Kina zadržava kamatnu stopu nepromenjenom, podaci pokazuju probleme sa stambenim tržištem

Vesti Agencije 17. jun 2024. 14:19
featured image

17. jun 2024. 14:19

Kineska centralna banka je danas odlučila da kamatnu stopu zadrži nepromenjenu pošto podaci za maj pokazuju znake trajne slabosti u proizvodnji i sektoru nekretnina u drugoj svetskoj ekonomiji.

Centralna banka je zadržala svoju kamatnu stopu za jednogodišnje srednjoročne kredite, koja se koristi kao referentna vrednost za druge kreditne stope, na 2,5 odsto.

Odluka je bila u skladu sa očekivanjima: umesto da smanji ionako niske kamatne stope, Peking se fokusirao na kanalisanje potrošnje u oblastima koje se smatraju visokim prioritetima, kao što su visokotehnološke industrije.

Vlada je danas izvestila da je fabrička proizvodnja opala za 5,6 odsto u maju u odnosu na prethodnu godinu, usporujući sa 6,7 odsto u aprilu, iako su analitičari primetili određeni uticaj zbog više radnih dana u ovoj godini u poređenju sa godinom ranije.

Investicije u nekretnine pale su za 10 odsto na godišnjem nivou, a prodaja kuća za 30,5 odsto, što sugeriše da niz mera za pokušaj preokretanja pada nekretnina tek treba da se primeni. Cene kuća u većim gradovima, poput Pekinga i Šangaja, pale su za 3,2 odsto.

Pad u industriji nekretnina usledio je nakon suzbijanja prekomernog zaduživanja od strane investitora pre nekoliko godina. To je dovelo do toga da mnogi nisu izmirili svoje dugove jer su se u međuvremenu mučili da isplate stanove koje su kupci već platili. To je takođe pogodilo izvođače radova i dobavljače građevinskog materijala, bele tehnike i druge potrepštine za domaćinstvo.

Ovi podaci su svakako razočaravajući i mogli bi da zazvone na uzbunu, jer paket podrške politici još uvek nije doveo do sporijeg pada cena stanova, a kamoli stabilizacije“, rekao je glavni ekonomista za Veliku Kinu u ING Economics-u Lin Song.

Poremećaji i gubitak radnih mesta tokom pandemije COVID-19, zajedno sa padom cena za domove, osnovni oblik ulaganja za većinu kineskih porodica, doveli su do toga da mnogi Kinezi ne žele ili ne mogu da troše, narušavajući ekonomiju.

Iako je spoljno okruženje složeno i promenljivo i domaća privreda se takođe suočava sa nekim problemima i izazovima, osnove ekonomskog oporavka i dugoročnog poboljšanja se nisu promenile“, rekla je portparolka Nacionalnog biroa za statistiku Liu Aihua.

Ona je kao znak napretka istakla rast maloprodaje i ulaganja u različite visokotehnološke industrije. Program koji podstiče kineske porodice da recikliraju stare uređaje i menjaju svoje automobile za nova, električna vozila pomaže u oživljavanju potrošačke potrošnje.

Beta