Vesić: Potpisan ugovor o revitalizaciji bivšeg Generalštaba

Vesti Agencije 15. maj 2024. 19:13
featured image

15. maj 2024. 19:13

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, danas je, u ime Vlade Srbije, sa kompanijom Affinity Global Development potpisao „Ugovor o revitlizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO), koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine“ u centru Beograda – saopštilo je Ministarstvo.“Vlada Srbije izabrala je za partnera u ovom poduhvatu uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revatilizaciju kompleksa bivšeg SSNO“, rekao je Vesić.

Dodao je da je, kada su se u javnosti pojavile informacije da će kompleks SSNO biti „revitalizovan“, rekao da ugovor u tom trenutku nije potpisan i da će javnost biti obaveštena kada se to bude dogodilo.

On je rekao da ć, sve što se bude radilo u okviru „revitalizacije kompleksa“, biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji nadležnim za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

„Obnovićemo objekat 25 godina pošto je uništen u bombardovanju. Za četvrt veka nikome nije palo napamet, pre ove Vlade, da kompleks obnovi. Kada ovaj prostor bude revatilizovan doprineće razvoju Beograda i Srbije“ – ocenio je Vesić.

Vlada Srbija nije, kako je rekao, prodala zemljište na kojem su zgrade bombardovane 1999, već je, kako stoji u ugovoru, „zemljište iznajmila na 99 godina“.

„Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vratiti bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije“, rekao je Vesić.

Naveo je da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama napada NATO-a na SRJ 1999. godine, a koji Srbija, „nažalost, ni posle četvrt veka nema“.

„Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime“, podvukao je Vesić.

Izgled budućeg Memorijalnog kompleksa biće određen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu.

Vesić je zahvalio prvom potrpredsedniku Vlade Srbije Siniši Malom „na energiji i radu koji je uložio u ovaj, kao i ostale projekte koji su pokrenuli razvoj Beograda“ i dodao da je „ponosan jer zajedno realizuju još jednu investiciju, važnu za budućnost Srbije“.

Generalni direktor Affinity Global Development Ašer Abešera rekao je da projekat obuhvata „jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar“.

„Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost“, rekao je Abešera.

Beta