Vrednost evra urušena nakon što je Makron raspustio francusku skupštinu

Novac Forbes Hrvatska 10. jun 2024. 13:29
featured image

10. jun 2024. 13:29

Vrednost evra je kliznula na najniži nivo u poslednjih mesec dana nakon izbora za Evropski parlament, ali prvenstveno zbog odluke francuskog predsednika da raspusti parlament, što je izazvalo veliku političku neizvesnost.

Evro je najviše izgubio vrednost prema korpi valuta u ponedeljak. Vrednost mu je oslabilla jedan odsto u odnosu na američki dolar od otvaranja tržišta u petak, te dosegnula najniži nivo u poslednjih mesec dana. U odnosu na britansku funtu evro je pao na najniži nivo od avgusta 2022. godine – na 0,8469 funti, a u odnosu na švajcarski franak na 0,9660.

Na pad evra uticali su rezultati izbora za Evropski parlament u kojima je očigledno jačanje krajnje desnice u Evropi. Najdramatičnije je bilo u Francuskoj. Tamošnji predsednik Emanuel Makron doneo je odluku da raspusti parlament i raspiše prevremene nacionalne izbore zbog teškog poraza na izborima.

U Francuskoj je nadmoćnu pobedu odnela krajnje desna stranka Marin Le Pen. Njenoo Nacionalno okupljanje osvojilo je 31 mandat, Makronova Renesansa 14, a socijalisti 13. Francuski predsednik izjavio je kako su rezultati katastrofa za njegovu vladu i kako ih ne može ignorisati. Izbori za Narodnu skupštinu održaće se 30. juna a drugi krug glasanja bit će 7. jula.

U Italiji su Braća Italije premijerke Đorđe Meloni učvrstila moć u Evropskoj uniji s procenjenih 28 odsto glasova. Nemačka krajnje desna stranka, Alternativa za Nemačku (AfD), zauzela je drugo mesto sa 16,2 odsto glasova, a socijaldemokrati kancelara Olafa Šolca postigli su najgori rezultat ikada. Taj je trend jačanje ekstremne desnice još jače došao do izražaja u Austriji gde je krajnje desna Slobodarska stranka preuzela vođstvo sa 27 odsto glasova, dok je vladajuća stranka osvojila 23,5 posto. Belgija i Španija takođe su zabeležile rast popularnosti krajnjih desničara. Uprkos najlošijem rezultatu dosad, na čelu Mađarske zadržao se Viktor Orban.

Valutna tržišta odmah su reagovala na političku neizvesnost pošto na njima već vlada opterećenje, jer se u sredu očekuju podaci o inflaciji u SAD-u, ali i sastanak na kojem će Federalne rezerve (Fed) odlučivati o daljoj monetarnoj politici i kamatnim stopama, piše Rojters.

Euronews pojašnjava kako je trenutni pad evra povezan s ovakvim ishodima izbora:

“Predstavnici desnice, uglavnom populisti, obično su skeptici prema EU, protive se imigraciji, zelenoj tranziciji i imaju proruska razmišljanja. Njihov sve veći utjecaj ima potencijal da poremeti parlamentarnu politiku Evropske unije u tim područjima, što dovodi do izazova u političkom i privrednom usklađivanju. Promena vlasti može oslabiti sprovođenje vladinih ključnih politika, što se smatra pretnjom nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti na nivou EU-a. Političke neizvesnosti mogu poremetiti ekonomske aktivnosti, a time i oslabiti privredni rast. Jednostavno rečeno, evro je pao zbog potencijalnog slabljenja funkcionalnosti nacionalnih vlada.”

Sa posebnom pažnjom ulagači će pratiti kretanje prinosa na glavne državne obveznice u evrozoni. Oslabljeni evro mogao bi signalizirati pad prinosa. U centru pažnje su francuske i nemačke referentne vrednosti prinosa, jer bi oni mogli uticati i na prinose u Italiji i Španiji.

Podsetimo, prošle je nedelje Evropska centralna banka (ECB) smanjila kamatne stope i to prvi put od 2019. godine. Rastuće političke neizvesnosti mogle bi izvršiti pritisak na ECB da bude popustljivija u monetarnoj politici. Ekonomija evrozone stagnirala je u drugoj polovini 2023. godine. Ekonomske prilike su u SAD-u stabilnije, što bi, analizira Euronews, moglo podstaći ulagače da prodaju evro i kupe dolar kao sigurno utočište.

Nikolina Oršulić, Forbes Hrvatska