog tome su povećani rashodi.

Firma Business centar koja upravlja zgradom kod Belvila takođe je imala lošiju poslovnu godinu. Prihodi su pali sa 6,6 miliona evra na oko 5,3 miliona evra. Kao i kod Demo investa dobit je osetnije opala – sa 3,4 miliona evra na nešto više od 1,5 milion evra.

Foto: N1/Marina Pupavac

Preostale dve firme su prošle značajno bolje. Business point NBG 64A koja upravlja zgradom House kod Arene zabeležila je blagi rast prihoda, sa oko 3,5 miliona evra na oko 3,6 miliona evra dok je dobit blago opala – sa 1,47 miliona evra na oko 1,42 miliona evra.

Sa obe stavke u usponu bila je firma Belgrade 19 Avenue koja je povećala prihode za oko 100 miliona dinara ili u evrima sa 3,4 miliona na 4,2 miliona evra dok je iz gubitka u 2022. od 2,99 miliona evra, prošle godine prešla u zeleno sa zaradom od milion evra.

Foto: N1/Marina Pupavac

Kako je Diofa fand menadžment tek krajem prošle godine kupio poslovne parkove, pravi rezultati upravljanja ovim zgradama biće poznati tek sledeće godine kada budu poznate brojke za 2024.

Mađarska veza

Poslovne zgrade ranije su pripadale kompaniji GTC, a prvo ih je kupila mađarska Indotek grupa koju je osnovao Daniel Jelinek. Prema navodima mađarskih medija, Jelinek i Tiborc su godinama poslovni partneri.