Da li je Taker Karlson nakon intervjua s Putinom uvršten na ukrajinsku listu za odstrel

Vesti Forbes 10. feb 2024. 17:00
featured image

10. feb 2024. 17:00

Nakon što je kontroverzni bivši voditelj američkog Foks njuza Taker Karlson najavio intervju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, društvenim mrežama počele su da se šire viralne objave u kojima se tvrdi kako je Karlson dodat na “listu za odstrel” ukrajinske vlade, iako tu kontroverznu stranicu uopšte ne vodi vlada. Stranica je i ranije kritikovala Karlsona zbog njegovih ranijih komentara o Rusiji i ratu.

Voditelj Infovorsa Aleks Džouns tokom svoje emisije je izjavio kako je Karlson dodat na ukrajinsku “listu za odstrel” pod nazivom Myrotvorets nakon što je ranije ove nedelje najavio intervju s Putinom, a još jedna viralna objava na X-u tvrdi kako je Karlson za intervju “kažnjen” dodavanjem na tu listu.

Myrotvorets je lista koju je 2014. počela da objavljuje nezavisna organizacija Myrotvorets Center (Mirotvorni centar), koja popisuje pojedince koji su, kako centar veruje, počinili zločine protiv “nacionalne bezbednosti Ukrajine, ljudskih života i zdravlja, mira, sigurnosti i međunarodnog pravnog poretka”. Na njoj se nalazi i muzičar i pobornik Rusije Rodžer Voters i novinar NBC Kir Simons.

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Osobe koje su umrle iz različitih razloga označene su kao “likvidirane”. Među njima je i bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je umro 2022. nakon bolesti, kao i ćerka ruskog nacionaliste Daria Dugina koja je poginula u bombaškom napadu (SAD veruju kako iza elemenata tog napada stoji ukrajinska vlada) i italijanski novinar Andrea Ročeli koji je poginuo nakon ranjavanja u Ukrajini gde je pratio sukob.

Stranica tvrdi kako je Karlson na listu dodat 8. juna 2023. godine, nakon što je na X-u objavio 10-minutni video u kojem je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nazvao “štakorom” i sugerisao kako je uništenje brane Kahovka u Ukrajini bio ukrajinski čin terorizma. Forbes nije uspeo nezavisno da potvrdi kada je njegovo ime uvršteno na listu.

Stranica zaista navodi Karlsonov intervju s Putinom kao još jedan njegov greh protiv Ukrajine, zajedno s izjavom koju je 2022. izneo na Foks Njuzu, rekavši kako je ukrajinska vojska premalena da bi odnela pobedu protiv Rusije.

Ukrajinski političar Džordž Tuka za Tajms of London kaže kako stranicu ne finansira vlada i kako ona nije povezana s vladom, već kako je stvorena za potrebe popisivanja ukrajinskih političkih funkcionera, kao i bivših pripadnika vojske i policije, koji su proruski orijentisani. Forbes je kontaktirao Myrotvorets Center za komentar.

Uprkos činjenici što stranicu ne vodi vlada, ukrajinske tajne službe navodno održavaju “bliske veze” s njom, a podržao je bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko stranicu je pak osudio, stoji na sajtu američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Zapadne vlade kritikovale su stranicu zbog razotkrivanja novinara. Nakon što su na stranici procurele lične informacije novinara sa Zapada, ambasadori zemalja članica G7 izjavili su kako su “duboko zabrinuti” zbog curenja tih podataka. Pribojavali su se kako su pretnje upućene tim novinarima bile direktan rezultat objavljivanja informacija i pozvali da se one uklone.

UN je pozvao ukrajinsku policiju da istraži curenje ličnih podataka na stranici i ukloni ih. Američko Ministarstvo spoljnih poslova redovno navodi Myrotvorets u svojim godišnjim izveštajima o ljudskim pravima, navodeći primere objavljivanja ličnih podataka novinara. Lični podaci jedne ukrajinske novinarke takođe su objavljeni nakon što je jedna njena priča prouzrokovala otpuštanje ukrajinskog funkcionera. Nakon toga, ona je počela da dobija prijetnje, stoji u izveštaju američkog ministarstva iz 2022.

Karlson je u objavi na X-u potvrdio kako planira da intervjuiše Putina, tvrdeći da većina Amerikanaca nije informisana o ratu u Ukrajini, iako “za njega mnogo plaćaju na načine kojih možda nisu još do kraja svesni”, kroz vojnu pomoć. Najavljujući intervju, Karlson je takođe tvrdio kako se “nijedan zapadni novinar nije potrudio da intervjuše” Putina, za šta je dobio kritike.

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

“Misli li Taker zaista da mi novinari nismo pokušavali da intervjuišemo Putina svaki dan od početka invazije?”, rekla je međunarodna dopisnica CNN-a Kristijan Amanpur.

Karlson je u mnogo navrata iznosio svoja mišljenja o ratu u Ukrajini. On je pre dve godine nagađao kako bi SAD mogle biti odgovorne za eksplozije koje su uništile gasovod Severni tok kojim ruski gas dolazi do Evrope.

Sukob u Ukrajini opisao je kao “ništa više nego granični spor” i pozvao Amerikance da se upitaju zašto mrze Putina. Sugerisao je kako su za sukob krive SAD i druge zemlje Zapada jer je “poziv Ukrajini da pristupi NATO savezu bio ključan za izazivanje rata protiv Rusije”. Tokom jedne epizode njegove emisije na Foksu 2019. godine, Karlson je izjavio kako “navija za Rusiju” u sukobima na istoku Ukrajine, ali kasnije je dodao kako se “šali”.

Arijana Džonson, novinarka Forbes