Bajden nastavlja kampanju na Tiktoku: Ovo je šest potencijalnih kupaca, a Guglu i Meti više odgovara zabrana

Vesti Forbes 25. apr 2024. 07:00
featured image

25. apr 2024. 07:00

Predsednik Džo Bajden nastaviće kampanju na Tiktoku, iako je predsednik potpisao zakon u sredu ujutro koji zahteva da kineska aplikacija bude prodata ili će biti zabranjena u SAD zbog sigurnosnih razloga.

Iz Bajdenove kampanje su rekli za Forbes da je Tiktok način „da se pojavi i upozna birače gde god da su“ i da osiguraju da njihov „sadržaj bude viđen kod birača“.

Kampanja je rekla da će koristiti poboljšane sigurnosne mere na Tiktoku, ali nije mogla to detaljnije da objasni „iz bezbednosnih razloga“.

Ranije u sredu, Bajden je potpisao zakon – u paketu sa pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan – koji zahteva od kineske matične kompanije Bajtdens da proda platformu ili se suoči sa zabranom u SAD u narednoj godini.

Zakon zahteva prodaju ili zabranu Tiktoka zbog sigurnosnih briga da bi Bajtdens mogao dati podatke o korisnicima Tiktoka kao što su istorija pregleda i lokacije kineskoj vladi, iako su zvaničnici Tiktoka redovno negirali da su to uradili ili bi uradili.

„Kada su ulozi ovako visoki na izborima, koristićemo sve alate koje imamo da dopremo do mladih birača gde god da su“, rekli su iz izbornog štaba u saopštenju za Forbes.

Nalog Biden-Haris HQ imao je 306.300 pratilaca na Tiktoku do srede popodneva.

Ko bi mogao da kupi Tiktok?

Stiv Mnučin: Investicioni bankar i filmski producent koji je radio u administraciji Trampa kao ministar finansija SAD-a javno je izrazio interesovanje za kupovinu Tiktoka, rekavši CNBC-u u martu da planira da „okupi grupu“ kako bi to postigao.

Kevin O’Liri: Kanadski poslovni čovek poznat po tome što je sudija u emisiji „Šark tenk“ bio je glasan u vezi sa svojim interesovanjem za kupovinu Tiktoka, rekavši CNBC-u u martu da će okupiti grupu da ponudi početnu ponudu od 20 do 30 milijardi dolara – otprilike 90% manje od vrednosti na koju se procenjuje kompanija – zbog mogućnosti da bi aplikacija verovatno bila prodata bez algoritama ili podataka koji je čine uspešnom.

Rambl: Platforma za deljenje videozapisa Rumble u martu je javno ponudila da kupi Tiktok, deleći pismo izvršnog direktora Krisa Pavlovskog izvršnom direktoru Tiktoka Ziju Čou na mreži X, tvrdeći da je kompanija „spremna da se pridruži konzorcijumu sa drugim organizacijama koje traže da steknu i upravljaju Tiktokom u SAD-u.“

Bobi Kotik: Kotik je prošle godine napustio funkciju izvršnog direktora kompanije za igre Activision Blizzard i od tada je navodno tražio partnere za potencijalnu kupovinu Tiktoka, barem prema Vol Strit žurnalu – Kotik nije javno komentarisao izveštaj, i nije ga moguće odmah kontaktirati za komentar.

Orakl/Volmart: Ni Orakl ni Volmart nisu javno izrazili interes za kupovinu Tiktoka, ali su se dve kompanije udružile da kupe platformu još 2020. godine i skoro su uspele dok Bajdenova administracija navodno to nije zaustavila zbog boljeg rešavanja potencijalnih sigurnosnih problema aplikacije – Forbes je kontaktirao i Orakl i Volmart za komentar.

Majkrosoft: Majkrosoft je takođe flertovao sa kupovinom Tiktoka 2020. godine, kada su se dve kompanije upustile u pregovore koji su na kraju propali i potencijalno mogu ponovo ući u igru – iako je izvršni direktor Satja Nadela rekao 2021. godine nakon što je sporazum propao da je „zadovoljan onim što imam“. (Forbes je kontaktirao Majkrosoft za komentar).

REUTERS/Dado Ruvic

Konkurencija ima svoje želje

Velike tehnološke kompanije poput Mete ili Gugla verovatno mogu sebi da priušte da se igraju sa Tiktokom, ali verovatno će ih mogućnost antimonopolske kontrole držati po strani, rekao je Florian Ederer, profesor na Univerzitetu Boston za tržišta, javnu politiku i pravo, za ABC News. To ne znači da neće imati ulogu – Meta i Gugl verovatno bi najviše profitirali ako bi Tiktok bio zabranjen u SAD-u. Analitičari iz firme Vedbuš predviđaju da bi se većina digitalnog oglašavanja Tiktoka preusmerila na Gugl ili Fejsbuk i Instagram.

Tiktok je dugo bio izvor zabrinutosti među američkim zvaničnicima iz obe stranke koji strahuju da kinesko vlasništvo predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. Pokušaji da se platforma natera na prodaju američkoj kompaniji nisu novi – 2020. godine, bivši predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu naredbu koja je pretila da će zabraniti Tiktok ako ne bude prodata američkoj kompaniji (mada je kasnije izrazio protivljenje zabrani Tiktoka). Ta naredba pokrenula je bitku za platformu koja je dovela do toga da Orakl, Volmart i Majkrosoft izađu kao potencijalni kupci. Bajdenova administracija kasnije je poništila tu naredbu, ali sumnja je ostala, jer je Bajden koristio kasniju naredbu da pozove na proveru društvenih medija pod stranim kontrolom poput Tiktoka.

Bajtdens vredi 268 milijardi dolara, prema izveštaju Vol Strit žurnala. List izveštava da bi potencijalna prodaja Tiktoka mogla koštati više od 100 milijardi dolara.

Portparol Tiktoka, Aleks Hurek, nazvao je zakon „neustavnim“ u saopštenju i obećao da će ga „izazvati na sudu“, a to je scenario koji bi mogao potrajati godinama u pravnom sistemu i odložiti potencijalnu zabranu.

Bajden je potpisao zakon u sredu, nakon što je prošao kroz Predstavnički dom u subotu i Senat u utorak, zahtevajući da kineska matična kompanija Tiktoka, Bajtdens, proda aplikaciju u roku od 270 dana, uz mogućnost da se rok produži za 90 dana ako se bude video „značajan napredak“ ka prodaji.

Ako aplikacija ne bude prodata do isteka roka, suočiće se sa zabranom u SAD-u.

Izvršni direktor Ču, u novom videu objavljenom na aplikaciji u sredu, naznačio je da bi kompanija mogla izazvati zakon na sudu s obzirom na to da predstavlja kršenje Prvog amandmana, rekavši korisnicima „ovo je zapravo ironično, jer sloboda izražavanja na Tiktoku odražava iste američke vrednosti koje čine Sjedinjene Države svetionikom slobode“.

Moli Bohenon, novinarka Forbes
Sara Dorn, novinarka Forbes
Džejms Farel, novinar Forbes