Više od 20 članova posade i dalje zarobljeno na brodu koji je srušio most u Baltimoru

Vesti Forbes 1. apr 2024. 07:00
featured image

1. apr 2024. 07:00

Radovi na uklanjanju dela mosta Frensis Skot Ki započeli su juče na sekciji gde je zaglavljen pramac teretnog broda koji ga je srušio u utorak, a 22 člana posade broda i dalje su zarobljeni na brodu, i nejasno je koliko dugo mogu biti tu zadržani.

Ukupno 22 člana posade ostaju na brodu Dali, koji nepomično stoji u luci Baltimor dok veliki deo mosta pritiska njegov trup.

Iako brodom upravlja kompanija iz Singapura, posadu čini 20 indijskih državljana i najmanje jedan državljanin Šri Lanke, potvrdili su indijsko Ministarstvo spoljnih poslova i Obalska straža SAD-a u sredu.

Jedan od mornara bio je kratko hospitalizovan nakon sudara, ali je pušten i vratio se na brod koji stoji u reci Patapsko, potvrdio je Synergy Marine u sredu.

Članovi posade održavaju postrojenja Dalija i spremni su da odgovore na bilo kakve hitne situacije, rekla je Obalska straža SAD-a za USA Today.

Posada ostaje na brodu kako bi sarađivala u istrazi Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja u vezi sa uzrocima nesreće. Nijedan član posade nije uhapšen, ali nekoliko njih su intervjuisali istražitelji koji su ušli na brod prošle nedelje. Još nije jasno koliko dugo će posada Dalija ostati zarobljena na brodu, iako je predsednica NTSB-a Dženifer Homendi rekla da posada ima struju i hranu u svojim sobama, primetivši da je „kuvar kuvao kada sam se ukrcala. Mirisalo je veoma dobro“.

Ceo brod je dug oko 290 metara i širok 48 metara, ali nije jasno koji su delovi označeni bezbednim za posadu. „Oni trenutno ne sede u mraku, ali [brod] se ne može pomeriti“, rekla je Homendi novinarima u sredu.

Više sveštenika koji pružaju usluge mornarima u luci Baltimor reklo je za USA Today da su bili u kontaktu sa posadom Dalija, koja je zatražila pristup bežičnom internetu i SIM kartice. Endru Midlton, koji vodi Apostolat mora Arhiepiskopije Baltimor, rekao je za Njujork Tajms da članovi posade imaju televizor i materijale za čitanje.

Katastrofa sa mostom pokrenula je masivnu reakciju Obalske straže, Korpusa inženjera vojske i NTSB, rekao je potpredsednik Obalske straže Piter Gotije u sredu. Dok NTSB počinje istragu o uzroku incidenta, prvi zadatak vojske će biti uklanjanje Dalija iz luke.

„Glavni izazov je uklanjanje tih velikih nosača i čeličnih elemenata sa pramca broda“, rekao je Gotije na brifingu Bele kuće. „Pramac broda pritiska težina ostataka mosta“. Gotije je rekao da posada „sarađuje i pruža nam ono što nam je potrebno“ u pogledu istrage, a Homendi je kasnije potvrdila da su istražitelji NTSB-a već obavili intervju sa kapetanom i prvom potpukovnikom broda.

Obalska straža je potvrdila u sredu da nema veće pretnje od opasnih materijala koji se nalaze u kontejnerima za transport na Daliju. Iako su neki kontejneri pali u reku Patapsko, nijedan nije sadržao opasne materijale. Prema rečima Gotijea, neki kontejneri nose „mineralna ulja“, ali su ti kontejneri ostali osigurani na brodu. „Većina tih kontejnera je bliža pilotskoj kabini i potpuno su neosetljivi na oštećenje broda“, rekao je potpukovnik.

Radovi na uklanjanju delova mosta; Foto: U.S. Coast Guard/Petty Officer 2nd Class Taylor Bacon/Handout via REUTERS

Nije jasno koliko su ovi materijali blizu članova posade na brodu. Kasnije je Key Bridge Unified Command primetila da je 14 kontejnera sa opasnim materijalima „pogođeno“ sudarom. Oni sadrže „sapun, parfeme ili druge neodređene materijale“. Nije otkriven opasan materijal u atmosferi, ali će ekipe nastaviti da prate kvalitet vazduha.

Još uvek nije jasno zašto je Dali udario u jedan od stubova mosta u utorak ujutro. Istražitelji NTSB-a izvukli su crnu kutiju Dalija, koja je zabeležila da je brod putovao brzinom od oko osam čvorova pre nego što su se na mostu broda oglasili „brojni alarmi“. Zvaničnici luke su rekli da je Dali prijavio „gubitak pogona“ neposredno pre nego što je udario u most. Homendi je rekla da će agencija izdati preliminarni izveštaj na osnovu intervjua sa članovima posade i podataka sa crne kutije za dve do četiri nedelje.

Zakari Folk, novinar Forbes