Delegacija Srbije na prolećnom zasedanju MMF-a i Grupacije Svetske banke

Vesti Agencije 15. apr 2024. 10:54
featured image

15. apr 2024. 10:54

Delegacija Srbije, koju predvodi guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, učestvovaće na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke (SB), koje počinje danas i traje do 20. aprila u Vašingtonu, objavila je NBS.

U fokusu ovogodišnjeg zasedanja biće svetska ekonomska kretanja, izgledi i rizici, kao i pitanja od značaja za makroekonomsku i finansijsku stabilnost u izazovnom globalnom okruženju, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, razgovaraće se o urgentnim pitanjima sa kojima se suočava globalna ekonomija, kao što su potreba za postizanjem potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti duga u zemljama sa niskim nivoom dohotka i suočavanje sa novonastalim rizicima.

Planirani su sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, savetodavnih organa MMF-a i Grupacije SB, a predviđeno je i da generalni direktor MMF-a predstavi Agendu globalne ekonomske politike.

Delegacija Srbije će i tokom ovogodišnjeg prolećnog zasedanja imati niz bilateralnih susreta sa rukovodstvom ovih institucija o aktuelnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u narednom periodu.

Planirani su i sastanci sa brojnim investitorima radi upoznavanja sa potencijalom srpske privrede, unapređenim poslovnim ambijentom i trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija.

Delegacija Srbije učestvovaće i na sastanku Konstituence Švajcarske, kojoj pripada Srbija, kao i sastanku zatvorenog tipa sa guvernerima i ministrima finansija zemalja u vezi sa regionalnim ekonomskim pregledom za centralnu i istočnu Evropu, saopštila je NBS.

Beta