Među 3.000 kupaca-proizvođača električne energije u Srbiji nalaze se i crkve, vrtići, škole

Vesti Agencije 2. apr 2024. 12:03
featured image

2. apr 2024. 12:03

U Registar kupaca-proizvođača električne energije (prozjumera) Elektrodistribucije Srbije upisano je približno njih 3.000, ukupne instalisane snage blizu 48 MW, što znači da se za godinu dana, od aprila 2023. do aprila ove godine, ukupna snaga prozjumera povećala skoro četiri puta, a među njima su i crkve, vrtići, škole, objavilo je Udruženje obnovljivi izvori energije (OIE).

Najveći deo čine domaćinstva, kojih je 2.128, sa ukupnom instalisanom snagom proizvodnih objekata od 17,3 MW, a najmanje prozjumera je u kategoriji stambenih zajednica jer su se samo tri zgrade, u Suborici, Nišu i Pančevu, odlučile za ovaj vid proizvodnje električne energije čija je ukupna instalisana snaga solarnih elektrana 69,5 kW.

Na drugom mestu po broju, ali ubedljivom prvom mestu po instalisanoj snazi, nalaze se prozjumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači i njih je 753, od čega su 705 pravna lica i 48 fizička lica, sa instalisanom snagom od 30,5 MW, navedeno je u saopštenju.

Analiza te kategorije prozjumera, koju je uradilo Udruženje OIE Srbija, pokazala je da su najbrojniji telekomunikacioni objekti, kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, s tim što najveća instalisana snaga – 17,8 MW odlazi na 119 industrijskih objekata.

U kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 10 crkava, devet škola i pet vrtića.

Kako je navedeno, najveći u kategorija Ostali kupci-proizvođači, ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, jeste kompanija Tojo Tajers (Toyo Tires) iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW.

U kategorije Ostali kupci-proizvođači, koji nisu domaćinstvo ili stambena zajednica, spadaju i marketi, restorani, trgovinski centri, a kojih ima 220 sa 7,2 MW instalisane snage.

Istovremeno, državne institucije čine samo dva odsto registrovanih prozjumera.

Podseća se da prozjumeri u Srbiji koriste proizvedenu električnu energiju za vlastite potrebe, a višak energije prenose u elektrodistributivni sistem, koji funkcioniše kao virtuelna baterija, omogućavajući svakom krajnjem kupcu da učestvuje u proizvodnji energije za vlastite potrebe, u skladu sa zakonodavstvom koje ih definiše kao kupce-proizvođače električne energije.

Beta