Envidija je sada vrednija od Amazona i Gugla, investitorima je donela 175.000 dolara na ulog od 1.000

Vesti Forbes 12. feb 2024. 19:41
featured image

12. feb 2024. 19:41

Tržišna vrednost Envidije (Nvidia) premašila je danas vrednosti svojih kolega tehnoloških divova Amazona i Alfabeta, što je gotovo neverovatan poduhvat koji je postignut jer je vrednost akcije Envidije porasla više nego četvorostruko u poslednjih 15 meseci dok su investitori ulagali u vodeću poziciju Envidije na tržištu veštačke inteligencije.

Akcije Envidije skočile su gotovo 3% na rekordnih 740 dolara, što je dovelo njenu tržišnu kapitalizaciju na 1,83 biliona dolara, tesno premašivši Alfabetovih 1,82 biliona dolara i Amazonovih 1,8 biliona dolara.

Simbolično preuzimanje baklje označava izvanredno putovanje Envidije dok je Vol strit navalio na akcije usred procvata veštačke inteligencije.

Tržišna kapitalizacija Envidije bila je ispod 300 milijardi dolara još u oktobru 2022. godine, neposredno pre nego što je talas veštačke inteligencije počeo da se diže, zaostajući daleko iza Amazona i Alfabeta sa vrednošću većom od bilion dolara u to vreme.

Envidija je sada četvrta najvrednija javna kompanija na svetu, zaostajući samo za Majkrosoftom (3,1 bilion dolara), Eplom (2,9 biliona dolara) i Saudi Aramkom (2 biliona dolara).

Envidija je daleko najpoznatiji proizvođač poluprovodničkih čipova koji pokreću generativnu veštačku inteligenciju. Investitori nisu impresionirani samo potencijalom da Envidija iskoristi rastući interes i korporativne troškove u vezi sa veštačkom inteligencijom, već i njenim već eksplozivnim rezultatima.

EBITDA Envidije je prošlog kvartala porasla za više od 500% u odnosu na isti period prošle godine zahvaljujući eksplozivnom rastu u njenom odeljenju za veštačku inteligenciju, mnogo jačem od Amazonovog i Alfabetovog snažnog rasta dobiti od 20% ili više tokom istog perioda.

REUTERS/Ann Wang

Bruto prihodi i profit Envidije manje su upečatljivi od njenih kolega – njen profit od 9,2 milijarde dolara prošlog kvartala bio je daleko manji od profita Epla i Majkrosofta od 22 milijarde dolara tokom istog perioda – ali analitičari očekuju da će se finansijski rezultati Envidije uskoro izjednačiti. Envidija i dalje ostaje jedna od najpopularnijih akcija na Vol stritu čak i nakon njenog porasta od preko 50% ove godine, i prvi je izbor analitičara i Goldman Saksa i Benk of Amerika, koji svaki ima ciljnu cenu od 800 dolara za Envidiju, što implicira dodatni rast akcije od 8%.

Porast akcija Envidije od 17.000% u poslednjih 10 godina je daleko najbolji povrat bilo koje akcije na S&P 500 indeksu, gotovo trostruko nadmašujući povrat drugoplasiranog AMD-a, takođe proizvođača čipova. Investicija od 1.000 dolara u Endiviju pre 10 godina sada bi vredela oko 175.000 dolara.

Derek Saul, novinar Forbes