Rusi imaju farmu botova i uz pomoć AI prave lažne Amerikance: Uklonjeno skoro 1.000 naloga na mreži X

Vesti Forbes 10. jul 2024. 13:03
featured image

10. jul 2024. 13:03

Stotine ruskih botova, pojačanih veštačkom inteligencijom, koji su se predstavljali kao Amerikanci i širili lažne tvrdnje podržavajući stav Kremlja o Ukrajini, nedavno su identifikovani na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter, tvrdi Ministarstvo pravde SAD-a. To je najnovija američka optužba da Rusija širi lažne tvrdnje na američkim društvenim mrežama.

Ministarstvo pravde je identifikovalo i suspendovalo ukupno 968 naloga botova koje su kreirali saradnici ruske državne mreže Russia Today pre i tokom istrage ministarstva, u okviru operacije za koju resor pravde kaže da je podržala ruska Federalna služba bezbednosti.

Botovi koji su se predstavljali kao Amerikanci iz mesta poput Mineapolisa objavljivali su video zapise podržavajući rusku invaziju na Ukrajinu i pokušavali da opravdaju rat u odgovorima na poruke neimenovane američke političke ličnosti.

AI softverski paket poznat kao Meliorator korišćen je za kreiranje botova isključivo na platformi X, prema tvrdnjama federalnih vlasti, iako je dalja analiza navedena u zajedničkom savetodavnom izveštaju o sajber bezbednosti FBI-a i međunarodnih partnera sugerisala da će softver verovatno biti korišćen na drugim društvenim mrežama.

Neki nalozi su imali profilne slike generisane veštačkom inteligencijom, biografije koje uključuju političke sklonosti, imena i lokacije, i bili su dizajnirani da šire dezinformacije, dok su drugi nalozi sa daleko manje informacija na profilu korišćeni za povećanje angažmana na drugim objavama putem „lajkova“, navodi se u savetodavnom izveštaju.

Ruska ambasada i Russia Today nisu odmah odgovorili na Forbes zahtev za komentar.

„Rusija je nameravala da koristi ovu farmu botova za širenje stranih dezinformacija generisanih veštačkom inteligencijom, povećavajući svoj rad uz pomoć AI kako bi potkopala naše partnere u Ukrajini i uticala na geopolitičke narative povoljne za rusku vladu“. rekao je direktor FBI-a Kristofer Vrej u izjavi.

Optužbe o ruskom mešanju na američkim društvenim mrežama datiraju još od predsedničkih izbora 2016. godine, kada su SAD tvrdile da su ruski akteri pokušali da naruše integritet izbora i poseju podele među Amerikancima putem digitalne propagande i hiljada lažnih naloga na sajtovima poput Fejsbuka i Tvitera.

Federalne obaveštajne agencije kasnije su procenile da su kampanje botova bile namenjene podršci kandidaturi Donalda Trampa 2016. godine – iako nije jasno da li su napori imali značajan uticaj na izbore. Slične optužbe su se nastavile od tada, sa američkim zvaničnicima koji tvrde da je Rusija angažovana u dezinformacionim kampanjama tokom izbornog ciklusa 2020. godine i kampanjama protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Tviter X
Reuters

Stejt department je takođe tvrdio da je Rusija pokušala da prikrije upotrebu hemijskog oružja tokom svoje invazije na Ukrajinu putem dezinformacija. Kremlj je negirao optužbe da je prekršio međunarodnu zabranu upotrebe hemijskog oružja.

Botovi su dugo predstavljali problem na platformama X i Tviter i postali su meta vlasnika platforme, milijardera Ilona Maska, koji je pre kupovine Tvitera za 44 milijarde dolara rekao: „Porazićemo spam botove ili ćemo umreti pokušavajući“.

X i Mask su ove godine rekli da je platforma pokrenula „sistematsko čišćenje botova i trolova“ i da će X identifikovati ljude iza naloga botova i primeniti „punu snagu zakona protiv njih.“ Pun obim aktivnosti botova na X ostaje nejasan jer platforma još nije objavila podatke o aktivnostima botova ili njihovom uklanjanju od početka čišćenja lažnih naloga i drugih mera protiv botova.

Antonio Pekenjo IV, novinar Forbes