Mask priznao da je otpustio 80% inženjera za bezbednost na Tviteru

Vesti Forbes 11. jan 2024. 07:00
featured image

11. jan 2024. 07:00

Ilon Mask je otpustio 80% inženjera koji su radili na pitanjima bezbednosti, nakon što je kupio Tviter i promenio mu ime u X, dok je kompanija takođe otpustila trećinu zaposlenih u timu za bezbednost koji nisu bili inženjeri, prema izveštaju koji je juče objavio eSafety, regulator za onlajn bezbednost u Australiji.

Ove informacije dolaze nakon što je komesar koristio Zakon o onlajn bezbednosti Australije kako bi tražio od X-a odgovore na pitanja kako čuva korisnike. Kompanija Ilona Maska je saopštila da je pre preuzimanja u oktobru 2022. imala 279 inženjera širom sveta fokusiranih na sigurnost. Taj broj je pao na 55 do kraja maja 2023.

Njihov tim za poverenje i sigurnost, koji je brojao 4.062 ljudi, smanjen je na 2.849, dok je tim za moderaciju sadržaja smanjen za polovinu, sa 107 na 51, iako je većina moderatora X-a angažovana u formi spoljnih saradnika. Kompanija je imala 2.613 angažovanih moderatora u oktobru 2022, a taj broj je pao na 2.305 do maja 2023.

Ovi rezovi su imali uticaj, smatra eSafety i tvrdi da su korisnici prijavili da se vreme odgovora na uvredljive tvitove usporilo za 20% od Maskovog preuzimanja. Pokušaji kompanije da se suoči s uvredljivim direktnim porukama usporili su 70%, navodi australijska vladina agencija.

X je obavestio komesara da nakon rasformiranja svojeg Saveta za poverenje i sigurnost, koji je pružao eksterne savete kompaniji, nije nastojao da formira telo koje će ga zameniti. X je takođe potvrdio agenciji da nije imao zaposlenog koji se isključivo bavio pitanjima zlonamernog ponašanja širom sveta, ni pre ni posle Maskovog preuzimanja.

X nije odgovorio na pitanja Forbes o izveštaju vlade. Automatski odgovor na X-ovoj mejl adresi za štampu glasi: „Zauzeti smo sada, molimo vas da proverite kasnije“.

Komesarka eSafety, Džuli Inman Grant, koja je radila na poslovima bezbednosti za Tviter od 2014. do 2016. godine, izjavila je za Forbes da je njen tim odlučio da istraži X zbog porasta prijava o onlajn mržnji nakon dolaska Maska. Takođe je uznemirilo što je nalozima koji su prethodno bili označeni zbog kršenja pravila u vezi sa nasilnim i uvredljivim ponašanjem bilo dozvoljeno da se vrate.

Shutterstock/bluecat_stock

Forbes je prethodno izvestio da je tim za bezbednost na Tviteru drastično smanjen nakon preuzimanja i da društvena mreža i dalje ima problema sa zloupotrebom dece, uprkos prethodnim obećanjima vlasnika da će se rešiti ilegalnog sadržaja. Međutim, ovo je prvi put da su podaci pokazali obim rezova.

Odmah nakon toga, u decembru, eSafety je objavio da pokreće građanski postupak protiv X-a zbog nedostavljanja informacija u odgovoru na zahtev za detaljima o tome kako se kompanija bori protiv onlajn zlostavljanja dece.

X je prethodno odbio da plati kaznu od 610.500 australijskih dolara (409.000 dolara) zbog uskraćivanja informacija. Ako sud odluči u korist vlade, to bi moglo X-u nametnuti znatno veću kaznu, rekla je Grant.

Ona je dodala da sud može izreći maksimalnu kaznu od 782.000 australijskih dolara (524.456 dolara) dnevno od trenutka kada X nije poslovao u skladu sa zakonom, unazad do marta 2023, potencijalno dovodeći kaznu do iznosa koji se meri stotinama miliona dolara.

Tomas Bruster, novinar Forbes