U Srbiji ni unapređenje energetske efikasnosti zgrade Ministarstva energetike ne može bez peripetija

Novac Forbes Srbija 11. maj 2024. 08:00
featured image

11. maj 2024. 08:00

Vlada Srbije proklamovala je unapređenje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini kao jedan od ciljeva zbog čega su započeti projekti za racionalniju upotrebu energije, a deo finansiranja obezbeđen je kroz zajmove i grantove u saradnji s Evropskom unijom i drugim donatorima i međunarodnim finansijskim institucijama.

Taj posao poveren je Upravi za zajedničke poslove republičkih organa koja je, primera radi, pokrenula jedan takav projekat sa namerom da instalira solarne elektrane na zgradama SIV 1 (Palata Srbija) i SIV 3 (kod Opštine Novi Beograd), kao i zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj 22-26.

Takođe, od međunarodnih institucija Vlada Srbije povukla je sredstva i u cilju unapređenja energetske efikasnosti Vojno-medicinske akademije.

Međutim, verovatno bi među prvima primer građanima i privredi trebalo da pruži resorno Ministarstvo rudarstva i energetike. Uprava za zajedničke poslove republičkih organa odgovorila je tim očekivanjima i podnela zahtev za dobijanje lokacijskih uslova radi adaptacije i energetske sanacije zgrade ministarstva na adresi Kralja Milana 36, u centru Beograda (pored Beograđanke).

Prvi zahtev podnet je početkom februara ove godine, ali je odbijen mesec dana kasnije – 11. marta.

Gradski sekretarijat za urbanizam imao je ukupno 10 primedbi na podnetu dokumentaciju.

Kao i kod drugih investitora, i ovom se dogodilo da nije usaglasio podatke u papirima. U ovom slučaju o površini i nameni objekta (u katastar je upisano da je reč o poslovnoj zgradi za koju nije utvrđena delatnost, a površine je 2.585 kvadrata). Sekretarijat je tražio da se podaci usklade.

Kako se, između ostalog, navodi u obrazloženju, na krovu je predviđena mala solarna elektrana pa je bilo potrebno pojasniti da li paneli utiču na stabilnost objekta, dati opise promena na fasadi, ali i druge informacije o radovima.

Posle dve nedelje, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa podnela je tzv. usaglašeni zahtev za lokacijske uslove gde je trebalo da ispravi navedene nedostatke.

Već posle nekoliko dana usledilo je još jedno „ne“ od Sekretarijata za urbanizam, ali ovoga puta zahtev nije imao nedostatke.

Jednostavno, nije trebalo ni da bude podnet.

„Proverom priložene dokumentacije utvrđeno je da se za navedene radove ne pribavljaju lokacijski uslovi. Predmetni radovi su u gabaritu i volumenu postojećeg objekta, bez povećanja kapaciteta i bruto površine postojećeg objekta“, navedeno je u zaključku o odbacivanju zahteva koji je potpisao sekretar Sekretarijata za urbanizam Marko Kulić.

S obzirom na to da zahtev nije ni trebalo podnositi, nisu ispunjeni formalni uslovi za postupanje pa nije bilo izbora osim da bude odbačen.

Kako za ovaj posao nije potrebno izdavanje građevinske dozvole, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa krajem aprila podnela je zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju izvođenja radova.

Rešavanje tog zahteva je u toku, a kako predviđa prateći pravilnik Zakona o planiranju i izgradnji, koji reguliše izdavanje odobrenja, projekti unapređenja energetske efikasnosti su među onima koji mogu da se realizuju bez pribavljanja građevinske dozvole, pod određenim uslovima.

To znači da će vrlo brzo Uprava za zajedničke poslove republičkih organa moći da krene s radovima i da će zgrada Ministarstva rudarstva i energetike dobiti svoju solarnu elektranu.

Aljkavost nije samo na strani investitora

Nadležne institucije često odbijaju zahteve investitora zbog propusta koji bi se mogli pripisati nedovoljnoj pažnji pri izradi jer postoji neusklađenost u brojkama i drugim podacima, izostanak adekvatnog potpisa, navođenja parcela i sl. Na ovom primeru može se videti da nekada i resorni organi mogu da „zabrljaju“. Tako je u drugom zaključku o odbijanju zahteva Uprave za zajedničke poslove, nadležni Sekretarijat „zaboravio“ ili nepažnjom „dodao“ pasus koji nema veze sa ovim projektom. Obrazloženje počinje sa informacijom da je podnet zahtev za rekonstrukciju Prihvatilišta za decu i mlade na Zvezdari, a potom se nastavlja obrazloženje o zgradi Ministarstva energetike. Zbog toga je Sekretarijat morao da (nedelju dana kasnije) donosi odluku kojom ispravlja ovu tehničku grešku.