Vikend premijera crtanog filma „U mojoj glavi 2“ daleko najbolja ove godine

Vesti Forbes 17. jun 2024. 11:09
featured image

17. jun 2024. 11:09

Možda se čini kontraintuitivno, ali činilo se da je dodavanje anksioznosti, stida, dosade i zavisti bilo tačno ono što je potrebno na bioskopskih blagajnama, jer je crtani „U mojoj glavi 2“ gde je tinejdžerka po prvi put doživela ove emocije, zaradio 155 miliona dolara u prvim danima prikazivanja, što ga čini najboljim ove godine — i drugim najbolje plasiranim premijerama ikada za Piksarov animirani film.

Očekivalo se da će „U mojoj glavi 2“ da preokrene letnju bioskopsku sezonu, ali realnost je nadmašila očekivanja od 90 miliona dolara i oborila je rekorde.

Film, nastavak iz 2015. godine, zaradio je ogromnih 155 miliona dolara na američkom tržištu i dodatnih 140 miliona dolara u inostranstvu, što je najbolji početak za animirani film na sličnim tržištima, prema Holivud Reporteru.

Otvaranje je bilo najuspešnije ovog, relativno slabog leta na bioskopskim blagajnama sve dok se nije pojavio „U mojoj glavi 2“ — najbolja premijera u 2024. godini i drugo najbolje otvaranje ikada za animirani film u SAD-u („Neviđeni 2“, takođe iz Piksara, drži prvo mesto).

„Loši momci: Vozi ili umri“, koji je takođe nadmašio očekivanja kada je otvoren prošlog vikenda, zauzeo je drugo mesto sa dodatnih 33 miliona dolara zarade, praćen filmovima „Nova planeta majmuna: Kraljevstvo“ (5,2 miliona dolara), „Garfild“ (5 miliona dolara) i „If“ (3,5 miliona dolara).

Ovaj vikend je ostvario 30% više prihoda nego vikend za Dan očeva prošle godine, kada su Fleš“ i Elemental“razočarali, prema THR-u.

Veliki broj

21%. Bruto prodaja tokom letnje bioskopske sezone, koja traje 15 vikenda od prvog petka u maju do Praznika rada u SAD-u, dostigla je 847,8 miliona dolara prema Box Office Mojo-u, što je oko 21% od 4,03 milijarde dolara koliko je prijavljeno na bioskopskim blagajnama prošlog leta.

Iznenađujuće činjenice

Svi filmovi sa najboljim otvaranjem su bili nastavci. „U mojoj glavi 2“ je nadmašio otvaranje od 82,5 miliona dolara „Dina: Drugi deo“, koji je sada na drugom mestu. „Godzila x Kong: Novo carstvo“, nastavak filma „Godzilla protiv Konga“, je na trećem mestu sa otvaranjem od 80 miliona dolara, „Nova planeta majmuna: Kraljevstvo“ je četvrti (58,4 miliona dolara) i „Kung Fu Panda 4“ imao je peto najbolje otvaranje godine (57,9 miliona dolara).

Ključna pozadina

„U mojoj glavi“ je izašao 2015. godine i dešava se skoro u potpunosti unutar uma jedanaestogodišnje Rajli. Glavni likovi su njene osnovne emocije: Radost (Ejmi Poler), Gađenje (Mindi Kejling), Strah (Bil Hejder), Bes (Luis Blek) i Tuga (Filis Smit). Rejlin svet se preokreće kada njen otac dobija posao u San Francisku, i radnju crtanog filma prate njene emocije koje rade zajedno kako bi živele mirno u njenoj glavi. Film je hvaljen kao „psihološki pronicljiv, duhovit, maštovit, potpuno očaravajući“, i dobio je ocenu kritičara 98% na Roten Tomejtosu.

Nastavak prati Rejli dok proslavlja svoj 13. rođendan i uvodi novi talas emocija — Anksioznost (Maja Hok), Zavist (Ajo Edebiri), Dosadu (Adel Eksarkopulos) i Stid (Pol Volter Gazter). „U mojoj glavi 2“ ima ocenu 92% na Roten Tomejtosu.

Meri Vitfil Roelfs, novinarka Forbes