Velike razlike u penzijama širom Evrope i gde je tu Srbija

Novac Forbes Slovenija 6. jun 2024. 07:00
featured image

6. jun 2024. 07:00

Penzije, koje zavise od prethodnih primanja pojedinca, uglavnom su glavni izvor prihoda za Evropljane starije od 65 godina. Međutim, manje od polovine potrošača u EU misli da će imati dovoljno novca da udobno žive u penziji.

U nekoliko evropskih zemalja ovaj nivo poverenja je samo 30% ili čak niži. To izaziva zabrinutost za adekvatnost penzija, piše portal Euronews.

Konačno, jedna od svrha penzionih sistema je da zaštite starije od siromaštva. Starosna penzija je stoga periodična isplata namenjena održavanju prihoda korisnika ili izdržavanju prihoda starijih osoba.

Prema Eurostatu, koji objavljuje godišnji prihod od penzije po zemljama, penzije u Evropi se veoma razlikuju. I u nominalnim vrednostima i uzimajući u obzir kupovnu moć. Euronews Business je pojednostavio podatke i konvertovao godišnji prihod od penzije u mesečne iznose.

Iako je reč o podacima za 2021. oni su dovoljno indikativni da pokažu razlike među zemljama.

Prosečni bruto mesečni izdaci za starosne penzije po korisniku u EU su, na primer, 2021. godine u Luksemburgu iznosili 2.575 evra, a u Bugarskoj 226 evra. Prosek u EU je bio 1.224 evra.

Ako se uzme u obzir šire Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) i zemlje kandidati za članstvo u EU, najveći prosek je prijavio Island – 2.762 evra. Najniži prosek imala je Albanija, tačnije 131 evro.

Velika četvorka Evrope

Penzija po primaocu je takođe premašila prosek u svim zemljama „velike četvorke“ EU. Među njima, Italija je prijavila najveću penziju – 1.561 evro, dok su Francuska, Španija i Nemačka pokazale skoro iste vrednosti, svaka oko 1.450 evra.

Nordijske zemlje su u samom vrhu. Njihove prosečne penzije su čak premašile i prosečne penzije Velike četvorke.

Znatno iznad proseka je i penzija u susednoj Austriji, gde je 2021. iznosila 1.962 evra.

Balkanske zemlje na dnu rang liste

Zemlje Balkana zauzimaju donji deo rangiranja. Prosečna potrošnja na penzije u Luksemburgu bila je skoro 11 puta veća nego u Bugarskoj, što ukazuje na velike razlike. Čak i ako isključimo Luksemburg kao izuzetak, prosek EU je i dalje skoro šest puta veći od bugarskog.

Neke od razlika u penzijama mogu se pripisati različitim nivoima cena u državama članicama EU. Opšti troškovi života u regionu značajno variraju.

Manje od polovine Evropljana je uvereno u udobnost u penziji

Razlike se tako značajno smanjuju ako se penzije porede kroz standard kupovne moći. To je veštačka valutna jedinica koja je prilagođena razlikama u nivoima cena između zemalja i bolje ocrtava međunarodna poređenja.

Prosečna starosna penzija, izražena u PPS, iznosila je 437 evra u Bugarskoj i 1.681 evra u Luksemburgu. To i dalje znači da je penzioner u Luksemburgu primao skoro četiri puta veću bruto penziju nego u Bugarskoj.

Prema istraživanju Evrobarometra 2023. koje je sprovela Evropska agencija za osiguranje i profesionalne penzije (EIOPA), samo 42 odsto potrošača u EU je uvereno da će imati dovoljno novca da udobno žive u penziji.

Takođe postoje velike razlike između zemalja u pogledu nivoa poverenja. Najveće poverenje pokazuju Luksemburg (61 odsto), Holandija (59 odsto) i Danska (58 odsto). Najniži nivoi poverenja su u Letoniji (23 odsto), Sloveniji (27 odsto) i Poljskoj (28 odsto).