Tabaković: NBS će ove godine zaokružiti usklađivanje sa propisima EU

Vesti Agencije 11. jun 2024. 14:06
featured image

11. jun 2024. 14:06

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da će ove godine biti zaokruženo usklađivanje sa propisima Evropske unije (EU), implementacijom direktive PSD2 u domaće zakonodavstvo, čime se omogućava otvoreno bankarstvo u Srbiji.

Ona je na konferenciji „Razvoj finansijskih usluga: prilike i izazovi“ u Beogradu, rekla da je usklađivanje s direktivom PSD2 deo pripreme za priključenje SEPA, odnosno Jedinstvenom području za plaćanje u evrima.

„Priključenje SEPA području omogućiće smanjenje troškova plaćanja između EU i ekonomija Zapadnog Balkana, što će značiti jeftinije transakcije i za građane, i za privredu“, rekla je Tabaković.

Dodala je da su pred NBS i zahtevne aktivnosti na izradi tehničke infrastrukture za priključenje IPS NBS sistema u platni sistem za instant plaćanja Evropske centralne banke (TIPS).

Po tom osnovu, kako je rekla, NBS je inicirala i razgovore sa Evropskom centralnom bankom.

Sistem za instant plaćanja kao značajan prepoznala je, prema njenim rečima, ; kompanija Rakuten Viber, s kojom je započeta saradnja, a od koje se očekuje da omogući da se instant plaćanja lako iniciraju i putem aplikacije Viber.

Istakla je da će to biti značajna novina ako se ima u vidu broj korisnika ove aplikacije u Srbiji.

„Radimo i na pripremi za implementaciju 3DS standarda, koji dodatno doprinosi sigurnosti kod internet plaćanja“, rekla je Tabaković.

Dodala je da je u okviru sistema za instant plaćanja NBS, razvijen modul za upravljanje prevarama, čiji je cilj da obezbedi mehanizam za otkrivanje potencijalnih prevara pri plaćanju.

Taj modul zasnovan je, prema njenim rečima, na adaptivnom mašinskom učenju i raspoloživ je svim učesnicima IPS NBS sistema koji ga mogu integrisati u svoje informacione sisteme.

Modul je, kako je naglasila, trenutno aktivan na test-okruženju IPS NBS sistema.

Beta