Vodič za SAFT ugovore – finansiranje startapa moguće i izdavanjem digitalnih tokena

Vesti Forbes Srbija 23. nov 2023. 13:50
featured image

23. nov 2023. 13:50

Startapima u Srbiji dostupan je još jedan model finansiranja – SAFT ugovor, koji omogućava investiranje putem izdavanja digitalne imovine, odnosno digitalnog tokena.

Kako bi približila mogućnosti ovog modela finansiranja u Srbiji, kako startapima tako i investitorima, Inicijativa Digitalna Srbija kreirala je Vodič za SAFT ugovore koji predstavlja mogućnosti ovog načina investiranja kao i konkretne primere ugovora, a koji je dostupan na Startap portalu.

Kako se ugovori zaključuju?

SAFT ugovori (Simple Agreement for Future Tokens) se zaključuju između investitora i startapa koji namerava da izda digitalnu imovinu. Konkretno, investitor će odmah po zaključenju SAFT-a investirati određena finansijska sredstva u startap, a kada startap kasnije izda digitalnu imovinu on će određenu količinu te digitalne imovine preneti investitoru. U zamenu za to što su ranim investiranjem preuzeli dodatan rizik, SAFT investitori će skoro uvek dobiti popust u odnosu na cenu koju će za digitalnu imovinu kasnije platiti drugi investitori – što je često važan motiv za ulaganje kroz SAFT.

Inicijativa Digitalna Srbija 

Šta su prednosti SAFT ugovora

„Domaći Zakon o digitalnoj imovini je uspostavio dobar pravni okvir za izdavanje različite digitalne imovine, naročito investicionih tokena. U tom pogledu, pravo je vreme za korišćenje pogodnosti koje pruža SAFT. Bez obzira na to da li startap razvija kripto ili neki drugi projekat, SAFT ugovor omogućava da na povoljan način prikupi sredstva, u okviru važećih propisa. Istovremeno, SAFT ohrabruje investitore da donesu pravovremenu odluku o investiranju i iskoriste prednosti ovog modela, pre svega popust u odnosu na cenu koju će za digitalnu imovinu kasnije platiti drugi investitori, kao i mogućnost jednostavnog exit-a u bilo kom trenutku”, izjavio je Ivan Kostić, menadžer za pravna pitanja u Inicijativi Digitalna Srbija.

Inicijativa Digitalna Srbija 

Uz vodič za SAFT ugovore olakšano prikupljanje sredstava

SAFT ugovori koriste se na tržištima koje imaju dobro razvijenu praksu poslovanja sa digitalnom imovinom (SAD, Švajcarska, itd.), a ovaj vodič, po uzoru na prakse razvijenih tržišta, nastoji da srpskim startapima olakša prikupljanje sredstava kada su im najpotrebnija – u ranoj fazi. Istovremeno, vodič investitorima pruža neophodne informacije i olakšava da donesu odluku da na siguran način investiraju.

„Kripto je budućnost, kako u pogledu sve rasprostranjenijeg korišćenja kripta za plaćanje, tako i u pogledu uloge koju ima u sofisticiranim delovima finansijskog sistema. Ne mora startap da ima blokčejn proizvod da bi iskoristio prilike koje kripto pruža, dovoljno je da iskoristi SAFT sistem da prikupi investicije u kriptu, koje može instant da razmeni za dinare, i da eventualno sutra raspodeli dobit u kriptu. Verujem da će sledeći talas razvoja kripta biti da on postane deo standardne ekonomije — za nekoliko godina će se laptop kupovati kriptom, za deset ćete na pijaci plaćati kriptom. Način na koji startapi mogu da se „nakače” na taj voz i da profitiraju jeste da prikupe sredstva od kripto investitora — koji su poznati po tome da rado ulažu u startape”, izjavio je Vladimir Rajković, advokat i jedan od autora vodiča.

Inicijativa Digitalna Srbija 

SAFT ugovori još uvek nisu često primenjivani u Srbiji, ali je već bilo uspešnih primera. Srpski Zakon o digitalnoj imovini je uspostavio povoljan pravni režim za izdavanje digitalne imovine, pre svega, investicionih tokena, što daje priliku domaćim startapima da otpočnu svoj biznis i na povoljan način prikupe sredstva za razvijanje svojih projekata, navodi se u saoštenju.

Pre nego što ponudi investitorima zaključenje SAFT ugovora, startap mora da osmisli kako će izgledati i funkionisati digitalna imovina koju izdaje. U tom pogledu, Vodič za SAFT daje osnovne smernice i olakšava donošenje ove odluke, podseća se u saopštenju.