I ETF projektuje beogradski metro

Vesti Agencije 29. maj 2024. 14:11
featured image

29. maj 2024. 14:11

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović potpisali su sporazum o saradnji, kojim će studenti i nastavno osoblje tog fakulteta učestvovati u projektu izgradnje beogradskog metroa, objavio je danas sajt Beoinfo.

„ETF očekuje intenziviranje saradnje na projektu i pružiće svoj doprinos u razvoju novih inicijativa i modela, a ovde posebno mislim na značaj sajber bezbednosti i važnosti ovog dela za funkcionisanje budućeg metro sistema“, rekao je Gvozdić.

Ukazao je na značaj kvantnih tehnologija i veštačke inteligencije, kao elemenata od ključne važnosti za taj projekat.

Mladenović je ocenio da će za mnoge inženjere sa ETF-a rad na projektu metroa biti podsticajan i izazovan, a posebno u delu upravljanja i elektrifikacije metroa.

Podsetio je da je u prethodnom periodu preduzeće „Beogradski metro i voz“ sporazume o saradnji obnovilo i potpisalo nove sa nizom fakulteta, kao što su Rudarsko-geološki fakultet, Saobraćajni fakultet, Arhitektonski fakultet, Mašinski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet primenjenih umetnosti.

Beta